Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Fernandez a trecut la Domnul

Cardinalul Anthony Soter Fernandez, arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur, primul cardinal născut în Malaysia, a murit puțin după miezul nopții de miercuri, 28 octombrie 2020, în casa pentru bătrâni "Sfântul Francisc Xaveriu", la Cheras. De un an lupta cu un cancer; condițiile sale s-au agravat în ultimele ore și marți a primit sacramentul Ungerii Bolnavilor. Regretatul cardinal avea 88 de ani. S-a născut la 22 aprilie 1932 la Sungai Patani, în Dieceza de Penang, și a fost hirotonit preot la 10 decembrie 1966. Numit episcop de Penang la 29 septembrie 1977, a primit hirotonirea episcopală la 17 februarie 1978. După aceea, la 2 iulie 1983 a fost numit arhiepiscop de Kuala Lumpur și la 15 aprilie 2003 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei. Papa Francisc l-a creat cardinal în consistoriul din 19 noiembrie 2016, încredințându-i titlul de "Sfântul Albert cel Mare". Înmormântarea va fi celebrată la 31 octombrie, la 10.30, în catedrala din Kuala Lumpur, unde, în după amiaza de joi, 29 octombrie, și toată ziua de vineri, 30 octombrie, va fi expus sicriul.

S-a născut în anul 1932 într-o familie de origine indiană, în teritoriul Diecezei de Penang, la Sungai Petani, capitala regiunii Kedah, la circa trei sute de kilometri de capitala malaieziană Kuala Lumpur. A făcut studiile primare mai întâi în conventul "Holy Infant Jesus" din Taiping și apoi în școlile "Saint Theresa" și Ibrahim la Sungai Petani.

Înainte de a intra în seminar, în anul 1958, timp de zece ani a lucrat ca asistent medical în spital. Primii pași ai formării sacerdotale i-a făcut în seminarul diecezan "Saint Francis Xavier" la Singapore, pentru a o completa după aceea la College General Major Seminary din Penang.

Hirotonit preot în anul 1966 în catedrala din Penang, a prestat slujire timp de trei ani ca asistent vicar la Taiping și chiar în Penang, și iar ca vicar în Biserica "Saint Lous" la Taiping din 1969 până în 1971. Din iulie 1971 a început o perioadă de aprofundare formativă, mutându-se mai întâi la Manila, în Filipine, pentru a urma cursurile de la International Training Institute for World Churchmen și de la East Asian Pastoral Institute, apoi la Bangalore, în India, unde a frecventat National Biblical, Catechetical and Liturgical Centre. Din 1973 s-a întors în Malaysia, la Penang. Aici, în College General Mayor Seminary, a desfășurat funcția de formator, din 1973 până în 1975, și apoi a asumat funcția de rector, ocupând-o până în 1977.

A fost printre protagoniștii "actualizării" istorice din anul 1976, când toți episcopii și preoții din Malaysia s-au reunit pentru prima dată pentru a elabora planul pastoral în lumina Conciliului al II-lea din Vatican. De atunci, la fiecare zece ani, este convocată Peninsular Malaysia Pastoral Convention.

Ales ca al treilea episcop de Penang în 1977, a primit hirotonirea episcopală la 17 februarie 1978, alegând ca moto episcopal "Iustitia et pax". Atunci când, în 1983, primul arhiepiscop de Kuala Lumpur, Tan Sri Dominic Vendargon, a prezentat renunțarea la conducerea pastorală, a fost chemat să-i urmeze: promovat la 2 iulie în același an, la 10 noiembrie a luat în posesie canonică arhidieceza, conducând-o timp de douăzeci de ani, până în 24 mai 2003.

În timpul acestei perioade, în afară de a fi membru al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și al Consiliilor Pontificale pentru Promovarea Unității Creștinilor și pentru Dialogul Interreligios, a ocupat numeroase funcții, între care președinte al Conferinței Episcopale din Malaysia - Singapore - Brunei (din 1987 până în 1990 și din 2000 până în 2003), președinte al Federației Creștine din Malaysia și al Consiliului Consultativ Malaiezian pentru budism, creștinism, hinduism, sikhism, daoism, în acest ultim organism unde a fost unul din primii membri.

Ca arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur, din 15 aprilie 2003 a ales să locuiască în seminarul mare din Penang pentru a se dedica formării preoților ca director spiritual. După aceea s-a mutat în casa pentru bătrâni, unde și-a încheiat itinerarul. Convins de importanța rolului Bisericii în construirea și în creșterea țării, s-a dedicat mereu pentru dezvoltarea integrală a poporului, luptând împotriva nedreptăților sociale și promovând dialogul într-o realitate multietnică și multiculturală. Și ca semn de recunoștință pentru această angajare a sa, papa Francisc i-a conferit demnitatea de cardinal la 19 noiembrie 2016.

(După L'Osservatore Romano, 28 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1117.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat