Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a Zilei Misionare Mondiale (18 octombrie 2020)

Vineri, 16 octombrie 2020, în aula "Ioan Paul al II-lea" de la Sala de Presă a Sfântului Scaun, Via della Conciliazione 54, a avut loc conferința de presă de prezentare a Zilei Misionare Mondiale care se celebrează duminică, 18 octombrie 2020, despre tema "Iată-mă, trimite-mă pe mine". Au intervenit ES Mons. Protase Rugambwa, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor; ES Mons. Giampietro Dal Toso, președinte al Operelor Misionare Pontificale (OMP); părintele Tadeusz J. Nowak, OMI, secretar general al Operei Pontificale a Răspândirii Credinței (POPF). Erau prezenți în sală pentru a da mărturie și a relata experiența lor de viață în misiune sr. Ana Cambongo António (Angola); pr. Vignandas Gangula (India); Marco Gibelli și Lucia Truttero (Italia). Prezentăm în continuare intevențiile:

Intervenția ES Mons. Protase Rugambwa

Astăzi prezentăm mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua Misionară Mondială de duminică, 18 octombrie 2020 cu titlul "Iată-mă, trimite-mă pe mine". Inima acestui mesaj se referă la modul în care misiunea ne interpelează pe fiecare dintre noi, personal, în vocația noastră și în apartenența noastră la Biserică în lumea de astăzi.

Celebrarea acestei zile este izvor de bucurie pentru Biserica universală, chiar dacă în Bisericile locale va fi celebrată în mod diferit, anul acesta, datorită circumstanțelor deosebite pe care le trăim din cauza pandemiei de COVID 19. Spune Papa Francisc:

Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să vâslim împreună, având nevoie toți să ne încurajăm reciproc. [...] În acest context, chemarea la misiune, invitația de a ieși din noi înșine din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele se prezintă ca oportunitate de împărtășire, de slujire, de mijlocire (Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Misionară Mondială 2020).

Misiunea încredințată Bisericii de Isus nu se oprește niciodată. Noi, așa cum ne amintise Sfântul Părinte în luna octombrie misionară extraordinară din anul trecut "Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume", anul acesta suntem chemați să dăm un răspuns concret "Iată-mă, trimite-mă pe mine", așa cum a răspuns profetul Isaia, pentru a putea duce înainte această "misiune".

Dumnezeu care l-a "trimis" și l-a susținut pe Isus este același care ne trimite prin intermediul Fiului său și ne susține cu puterea Duhului Sfânt: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi" (In 20,21). "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergând, faceți ucenici din toate neamurile [...] învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și, iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,18-20). Fiecare dintre noi este trimis să ducă iubirea lui Dumnezeu la toți și mai ales la cei mai nevoiași. Asta înseamnă a face voința lui Dumnezeu și a acționa după planul divin de mântuire.

Nu trebuie să ne fie frică! Misiunea merge înainte grație puterii Duhului Sfânt. Fără El nu putem face nimic. "Misiunea pe care Dumnezeu o încredințează fiecăruia face să se treacă de la eu-l fricos și închis la eu-l regăsit și reînnoit de dăruirea de sine" (Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Misionară Mondială 2020). Fiecare dintre noi ar trebui să asculte glasul Duhului Sfânt și să se lase condus de această putere sigură și capabilă.

Noi toți cei botezați am primit în dar puterea Duhului Sfânt cu botezul și de aceea suntem chemați să fim protagoniști ai acestei misiuni, trebuie să-i răspundem lui Dumnezeu cu fermitate: "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8). Sfântul Părinte, în mesajul său pentru această Zi Misionară Mondială ne interpelează:

Suntem dispuși să fim trimiși pretutindeni pentru a mărturisi credința noastră în Dumnezeu Tatăl milostiv, pentru a proclama Evanghelia mântuirii lui Isus Cristos, pentru a împărtăși viața divină a Duhului Sfânt edificând Biserica? Asemenea Mariei, mama lui Isus, suntem gata să fim fără rezerve în slujba voinței lui Dumnezeu (cf. Lc 1,38)?

Misiunea ajunge să atingă și să transforme toate sectoarele și zonele vieții cu scopul de a salva omenirea și creația: familiile, locurile de muncă, fabricile, școlile, politica, ambientul, etc.

Suntem invitați să răspundem la chemarea lui Dumnezeu, în manieră liberă și conștientă și să fim disponibili pentru ca Dumnezeu să ne trimită. Aceasta este misiunea: Pe cine voi trimite? Iată-mă, trimite-mă pe mine!

Primind cu bucurie acest mesaj al Sfântului Părinte și mulțumindu-i pentru exortația misionară pe care ne-o oferă, vrem, și astăzi împreună cu el, să-i invităm pe toți credincioșii să reconfirme disponibilitatea lor și participarea lor activă la misiunea evanghelizatoare a Bisericii, tot mai necesară și urgentă. În ce mod? Prin rugăciune, jertfă, reflecție, ajutorul material al ofertelor noastre pentru scopul important de a ajuta și a susține munca misionară care este desfășurată, în numele papei, de Operele Misionare Pontificale.

Fecioara Maria Maica Bisericii și Regina apostolilor să ne însoțească în activitățile noastre misionare pentru mântuirea întregii omeniri.

Intervenția ES Mons. Giampietro Dal Toso

În scurta mea intervenție voi spune câteva cuvinte despre Operele Misionare Pontificale și despre Fondul instituit în numele Sfântului Părinte pentru a susține Bisericile locale în această perioadă de pandemie.

În mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor, papa evocă importanța OMP și amintește că, prin lungă tradiție, colecta din această duminică este destinată Operelor Misionare Pontificale. Acestea, așa cum știți, sprijină acțiunea misionară a Bisericii de aproape două secole cu rugăciunea, caritatea și formarea. Doresc să subliniez că la fondul universal colaborează Bisericile din toată lumea. Nu este numai un ajutor de la nord la sud, ci un criteriu de comuniune și de circularitate, unde toți contribuie la binele tuturor. Este un exemplu mai mult unic decât rar care realizează această formă de împărtășire, și economică, între Biserici. Este misiunea OMP să finanțeze proiecte pastorale, așadar inerente vieții Bisericii care stabilește lent structurile sale în diferitele părți ale globului. Și acesta este un element de specific. Deși problema financiară nu este prima, nici cea prioritară pentru OMP, totuși și banii sunt o necesitate, așa cum orice suflet are nevoie de un trup.

În această privință aș vrea să spun un cuvânt despre fondul instituit în numele Sfântului Părinte pentru a ajuta Bisericile locale în înfruntarea acestei perioade de pandemie. Până astăzi au fost aprobate și finanțate 250 de proiecte cu un total de 1.299.700 US $ și 473.410 euro. Fondurile provin din colecte desfășurate în diferite țări grație Direcțiunilor noastre naționale, în total circa 120, și aș vrea să menționez cu recunoștință deosebită Bisericile din Spania, Franța și Coreea de Sud, care au contribuit mai mult, dar și țări precum Rwanda și Bangladesh care au desfășura colecte ad hoc pentru a demonstra participarea lor. Munca nu este terminată, și pentru că mulțumire fie lui Dumnezeu, avem alte fonduri disponibile, însă este realizată acum în formă diferită, pentru a nu confunda ajutoarele care în mod normal ajung la Bisericile locale în această perioadă cu ajutorul din cauza lui Covid19. Problema cea mai mare pe care multe Biserici din teritoriile de misiune au ajuns să o înfrunte a fost închiderea bisericilor și prin urmare lipsa celebrării, cu respectiva lipsă a colectei. Așa cum puteți să vă gândiți cu ușurință, foarte multe din aceste realități ecleziale trăiesc pur și simplu din colecta duminicală și nu au un sistem central de întreținere. De aceea ajutoarele au mers foarte mult în favoarea diecezelor pentru supraviețuirea preoților și plata costurilor obișnuite, dar și a comunităților călugărești, sau a școlilor catolice, precum și pentru familii deosebit de încercate. Aș vrea să menționez trei exemple concrete:

- ajutorul dat unui convent de călugărițe de claustrare din Maroc - aceste călugărițe trăiesc în mod notoriu din providență, și datorită vocației lor trăiesc substanțial în conventul lor;

- sprijinul dat familiilor creștine din Bangladesh, o minoritate minusculă și extrem de săracă într-o țară încercată adesea de cataclisme naturale;

- sprijinul dat diferitelor stații radio și tv în Africa pentru transmiterea de cateheze și celebrări liturgice.

Sunt exemple foarte simple, care vă lasă însă să înțelegeți că munca noastră merge în favoarea atâtor mici realități ascunse, care adesea scapă marilor fluxuri ale ajutoarelor. Toate acestea fac și mai necesară prezența noastră. Desigur, îmi dau seama că este vorba adesea de o picătură în oceanul necesităților. Însă este un mod concret pentru a indica o comuniune în Biserică, ce ne face părtași de bucuriile și de durerile celorlalți botezați.

Pentru acest motiv, Direcțiunile noastre naționale desfășoară o mare muncă de sensibilizare pentru apropiata Zi Mondială, o muncă despre care puteți avea unele elemente vizitând situl nostru.

Intervenția părintelui Tadeusz J. Nowak, OMI

Societatea Misionară Pontificală (Pontificium Opus a Propagatione Fidei) oferă sprijin vital pentru anumite Biserici din Asia, Oceania, Africa și părți din America de Sud și America Latină. Datorită generozității catolicilor din întreaga lume, nenumărate biserici, mănăstiri, centre pastorale, școli, clinici și alte structuri diecezane sunt acum prezente în teritorii care sunt dependente de Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor. Mii de cateheți, preoți și călugări au participat la programe de formare și ajutor material pentru activitatea lor de evanghelizare în Bisericile lor locale. În acest fel, Bisericile particulare din țările de misiune, în special în zonele în care Evanghelia a fost recent proclamată pe scară largă, au acum o infrastructură ecleziastică necesară și își pot îndeplini mai bine mandatul de evanghelizare a națiunilor.

Deși lucrarea lui Pontificium Opus a Propagatione Fidei este în desfășurare, Sfântul Părinte a ales penultima duminică din octombrie ca zi în care întreaga Biserică celebrează misiunea. În acea zi, suntem chemați cu toții să ne rugăm și să oferim ceea ce putem pentru eforturile misionare și pentru tinerele Biserici din țările de misiune. Succesul acestei animări misionare depinde și de slujirea dedicată și zeloasă a directorilor noștri naționali, care sunt prezenți în aproximativ 120 de țări din întreaga lume. Aceștia reprezintă cele patru Opere Misionare Pontificale (Pontificia Opera Missionalia) și se asigură că este vie și activă în zilele noastre carisma fondatorilor noștri, prin animarea misionară realizată de directorii naționali și colaboratorii lor.

Anul acesta este special pentru Pontificium Opus a Propagatione Fidei. În 26 mai anul trecut, Sfântul Părinte a aprobat o minune prin mijlocirea fondatoarei noastre, Pauline Marie Jaricot. Minunea a implicat o fată foarte tânără, care a suferit de sufocare acută, ceea ce a dus la pierderea cunoștinței. Starea ei era atât de sumbră încât a trebuit să fie menținută în viață prin sprijin artificial al vieții. Din punct de vedere medical, nu a existat nicio speranță de recuperare pentru fată și medicii au sugerat deconectarea ei de la sistemele de susținere a vieții. Părinții au refuzat să renunțe și au început o novenă de rugăciuni prin mijlocirea lui Pauline. Spontan și fără nicio explicație medicală, fata a reînviat și a fost readusă la o sănătate perfectă.

Minunea a fost dramatică, însă povestea vieții lui Pauline este cea care oferă substanța calității sfințeniei, o calitate pe care a iradiat-o de-a lungul vieții sale. S-a născut într-o familie de clasă mijlocie chiar după Revoluția Franceză. Pauline era un copil fericit. La vârsta de 15 ani a trăit o experiență profundă a lui Dumnezeu și la vârsta de 16 ani a făcut un jurământ privat de castitate și consacrare lui Dumnezeu pentru viață. Ea a devenit devotată Adorației Euharistice, ajutând pe cei săraci și a avut o dorință profundă ca Evanghelia lui Cristos să ajungă până la marginile pământului. În această perioadă a primit inspirația care va deveni în cele din urmă Opera Misionară Pontificală pentru Răspândirea Credinței.

A fost un concept simplu care a avut consecințe de anvergură. Ea a început să invite zece prieteni, angajați ai fabricii de mătase a tatălui ei, să se roage pentru misiuni și fiecare să ofere câte un ban săptămânal pentru misiunea Bisericii. Fiecare membru al grupului a fost încurajat să găsească alți zece prieteni pentru a forma un alt grup și așa mai departe. Ceea ce s-a întâmplat nu a fost decât un miracol. Aceste grupuri de zece s-au înmulțit și au devenit echipe de o sută, apoi de o mie. În scurt timp, mișcarea s-a răspândit în toată dieceza de Lyon din Franța, în toată țara și, în cele din urmă, a devenit o rețea mondială de rugăciune și caritate pentru sprijinirea misiunii Bisericii. La 2 mai 1822, această organizație a fost înregistrată oficial ca Opus a Propagatione Fidei, cunoscută în limba engleză sub numele de Society for the Propagation of the Faith.

Pauline și-a dedicat întreaga viață rugăciunii, ajutând săracii, în special muncitorii, și misiunea Bisericii. În 1826, ea a fondat Rozariul viu, care continuă să înflorească în diferite părți ale lumii chiar și astăzi. În timp, ea își va cheltui întreaga avere familială pentru săraci, dorind să stabilească condiții de muncă mai bune pentru lucrătorii manuali. În mod tragic, cei pe care i-a încredințat averea familiei au delapidat fondurile și a fost nevoită să declare falimentul. În toate nenorocirile ei, ea nu s-a îndoit niciodată pentru o secundă de providența lui Dumnezeu și a rămas neclintită în rugăciune și grijă pentru ceilalți, în special pentru cei care nu auziseră încă evanghelia sau nu l-au cunoscut pe Isus Cristos. De fapt, a murit săracă pe 9 ianuarie 1862. Abia după trecerea ei, cei mai apropiați colaboratori au început să-și facă viața și munca mai bine cunoscute. Au considerat-o întotdeauna o sfântă.

La 3 mai 1922, la o sută de ani după înființare, Opera a fost proclamată pontificală de Papa Pius al XI-lea. După ce s-au studiat cu atenție viața și scrierile ei, a fost proclamată venerabilă de Sfântul Papă Ioan al XXIII-lea în 1962.

Astăzi ea este o inspirație pentru noi toți, în special pentru laici. Pauline este un exemplu minunat de angajare deplină a harului Botezului pentru lucrarea Împărăției lui Dumnezeu și pentru misiunea Bisericii.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 602.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat