Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prezența catolicilor în lume

De la începutul pontificatului Papei Francisc până în anul 2018

Publicarea Anuarului Statistic al Bisericii pentru anul 2018 permite să se examineze prezența catolicilor în lume în cincinalul care abia a trecut.

Catolicii botezați la nivel planetar au trecut din 2013 până în 2018 de la puțin peste 1.254 de milioane la circa 1.329 de milioane, cu o creștere de 6%. Confruntând aceste date cu evoluția populației mondiale, trecută în aceeași perioadă de la 7.094 de milioane la 7.469 de milioane, se observă că prezența referitoare la catolici a crescut ușor de la 17,68% la 17,73%. Analiza geografică a variațiilor în perioada examinată arată o creștere exaltantă a catolicilor în Africa de circa 18%, care în schimb a mărit populația sa cu puțin peste 15%, și confruntarea între cele două procente scoate în evidență cât a fost de eficace activitatea pastorală în țările africane. Și în continentul american s-a înregistrat o creștere a catolicilor mai mare decât aceea a populației (4,6% contra 4,4%). La creșterea destul de mare a catolicilor asiatici față de cea a populației (7,6% contra 4,4%), în Europa a fost o scădere de 0,4% a catolicilor în fața unei creșteri scăzute a populației de 0,2%; în schimb, în Oceania se înregistrează o creștere destul de sensibilă a catolicilor față de cea a locuitorilor (9,6% contra 8,1%).

Distribuirea catolicilor, în acord cu influența demografică diferită a diferitelor continente, este destul de diferită în diferitele zone geografice ale planetei. Se confirmă tendința spre o creștere a influenței Africii (în care catolicii urcă de la 16,4% la 18,6% din catolicii din lume) și, în schimb a scăderii continue a celei europene, pentru care procentul din totalul mondial coboară în 2018 cu aproape un punct și jumătate, de la 22,9% din 2013. În 2018, America rămâne continentul căruia îi aparțin 48,3% din catolicii din lume. Din aceștia aproape 58% sunt prezenți în America de Sud. În mod moderat apare crescândă incidența în lumea catolică a continentului asiatic care, cu o valoare de 60% din populația mondială, se menține în jurul lui 11,1% circa în toată perioada analizată în ceea ce privește catolicii. În schimb, rămâne stabilă incidența catolicilor botezați în Oceania asupra totalului mondial, deși cu o consistență care nu ajunge la 0,8%.

De interes deosebit apare și lectura datelor, continent cu continent, referitoare la numărul relativ al catolicilor față de populație: cât matematic care furnizează numărul relativ al catolicilor la 100 de locuitori ai continentului. Aceste valori evidențiază că prezența catolicilor la sfârșitul anului 2018 este radical diferită în diferitele zone geografice: se merge de la 63,7% de catolici prezenți în populația din America, la 39,7% în cea europeană, până la 3,3% în cea asiatică. Rezultă oarecum important de subliniat că zona americană este foarte diferențiată în sine: dacă în Nord procentul de catolici este numai 24,8%, în cel din Sud (86,5%) și în cel din America Centrală (88,5%) prezența catolicilor apare destul de consistentă. O lectură diacronică a câturilor permite să se evidențieze diferitele tendințe care prevalează în zonele geografice începând din 2013 și care, oricum, manifestă variații mai degrabă tot de entitate ușoară. Așadar, dacă prezența catolicilor la nivel planetar este în timp într-o situație aproape staționară, în fiecare zonă continentală - și îndeosebi în Africa și în America - tendința se desfășoară spre o creștere lentă. Rezultatul aparent contradictoriu trebuie datorat în mod verosimil preponderenței demografice a Asiei în care prezența catolică apare scăzută.

(sub îngrijirea Oficiului Central de Statistică a Bisericii)

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1229.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat