Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rozariul copiilor pentru pace

Duminică, 18 octombrie 2020, la inițiativa Fundației "Ajutor Bisericii care Suferă"

de Francesco Ricupero

"Niciodată ca acum, într-un moment marcat de o urgență globală de sănătate a coronavirusului, această inițiativă capătă o anumită valoare. Cu toții avem nevoie de pace și iubire și din acest motiv ne îndreptăm spre Isus Cristos și Fecioara Maria cu rugăciunea": este ceea ce a declarat ziarului "L'Osservatore Romano" Alessandro Monteduro, directorul secției italiene a Fundației "Ajutor Bisericii care Suferă", referindu-se la inițiativa de rugăciune a Rozariului în ziua de duminică, 18 octombrie 2020, pe care fundația de drept pontifical o va însoți cu o alocare extraordinară, rod al donațiilor de la numeroși binefăcători, pentru finanțarea proiectelor pentru copilăria creștină în întreaga lume. "Și întrucât școlile vor fi închise duminică - adaugă Monteduro - am cerut să dezvoltăm acest moment de rugăciune și luni dimineață pentru a implica pe toată lumea, în special pe cei mici".

Creșterea credinței copiilor în țările în care Biserica Catolică este cea mai încercată a fost întotdeauna o prioritate pentru fundația care, de-a lungul anilor, a distribuit 51 de milioane de Biblii pentru copii traduse în 191 de limbi și expresii locale, iar în 2019 a sprijinit activitatea a 24.428 de cateheți și construirea a 250 de centre pentru cateheză. În unele țări, a fi copil creștin înseamnă a avea mai puține șanse decât alții, înseamnă a fi discriminat la școală, a fi marginalizat. Totuși, acești copii, constrânși să plătească un preț ridicat pentru o religie pe care în multe cazuri abia au învățat să o cunoască, nu încetează să învețe, nici măcar adulților, cum să trăiască credința cu curaj. Pentru a-i sprijini, printre numeroasele organizații caritabile catolice, și Fundația "Ajutor Bisericii care Suferă" care, în Malawi, de exemplu, a distribuit deja 10.000 de exemplare ale Catechismului Youcat pentru tineri; în Senegal au fost răspândite 60.800 de broșuri din Noi, copiii, ne rugăm Rozariul; în timp ce în Uganda a fost finanțată achiziționarea a 15 biciclete pentru activitatea pastorală a cateheților din Kangulumira. Rămânând în Africa, în Burkina Faso, în Dieceza de Ouahigouya, sunt sprijinite diferite programe radiofonice pentru copiii strămutați intern și se oferă ajutor pentru achiziționarea de aparate de radio și stick-uri USB care conțin înregistrarea lecțiilor. Tot în Burkina Faso, în Dieceza de Tenkodogo, fundația susține apostolatul, celebrările euharistice și recitarea Rozariului prin posturile de radio locale pentru a hrăni credința celor mici, în ciuda distanțării sociale cerute de pandemie.

În America Latină, în special în Uruguay, au fost difuzate 3.000 de broșuri Noi, copiii, ne rugăm Rozariul; în Surinam, în Dieceza de Paramaribo, au fost distribuite 5.115 copii ale Bibliei Dumnezeu le vorbește copiilor săi pentru elevii din școlile primare catolice; în Venezuela, în Dieceza de Caracas, au fost distribuite 800 de cărți de rugăciune Youcat, 1.306 Biblii pentru tineri și 5.000 Biblii pentru copii. Tot în America Latină, în Bolivia, în Carabuco, a fost renovat sediul Fiicelor Mariei Ajutorul Creștinilor, dedicat îngrijirii copiilor; în timp ce în Peru, în Dieceza de San José de Amazonas, a fost renovată casa Surorilor Slujitoare ale lui Isus al Preasfântului Sacrament, dedicate îngrijirii copiilor; în Nicaragua, în Dieceza de Esteli, este susținută formarea Asociation Albertinianas de la Realeza de Cristo, care vizează evanghelizarea copiilor.

În Europa de Est, în special în Letonia, în Dieceza de Riga, fundația a ajutat la reconstruirea sălilor de cateheză pentru centrul de zi pentru copii cu dizabilități; în Kazahstan, în Dieceza de Almaty, este sprijinită activitatea orfelinatului Kapshagay; în timp ce în Ucraina au fost realizate proiecte pentru integrarea copiilor victime ale războiului, iar în dieceza rusă de Novosibirsk se acordă ajutor pentru 68 de călugărițe dedicate îngrijirii copiilor.

Mai mult, în Orientul Mijlociu, în Siria, a fost finanțată achiziționarea unei mașini pentru Surorile lui Isus și ale Mariei care au grijă de copiii cu dizabilități din zona Damascului și sunt oferite ajutoare centrului "Le Sénevé" din Homs, și acesta în serviciul copiilor cu dizabilități; în Irak, pe de altă parte, au fost reconstruite grădinița dominicană și mănăstirea Surorilor Dominicane ale Sfântului Iosif din Batnaya.

În cele din urmă, în Asia, în Arhidieceza de Calcutta în India, fundația finanțează formarea catehetică a celor mai mici; în Pakistan organizează cursuri pentru formarea de ministranți în Dieceza de Faisalabad și, cu același scop, este sprijinit un program de formare în Dieceza de Islamabad-Rawalpindi.

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2020)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Un milion de copii se roagă Rozariul


 

lecturi: 1075.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat