Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăeștii Noi: Prima Sfântă Împărtășanie

După un drum spiritual și catehetic de pregătire intensă în care au descoperit valoarea Sfintei Euharistii în viața personală, în Parohia Gherăeștii Noi zece copii l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Împărtășanie la Liturghia celebrată duminică, 18 octombrie 2020.

După ce au făcut cercetarea cugetului și au simțit în suflet durerea pentru păcatele săvârșite, având propunerea de a nu mai păcătui, sâmbătă, 17 octombrie, cei 10 copii au îngenuncheat pentru prima dată în scaunul de spovadă și au primit dezlegarea pentru păcatele lor. Duminică, alături de toată comunitatea, copiii au participat la Sfânta Liturghie în cadrul căreia, plini de credință și de emoție, l-au primit în viața lor pe Isus euharisticul.

Rugăciunile înălțate de credincioșii participanți și cântările copiilor au dat o notă de solemnitate jertfei sfinte. În cuvântul de învățătură, părintele paroh Cristinel Gal a amintit de Fericitul Carlo Acutis, care este un model de urmat pentru copiii și tinerii din ziua de astăzi. Cuvintele Fericitului Carlo despre Spovadă și Sfânta Euharistie au rămas întipărite în inimile celor prezenți, spunea el: "Așa cum pentru a zbura cu balonul în aer e nevoie să lași din greutate, la fel sufletul, pentru a se ridica la cer, trebuie să scape îndată de aceste mici greutăți care sunt păcatele veniale". Iar despre Sfânta Împărtășanie spunea: "Euharistia este autostrada mea spre cer".

La final părintele paroh împreună cu cei mici au ținut să ofere mulțumiri în primul rând lui Dumnezeu pentru toate harurile primate și apoi tuturor părinților care depun eforturi mari pentru a-și crește copiii așa cum se cuvine. Și pentru că toți trebuie să ne spunem unii altora și lui Dumnezeu "un mulțumesc", părintele și întreaga comunitate, ca o familie, au rostit împreună rugăciunea "Tatăl nostru".

Euharistia din cele mai vechi timpuri a unit și a întărit comunitatea creștină. Ea rămâne centrul vieții de credință în ciuda tuturor provocărilor zilnice. Bucuria acestui eveniment a reamintit tuturor că Isus din altar vine cele mai frumoase și profunde trăiri. Vorba părintelui Constantin Necula: "Dacă am fi mai atenți, am observa cum Dumnezeu stă cu noi la masă".

Un enoriaș al parohiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Gherăeștii Noi: Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 2458.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat