Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: La 15 ani de la sfințirea Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", cu ERCIS Media și TVR Iași

Duminică, 1 noiembrie 2020, la ora 11.00, printr-o Sfântă Liturghie pontificală se vor marca 15 ani de la sfințirea Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Evenimentul va fi transmis de ERCIS Media. Sfânta Liturghie va fi preluată și transmisă și de TVR Iași. Ediția specială, care va preceda Sfânta Liturghie, va fi transmisă doar online pe canalele online ale Episcopiei.

La ora 9.00 va începe ediția specială, realizată de ERCIS Media și transmisă doar on-line, avându-i ca invitați pe PS Petru Gherghel, pr. Paul Budău, dr. Dănuț Doboș și Emil Bejan.

La ora 11.00 va începe Sfânta Liturghie pontificală prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături fiind și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Celebrarea va fi transmisă de ERCIS Media, fiind preluată și transmisă și de TVR Iași.

*

Echipa ERCIS Media va transmite în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro).

TVR Iași are site-ul http://iasi.tvr.ro și pagina de Facebook www.facebook.com/tvriasi, programele sale pot fi urmărite și prin internet, la adresa: www.tvrplus.ro/live-tvr-iasi sau http://media.tvriasi.ro, iar înregistrări ale unor emisiuni ale TVR Iași sunt publicate și pe contul Youtube TVRIasionline.

*

*

Catedrala nouă, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost construită între anii 1992 și 2005 și a fost sfințită la 1 noiembrie 2005. PS Petru Gherghel a așezat piatra de temelie în ziua de 15 august 1990. Lucrările au fost sistate după câteva luni de către prefectura locală de la acea vreme. Lucrările au fost reluate în august 1992 și până la finalul anului s-au turnat fundațiile. În octombrie 1993 era turnată placa la cota zero. La Crăciunul anului 1993 s-a celebrat prima Liturghie la subsol. În iunie 1998 catedrala era ridicată; la 24 iunie 1998 s-a celebrat prima sfântă Liturghie, PS Petru Gherghel hirotonind 12 preoți. S-a lucrat după aceea la acoperiș, la finisare și la mobilare.

Consacrarea altarului și sfințirea Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" au avut loc marți, 1 noiembrie 2005, în solemnitatea Tuturor Sfinților. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel; au concelebrat 23 de episcopi (toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România de la acea vreme și câțiva invitați din alte țări), peste 200 de preoți din dieceză și din afara acesteia și peste 3.500 de persoane. Printre invitații de seamă s-au numărat: ÎPS Jean-Claude Périsset, la acea vreme nunțiu apostolic în România și Republica Moldova și ÎPS Daniel, pe atunci mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei.

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași are o formă circulară, cu 24 de ogive și cu o cruce înaltă de 10 m în vârf, în partea centrală a cupolei. Are un diametru exterior de 38 m și înălțimea până la vârful crucii de 36 m. Înălțimea interioară până sub cupolă este de 16 m. Catedrala are o cupolă de tip calotă, 24 m diametru, cu 24 de ferestre de tip ogival, ce se sprijină pe patru stâlpi. Are vitralii așezate pe trei registre reprezentând teme legate de creație, alianță, sacramente, misterele Rozariului. Pe balustrada balconului semircular de la etaj sunt amplasate mozaicuri cu cele 15 stațiuni ale Căii Sfintei Cruci.

Pe peretele altarului se află o icoană din mozaic care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria, Regină, încadrată de câte două mozaicuri care reprezintă scene din viața Sfintei Fecioare Maria. La baza mozaicului central se află tabernacolul principal. De o parte și de alta a altarului sunt dispuse pupitre de unde se citesc lecturile.

La etaj se află balcoane pe întreg conturul, mai puțin pe conturul altarului. În fața altarului se află o orgă clasică, donație a Parohiei Reklinshausen și instalată de Firma de orgi Mueller din Rietberg, având trei manuale, un pedalier, 3.882 de tuburi și 43 de registre.

Catedrala are și un demisol, folosit ca sală de conferințe. Un spațiu amplu este ocupat de Muzeul Memorial "Anton Durcovici". Alte spații sunt alocate sălilor de cateheză, în partea de sus a demisolului.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Din arhiva ercis.ro

Iași: Impresii de la sfințirea catedralei

Iași: Concert de muzică sacră

Iași: Prezentarea cărții Catedrala Romano-Catolică Iași

Iași: Expoziție de fotografii

Iași: La sfințirea catedralei

Iași: Sfințirea catedralei

Iași: Decret de consacrare a catedralei

Iași: Omilia nunțiului apostolic Jean-Claude Périsset la sfințirea catedralei

Iași: Cuvântul părintelui Dumitru Gabor

Iași: Mesajul Sfântului Părinte cu ocazia sfințirii catedralei

*

Fotografii de la sfințirea catedralei (1 noiembrie 2005):


 

lecturi: 1049.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat