Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Videomesajul Sfântului Părinte Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației 2020

Excelenței Sale
domnul Qu Donguy,
director general al FAO

În ziua în care FAO celebrează a 75-a aniversare a creării sale, doresc să vă salut pe dumneavoastră și pe toți membrii care o compun. Misiunea sa este frumoasă și importantă, pentru că voi lucrați cu obiectivul de a înfrânge foamea, nesiguranța alimentară și malnutriția.

Tema propusă anul acesta pentru Ziua Mondială a Alimentației este semnificativă: "A cultiva, a hrăni, a proteja", și asta "Împreună. Acțiunile noastre sunt viitorul nostru". Această temă subliniază necesitatea de a acționa împreună și cu voință fermă pentru a putea genera inițiative care să îmbunătățească ambientul din jurul nostru și să promoveze speranța multor persoane și a multor popoare.

În decursul acestor 75 de ani, FAO a învățat că nu este suficient a produce mâncare, ci este important și a garanta ca sistemele alimentare să fie sustenabile și să ofere diete salutare și accesibile tuturor. Este vorba de a adopta soluții inovatoare care pot transforma modul în care producem și consumăm alimentele pentru bunăstarea comunităților noastre și a planetei noastre, întărind astfel capacitatea de recuperare și sustenabilitatea pe termen lung.

De aceea în această perioadă de mare dificultate provocată de pandemia de Covid-19 este și mai important să se susțină inițiativele puse în aplicare de organizații ca FAO, Programul Alimentar Mondial (PAM) și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) cu scopul de a promova o agricultură sustenabilă și diversificată, de a susține micile comunități agricole și de a coopera la dezvoltarea rurală a țărilor mai sărace.

Suntem conștienți că trebuie să răspundem la această provocare într-o perioadă care este plină de contradicții: pe de o parte suntem martori ai unui progres fără precedent în diferitele domenii ale științei; pe de altă parte, lumea are în față multiple crize umanitare. Din păcate constatăm că, după statisticile mai recente ale FAO, în pofida eforturilor făcute în ultimele decenii, numărul persoanelor care luptă împotriva foamei și a nesiguranței alimentare crește și actuala pandemie va agrava și mai mult aceste cifre.

Pentru omenire, foamea nu este numai o tragedie, ci și o rușine. Este provocată, în mare parte, de o distribuire inegală a roadelor pământului, la care se adaugă lipsa de investiții în sectorul agricol, consecințele schimbării climatice și creșterea numărului de conflicte în diferite zone ale planetei. Pe de altă parte, se rebutează tone de alimente. În fața acestei realități, nu putem să rămânem insensibili sau să fim paralizați. Toți suntem responsabili.

Criza actuală ne demonstrează că este nevoie de politici și acțiuni concrete pentru a eradica foamea în lume. Uneori discuțiile dialectice sau ideologice ne îndepărtează de obținerea acestui obiectiv și permitem ca frații noștri și surorile noastre să continue să moară datorită lipsei de hrană. O decizie curajoasă ar fi să se constituie cu banii care se folosesc în arme sau în alte cheltuieli militare "un Fond mondial" pentru a putea elimina definitiv foamea și a contribui la dezvoltarea țărilor mai sărace. În acest mod s-ar evita multe războaie și emigrația atâtor frați ai noștri și a familiilor lor care sunt constrânși să abandoneze propria casă și propria țară pentru a căuta o viață mai demnă (cf. Fratelli tutti, nr. 189 și 262).

Domnule director general, exprimându-mi urarea mea ca activitatea FAO să fie tot mai incisivă și mai rodnică, invoc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra dumneavoastră și asupra celor care cooperează în această misiune fundamentală de a cultiva pământul, a hrăni pe cei înfometați și a salvgarda resursele naturale, în așa fel încât toți să putem trăi demn, cu respect și cu iubire. Mulțumesc.

Franciscus

*din: L'Osservatore Romano, ed. zilnică, Anul CLX, nr. 246, 17/10/2020

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 386.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat