Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Femeia din Nazaret

De Antonio Tarallo

Rolul femeii, cu Maria, este "esențial pentru istoria mântuirii" și "nu poate decât să fie esențial pentru Biserică și pentru lume". Pontiful s-a întors asupra rolului femeii, vorbind despre Maria, Femeia prin excelență. A făcut asta ultima dată la audiența acordată profesorilor și studenților de la Facultatea Teologică Pontificală Marianum din Roma, la 24 octombrie 2020. Despre cuvintele pontifului am cerut un comentariu părintelui Stefano Cecchin (o.f.m.), președinte al Academiei Pontificale Mariane Internaționale.

Papa Francisc s-a oprit asupra rolului mariologiei în prezentul nostru. Asupra importanței sale, astăzi. S-a întrebat și v-a întrebat: "Mariologia folosește astăzi Bisericii și lumii? Desigur, răspunsul este da. A merge la școală la Maria înseamnă a merge la școală de credință și de viață". Așadar, vă întreb pe dumneavoastră, cât de mult poate să aibă incidență mariologia asupra drumului Bisericii, în contemporaneitatea noastră?

Astăzi, mariologia trebuie să se confrunte mai ales cu privire la o realitate: să dea praful la o parte de pe Maria. O spune bine pontiful: trebuia dat la parte "praful care s-a depus peste ea de-a lungul secolelor". De fapt s-a făcut în timp? Am îmbrăcat-o pe mama lui Isus, cu coroane și argintărie, cu haine foarte splendide pentru a evidenția gloria în care ea se află acum. Însă, exaltând asta, în mod inevitabil am pus pe al doilea plan sau am uitat că Maria este - înainte de toate - servitoarea Domnului, slujitoare umil. A o acoperi cu supra structuri nu face bine figurii sale, pentru că a făcut-o o femeie "la care nu se poate ajunge". Așadar, este necesar să se redea Mariei imaginea sa evanghelică. Exact cum spune Conciliul, citat de pontif. Numai întorcându-ne la valoarea antropologică este posibil s-o regăsim pe adevărata Marie. Așa încât s-o putem imita așa cum este chemată s-o facă Biserica.

Așadar, care sunt noile orizonturi ale mariologiei?

Mariologia este o realitate pe care trebuie s-o cunoaștem și apoi s-o studiem toți. Cu privire la asta toți suntem de acord. Biserica, având-o pe Maria ca model al său, pentru a se realiza trebuie să înțeleagă, să priceapă cine este realmente Maria. Nu se poate imita "modelul" decât dacă este cunoscut. Riscul de astăzi este că avem atâtea realități mariane, atâtea cărți despre ea (eventual cu profil teologic scăzut), dar puțini cunosc "adevărata doctrină catolică despre Maria". Așa cum a spus Sfântul Paul al VI-lea la Conciliu, "va constitui mereu cheia pentru înțelegerea exactă a misterului lui Cristos și al Bisericii". Așadar, aspectul mariologic este fundamental pentru cel marian: este foarte bun tot aparatul devoțional, cum ar fi rozariul, diferitele consacrări, însă nu putem și nu trebuie să uităm că trebuie să conducă la imitarea valorilor și virtuților femeii din Nazaret, devenită născătoare de Dumnezeu. Pentru toate acestea este necesar studiul mariologiei, care, din păcate, pare că dispare din multe centre de studiu cu consecințele incontestabile de a o reduce la mama lui Dumnezeu la o simplă devoțiune, care adesea - de acum - ajunge într-o devoțiune exagerată sau în căutarea de fenomene fantastice și în mesajele apocaliptice (mai ales în timpul de pandemie).

Și atunci întrebarea vine în mod spontan: așadar, cine este Maria?

Este mai ales o femeie. O femeie de credință, de rugăciune, care a ascultat Cuvântul și care s-a făcut slujitoare a Cuvântului, așa încât să dea naștere trupului Fiului lui Dumnezeu. Al Cuvântului. "Și Cuvântul s-a făcut trup", nu trebuie să uităm niciodată acest lucru.

"Sfânta Fecioară Maria l-a făcut pe Dumnezeu frate al nostru și ca mamă poate să facă mai fraterne Biserica și lumea". Cu aceste cuvinte pontiful se întoarce la conceptul de fraternitate umană, temă a ultimei sale enciclice, "Fratelli tutti". Cum ne putem apropia de acest mister de a o vedea pe Maria ca mamă a noastră?

Pontiful este foarte clar: subliniază că este posibil să găsim în ea pe mama întregii familii umane. Aceasta nu poate decât să fie interpretată ca și creația. Pontiful încearcă să continue discursul pe care îl începuse deja Ioan Paul al II-lea cu Mulieris dignitatem și Scrisoare către femei, scoțând în evidență maternitatea Mariei. Pe bună dreptate Papa Francisc se întreabă: poate exista o lume fără mame? Răspunsul este nu. În Maria se întâmplă ceva special, unic: Tatăl se revelează ca Mamă pentru că are în sân pe Fiul. Creează universul prin Fiul și prin Fiul. Scopul însuși al creației este, așadar, întruparea Cuvântului. Și unde se întâmplă dacă nu în sânul unei mame? În sânul unei femei. Este mama care reușește să primească viața și lasă spațiu vieții. Așa face Maria. Acest simț al primirii este profund în Maria, așa încât o face să ierte imediat chiar și pe cel care l-a renegat, pe cel care l-a trădat pe Fiul. Este Sfânta Fecioară Maria pe care o găsim în cenacol. Nu închide ușa, dimpotrivă reușește - tocmai pentru că este mamă - să-i primească pe toți.

A primi pe toți: așadar, vine în minte imaginea Bisericii. Corect?

Desigur. Maria este primire, așa cum trebuie să fie Biserica. De ce? Pentru că a o trăi pe Maria - așa cum este chemată Biserica să facă - înseamnă înainte de toate a trăi sfânta Evanghelie. Noi toți, fiii săi, trebuie s-o păstrăm pe Maria: și asta înseamnă a trăi Evanghelia. Alături de asta, nu putem uita însă studiul despre ea, precum și așa-numita "cale a Frumuseții", atât de îndrăgită de Papa Paul al VI-lea. În scrisoarea pe care ne-a adresat-o pontiful la 15 august 2020, în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la aceste două căi o adaugă pe cea a solidarității. Academia Pontificală Mariană Internațională își îndreaptă propriile eforturi tocmai spre aceste trei căi indicate de pontif.

(După L'Osservatore Romano, 29 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 507.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat