Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Prima Sfântă Împărtășanie în comunitatea din Grotte Celoni

Sâmbătă, 17 octombrie 2020, în Biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Grotte Celoni, 21 de copilași din comunitatea românilor catolici au spus primul lor "Amin" lui Isus euharistic.

După un lung timp de pregătire, mai bine de un an, timp prelungit și de pandemia care a cuprins întreaga lume, a sosit și ziua cea mult așteptată: "suntem gata să-l primim pe Isus în sufletul nostru". Cu acest gând, copilașii însoțiți de părinții lor, s-au apropiat de sacramentul sfintei Spovezi, care a avut loc vineri, 16 octombrie, la ora 16:30.

Cu sufletele curate, cu hăinuțele albe, ziua de sâmbătă, 17 octombrie, a fost altfel, altfel nu datorită timpului liber, cât mai ales a unicității: fiecare a renunțat la obișnuințele sale pentru a petrece un timp în comunitate alături de Isus la Sfânta Liturghie de la ora 11:00. Această celebrare a fost animată de către glasul copilașilor, glas susținut și de către cei dragi, dar și de păstorii din altar: părintele paroh Isidor Iacovici, celebrantul principal, și părintele Emilian Jitaru.

În cadrul predicii, părintele Emilian a accentuat importanța unei relații de prietenie cu Isus, relație care presupune trei momente: un loc de întâlnire - Sfânta Liturghie, haine curate - curățarea sufletului prin sfânta Spovadă ori de câte ori este posibil și dialog - a vorbi cu Isus în Biserică și despre Isus în afara Bisericii prin propriul comportament.

După mărturisirea de credință, a urmat momentul cel mult așteptat: împărtășirea cu trupul lui Isus, moment semnat de acel Amin pur și sincer, ce a răsunat în fața lui Isus euharistic.

Înainte de binecuvântarea finală, un copilaș a proclamat un mulțumesc: părintelui Isidor pentru susținere și încurajare, mai ales în timpul lockdown-ului; părintelui Iulian Robu, părintelui Emilian pentru pregătirea catehetică; tuturor celor prezenți care s-au ocupat de copii și de sărbătoare și în mod special un mulțumesc părinților pentru darul vieții, al credinței și pentru grija purtată.

Pe durata Sfintei Liturghii, cei care au dorit să-i însoțească pe copilași și în har au avut posibilitatea să se spovedească prin disponibilitatea părintelui Laurențiu Turbuc.

Pr. Emilian Jitaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 octombrie: Roma: Prima Sfântă Împărtășanie în comunitatea din Grotte Celoni


 

lecturi: 1937.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat