Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Crăciunul la "Sfântul Petru": sosește o iesle de ceramică italiană și un brad roșu sloven

De Gabriella Ceraso

Un semn de speranță și de încredere pentru lume având certitudinea că Isus vine în mijlocul poporului său pentru a-l mântui și a-l mângâia. Acesta este mesajul important care și mai mult în timp de urgență sanitară vrea să-l exprime împodobirea de Crăciun prevăzută în Piața "Sfântul Petru" pentru anul 2020. Inaugurarea tradițională și aprinderea luminilor sunt programate vineri, 11 decembrie, la ora locală 16.30, deși cu limitările impuse de pandemie, într-o ceremonie prezidată ca de obicei de cardinalul Giuseppe Bertello și de Monseniorul Fernando Vérgez Alzaga, președinte și, respectiv, secretar general al Guvernatoratului Statului Cetatea Vaticanului. În aceea zi, dimineața, delegațiile localităților de proveniență a bradului și a ieslei – Castelli și Koèevje – vor fi primite în audiență de Papa Francisc pentru prezentarea oficială a darurilor. Bradul și ieslea vor rămâne expuse până duminică, 10 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului.

Ieslea din ceramică italiană

Așadar, Italia și Slovenia sunt donatorii împodobirii din acest an. De la Castelli, în provincia Teramo, centru foarte important pentru ceramică încă din secolul al XVI-lea vine ieslea cu statui de mărime mai mare decât mărimea naturală. Un simbol cultural pentru întregul Abruzzo, dar și un obiect de artă contemporană care își înfige rădăcinile sale în tradiționala prelucrare a ceramicii castellană. Opera este realizată de elevii și de profesorii de la Institutul de Artă "F.A. Grue", actual liceu artistic statal pentru design, care, în deceniul 1965-1975, a dedicat activitatea didactică temei Crăciunului. În Piața "Sfântul Petru" vor fi expuse numai câteva piese din colecția fragilă compusă din 54 de statui. Vor fi așezate lateral de o estradă luminoasă de circa 125 de metri pătrați care înconjoară în pantă ușoară parte din obelisc. Sculpturile îi reprezintă pe magi; în centru, pe locul cel mai înalt al estradei, este așezat grupul de la Naștere cu îngerul, pus deasupra Sfintei Familii pentru a simboliza ocrotirea sa asupra Mântuitorului, Mariei și a lui Iosif.

Referințele la arta antică

Primul grup de statui, constituit de Sfânta Familie, a fost realizat împreună cu cimpoierul, păstorița cu găleata, flautistul, fetița cu păpușă. Inspiratori ai proiectului au fost Serafino Mattucci, fost director și animator al Institutului, profesorii Gianfranco Trucchia și Roberto Bentini. Cu mare entuziasm au participat la inițiativă elevii și tot personalul tehnic al liceului. În ieslea din Abruzzo se află referințe puternice la istoria artei antice, de la arta greacă la cea sumeriană, trecând prin sculptura egipteană. În afară de asta, în obiectele care îmbogățesc ieslea și în pentacromia castellană cu care au fost decorate operele, se regăsește amintirea artei ceramicii locale. Statuile au fost realizate cu module și inele care, suprapuse, formează busturi cilindrice. În unele figuri, mai ales în folosirea culorii, se regăsește experimentarea și reînnoirea artei ceramice dezvoltate în acei ani în liceul "Grue". Prima expoziția publică a ieslei a avut loc la Castelli, pe platoul bisericii mame în decembrie 1965, apoi, la Crăciunul din 1970, a fost rândul piețelor de la Traian la Roma și, după câțiva ani, de la Ierusalim, Betleem și Tel Aviv.

Bradul roșu din Slovenia

În Piața "Sfântul Petru", și maiestuosul brad roșu (sau molid) înalt de 28 de metri cu un diametru de 70 de centimetri, care vine din Slovenia de sud-est, mai exact din localitatea Koèevje, pe fluviul Rinža. Regiunea Koèevsko este unul din teritoriile slovene unde natura este mai bogată și intactă – pădurile acoperă 90% din teritoriul său. Bradul roșu ales pentru Piața "Sfântul Petru" a crescut pe lângă Koèevska Reka, la 6 kilometri în linie de aer de impunătoarea pădure virgină Krokar. Cu pădurea Snežnik-Ždrocle (în regiunea Notranjska), este a doua pădure slovenă inserate printre cele 63 de situri ale vechilor făgete primordiale în lista Patrimoniului mondial al UNESCO.

Simbol de fertilitate și tradiție populară

Molidul s-a răspândit pe larg în Slovenia în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, reprezintă peste 30% din resursele forestiere și este specia lemnoasă cea mai importantă din punct de vedere economic. Încă din timpurile antice este simbol de fertilitate și în tradiția populară este folosit adesea cu ocazia ceremoniilor cum ar fi sărbătoare a 1 mai sau solemnitățile de Crăciun. În regiunea Bela Krajina, pentru sărbătoarea de "Sfântul Gheorghe" era tradiție să se poarte în procesiune un molid, decojit și decorat cu flori și stofe. Cel mai înalt molid din Europa – "Sgermova smreka" – măsoară 61,80 metri și se află pe masivul Pohorje chiar în Slovenia. Are circa 300 de ani, un perimetru de 3 metri și 54 de centimetri și un diametru de peste un metru.

(După Vatican News, 30 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 670.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat