Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Piatra" pe care am zidit fundația noastră: Gravissimum educationis

Ne apropiem cu pași repezi de împlinirea a trei ani de la înființarea legală a Fundației "Anton Durcovici", cea care are ca principal obiectiv deschiderea școlii catolice la Roman. Un deziderat la care am aderat liberi și încurajați de declarația despre educația creștină "Gravissimum educationis", promulgată de către episcopii adunați la Conciliul Vatican II.

Pe 28 octombrie 2020 se împlinesc 55 de ani de la scrierea hotărârilor care alcătuiesc acest document, dar cu toate acestea ele au rămas valabile și de actualitate. Rolul primordial al școlilor a fost și este intens discutat, însă de atunci și până acum "școala catolică" a devenit nu doar o sintagmă cunoscută în numeroase țări, ci un mijloc prin care s-a construit o "lume mai umană".

Documentul îi numește pe tineri "speranța Bisericii" și îi încurajează accentuând rolul mijloacelor de comunicare socială, al asociațiilor de cultură spirituală și fizică și mai ales al școlilor. Școala catolică nu înseamnă mai puțin decât celelalte școli, ea urmărește aceleași exigențe de formare intelectuală, însă privește și dincolo de acestea, la omul integru care are nevoie de o conviețuire strânsă între trup și suflet. Dezideratul nostru, al membrilor din fundație, a fost încă de la început această simbioză care trebuie să existe și astăzi.

Conciliul reafirmă dreptul Bisericii de a întemeia și conduce în mod liber școli de toate felurile și gradele și reamintește că exercitarea unui astfel de drept contribuie în cel mai înalt grad la ocrotirea libertății de conștiință și a drepturilor părinților, precum și la progresul culturii.

Grădinița de care municipiul Roman se bucură în ultimii ani - "Grădinița Anton Durcovici" - caută să se apropie cât mai mult de acest ideal de școală catolică, chiar dacă școala catolică poate îmbrăca forme diferite. Frecventată de o majoritate de copii ce au o confesiune diferită, grădinița își arată disponibilitatea spre necesitățile locale. Iar raporturile care se creează între colectiv, copii și părinți sunt dintre cele mai sincere.

Privită în ansamblul ei, școala include și această "bază a educației" care pornește de la vârste fragede. O amprentă bine lăsată poate contura adultul de mâine, ce se va regăsi într-o societate mai bună în care vrem să trăim.

Împlinirea celor trei ani de la înființarea Fundației "Anton Durcovici" trebuie să aducă tuturor membrilor, indiferent de statutul lor, bucuria primului pas făcut spre această direcție și mulțumirea "că nu s-au dat înapoi de la nici un sacrificiu pentru a ajuta școlile catolice să-și îndeplinească menirea" așa cum Sfântul Conciliu îi îndeamnă călduros pe păstori și pe toți creștinii.

Dragoș Toma
director Fundația "Anton Durcovici"


 

lecturi: 962.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat