Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

În inima evanghelizării

18 octombrie: Ziua Mondială a Misiunilor

De Paolo Affatato

Are aproape o sută de ani, dar nu-i arată. Ziua Mondială a Misiunilor este celebrată de poporul lui Dumnezeu din toată lumea de când, la 14 aprilie 1926, Papa Pius al XI-lea a instituit-o la cererea Operei pentru Răspândirea Credinței, fixând-o pentru penultima duminică din octombrie, recunoscută în mod tradițional ca lună misionară prin excelență. De atunci, credincioșii din toate continentele sunt chemați să deschidă inima lor la exigențele spirituale ale misiunii și să se angajeze cu gesturi concrete de solidaritate în sprijinul tinerelor Biserici. Cu ofertele din această zi se susțin proiecte pentru a consolida comunitățile catolice în Asia, Africa, America Latină, Oceania: construirea de capele, ajutor dat cateheților, viața seminariilor, formarea clerului local, asistența educativă dată copiilor, sunt printre multele domenii pe care colecta universală le susține.

"Ziua anuală tinde mai ales la formarea conștiinței misionare în sânul poporului lui Dumnezeu, atât a indivizilor cât și a comunităților, la îngrijirea vocațiilor misionare, la creșterea progresivă a cooperării, spirituale și materiale, la activitatea misionară în toată dimensiunea sa eclezială (...). Această zi a adus Bisericii roade mângâietoare și copioase nu numai cu privire la apostolatul misionar direct, ci și pentru păstrarea și creșterea credinței atât în Bisericile vechi, ca și în cele întemeiate recent". Cu aceste cuvinte Papa Montini amintea în 1976 a 50-a aniversare a întemeierii Zilei Misionare Mondiale care acum se pregătește să împlinească o sută de ani. Și cu niște ani înainte, în mesajul din anul 1968, același Paul al VI-lea amintind credincioșilor necesitatea așa-numitelor "teritorii de misiune" (școli, spitale, biserici, oratorii, leprozerii, seminarii, centre de formare, călătorii, personal) remarca faptul că popoarele din acele țări "pot oferi destul de puțin pentru acest scop", deoarece "este vorba în general de regiuni în curs de dezvoltare, uneori foarte sărace". Și atunci "binefacerea este nesigură, întâmplătoare, încredințată inimii bune și posibilităților donatorilor ocazionali".

În acest sens devine prețioasă, așadar, munca Operelor Misionare Pontificale care implică poporul lui Dumnezeu "în întemeierea Bisericii printre neamuri, prin aportul ajutoarelor spirituale și materiale". Acțiunea lor organizată, sublinia Benedict al XVI-lea în 2011, este expresie a "misiunii lui Cristos răscumpărătorul, încredințată Bisericii", care "este încă foarte departe de împlinirea sa", dacă mai există "popoare care nu-l cunosc pe Cristos și încă n-au ascultat mesajul său de mântuire". Această vestire este coresponsabilitate a tuturor celor botezați, este universală și implică pe fiecare credincios: "Evanghelia nu este un bun exclusiv al celui care a primit-o, este un dar de împărtășit, o veste bună de comunicat. Și acest dar-angajare este încredințat tuturor celor botezați, care sunt «descendență aleasă, neam sfânt, poporul luat în stăpânire de Dumnezeu» (1Pt 2,9), pentru ca să proclame lucrările sale minunate", concludea Papa Ratzinger.

Pe aceeași linie este mesajul Papei Francisc pentru ziua din anul 2020 (duminică, 18 octombrie), intitulat "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8), interpelând și subliniind vocația misionară a fiecărui botezat. Acel răspuns al "iată-mă" pare astăzi să se refere tot mai mult și la credincioșii laici: faptul că misiunea evanghelizatoare nu este numai apanajul preoților, călugărilor și surorilor este o realitate care se evidențiază grație creșterii constante a misionarilor laici în lume. Așa cum prezintă raportul statistic publicat cu ocazia Zilei Misionare de Agenția Fides, expresie a Operelor Misionare Pontificale, numărul lor la nivel global depășește cota de 376.000 cu o creștere anuală de peste 20.000 de unități, care se înregistrează mai ales în Asia (+12.433) și în America (+8.129). După aceea sunt diferite asociațiile și mișcările ecleziale care trimit familii întregi în misiune, pentru că familia, în sine, mărturisește credința și evanghelizează.

Având conștiința că "misiunea este pretutindeni", nu numai și nu în mod necesar în ținuturi îndepărtate, s-a născut în Italia și se răspândește grupul așa-numitelor "familii misionare la kilometrul zer", care găsesc evanghelicele "margini ale pământului" în periferiile din metropolele europene, marcate de degradare, suferință, violență și criminalitate, punându-se la dispoziție pentru o prețioasă operă pastorală și socială. În această privință, în vederea evenimentului, Comisia Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE) a afirmat că lupta față de aceste crime împotriva umanității, îndeosebi traficul de persoane, trebuie să fie o prioritate a UE.

Spiritul care însuflețește aceste experiențe, și care este inima Zilei Misionare Mondiale, este acela de a răspunde la chemarea, fiecărui botezat, de a face cunoscută bunătatea, milostivirea și iubirea lui Dumnezeu față de toți oamenii, înainte de toate printr-o atitudine de primire și un stil de viață bazat pe fraternitate.

Într-un timp marcat, la nivel internațional, de pandemie și de izolare, credincioșii au experimentat nostalgia relațiilor de familiaritate și de prietenie. Pentru această intenționează să trăiască noi relații cu aproapele, îndeosebi cu aceia care plătesc consecințele negative ale crizei datorate lui Covid-19. Aceasta este vocația misionară pe care o aduce în atenție astăzi Ziua Mondială a Misiunilor: de a dărui tuturor oamenilor experiența iubirii lui Dumnezeu care transformă din interior și țese legături de fraternitate în orice latitudine.

(După L'Osservatore Romano, 17 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Secțiune specială: Ziua Mondială a Misiunilor - 18 octombrie 2020


 

lecturi: 383.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat