Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torreciudad: Întâlnirea familiilor catolice române din Lleida

Duminică, 18 octombrie 2020, coincizând cu Ziua Mondială a Misiunilor, câteva familii române din Lleida (Spania), împreună cu păstorul lor, pr. Adrian Burcă, au avut misiunea de a continua tradiția întâlnirilor familiilor române din Spania, ajunsă la cea de-a XIV-a ediție. Dacă până acum se adunau familii întregi din Madrid, Zaragoza, Tarragona, Reus și alte localități spaniole, situația actuală nu a permis ca acestea să se apropie iar de Torreciudad, sanctuar marian aflat într-un cadru natural spectaculos, în Pirineii aragonezi, care a găzduit încă de la început aceste întâlniri.

În acest sanctuar, încă din secolul al XI-lea, localnicii au venerat-o pe Sfânta Fecioară invocându-i ajutorul și aducându-i mulțumire pentru belșugul de haruri cu care i-a binecuvântat. Unul dintre acești localnici a fost Sfântul José Maria Escrivá, fundatorul mișcării ecleziastice Opus Dei. La numai doi ani, părinții l-au oferit Sfintei Fecioare de la Torreciudad, mulțumindu-i pentru vindecarea unei boli grave. În 1975 noul sanctuar, promovat de acest preot declarat sfânt, și-a deschis porțile. Sute de mii de credincioși continuă să îl viziteze și să ceară mijlocirea Sfintei Fecioare de la Torreciudad.

Până acum, Liturghia din cadrul întâlnirilor se celebra în sanctuarul nou, în biserica principală sau într-una dintre capelele, destul de mari, ale sanctuarului. Anul acesta s-a celebrat în "ermita", vechiul loc de pelerinaj, de aceea a fost ceva mai special, ca o întoarcere la origini. Pentru prima dată, la această întâlnire, vechiul sanctuar a fost oferit românilor pentru celebrarea Sfintei Liturghii.

În aceste timpuri pandemice marcate de restricții și limitări, avem nevoie, mai mult ca oricând, de încurajări, de puncte de reper și de ajutor ceresc pentru a mărturisi, mai ales prin viața noastră de familie, bucuria de a-l anunța pe Cristos viu, iar această bucurie să se mențină vie în viața noastră.

De peste zece secole, Sfânta Fecioară de la Torreciudad primește cu generozitate și statornicie rugile și cererile credincioșilor care, cu încredere și speranță, îi calcă pragul. O rugăm să facă la fel și azi, oferindu-i Fiului ei jertfa Sfintei Liturghii celebrate în lăcașul milenar dedicat ei și rugăciunea pe care atât de mult o iubește, Sfântul Rozariu, mijlocind pentru noi și pentru lumea întreagă harurile de care avem nevoie pentru a trece cu bine de aceste vremuri de încercare.

La fel ca milioane de credincioși, azi spunem și noi, membrii familiilor române din Spania: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!"

O rugăm pe Mama noastră cerească să ne ajute să ne trăim, cu bucurie și speranță, misiunea pe care am primit-o la botez, pentru a fi martori ai milostivirii divine.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Torreciudad: Întâlnirea familiilor catolice române din Lleida


 

lecturi: 989.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat