Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea, singurul meu sprijin

Părintele Maccalli relatează zilele de detenție

"A rezista pentru a exista. Este cuvântul care m-a însoțit și m-a stimulat să merg înainte zi după zi". Deșertul sechestrării "a fost un timp de mare tăcere, de purificare, de întoarcere la origini și la esențial. O oportunitate pentru a revedea filmul vieții mele. În fiecare zi, în special duminica spuneam cuvintele de consacrare «acesta este trupul meu oferit» pâine frântă pentru lume și pentru Africa": misionarul italian, părintele Pierluigi Maccalli, răpit în Niger la granița cu Burkina Faso, în noaptea dintre 17-18 septembrie 2018, de milițieni jihadiști, a relatat cu aceste cuvinte la agenția de presă "Fides", în primul său interviu după eliberare, cei doi ani lungi de detenție petrecuți în compania lui Isus. Așa încât "eliberarea sa - au afirmat confrații săi din Societatea Misiuni Africane - a fost unul din cele mai vii semne pe care Domnul l-a trimis în acest timp de suferință și în această lună misionară".

În vârstă de cincizeci și nouă de ani, originar din Madignano, în provincia Crema, misionarul a amintit că a fost răpit în timp ce se afla în casă îmbrăcat numai cu pijama și papuci de casă. "Nu aveam nimic și eram văzut ca un nimic" de jihadiștii care mă considerau un «kafir» impur și condamnat la iad. Singurul meu sprijin - reafirmă misionarul - a fost rugăciunea simplă de dimineață și de seară pe care am învățat-o în familie de la mama și Rozariul bunicii ca rugăciune contemplativă".

În timpul celor peste doi ani de detenție părintele Maccalli a avut "oportunitatea" de a vorbi zilnic cu Isus, de "a revedea filmul vieții mele care intră de acum în vârsta a treia. Sunt multe întrebările pe care mi le-am pus și am strigat ca năduf și plângere spre Dumnezeu: unde ești? De ce m-ai părăsit? Până când, Doamne? Știam și știu că el există! Dar știu că Dumnezeu este văzut din spate, acum când sunt liber, întors acasă încep să înțeleg. Am mărturie cât de mult s-au rugat oamenii, au făcut marșuri și privegheri pentru a cere eliberarea mea, sunt surprins și uimit. Ceea ce va însemna pentru viața mea de misionar acest eveniment, acum nu știu". Deși în timpul detenției se pierde cunoașterea timpului, călugărul a sfințit mereu duminica și s-a rugat în fiecare zi: "în rugăciunea de dimineață mă rugam un imn francez «un jour nouveau commence, un jour reçu de toi... nous le remettons davance entre tes mains tel qu'il sera», și terminam adăugând «nu am altă ofertă decât oferta vieții mele»". Zi după zi părintele Maccalli simțea necesitatea de a se cufunda în Sfintele Scripturi, însă în refugiul său era imposibil să găsească o carte. De fapt, "am cerut o Biblie, dar nu mi-au dat-o. În fiecare duminică îmi dădeam un text evanghelic de meditat în special cu ocazia timpurilor forte de Advent-Crăciun și Postul Mare - Paște. Însă din 20 mai, zi în care ne-au adus un mic radio cu unde scurte pe care l-am solicitat de mai multe ori pentru a asculta măcar știrile - amintește preotul - am putut să ascult în fiecare sâmbătă comentariu la evanghelia duminicii de la «Radio Vatican». O dată și Liturghia în direct... era chiar Liturghia de Rusalii 2020. În acea dimineață, după ce am ascultat știrile de la «Radio France International», schimbând frecvența, cu marea mea uimire îl ascult în italiană pe Papa Francisc, apropii urechea și sintonizez mai bine radioul și mă află la începutul Liturghiei de Rusalii în comuniune cu papa, Biserica și lumea. Îmi spun «astăzi sunt în Bazilica Sfântul Petru la Roma și în același timp în misiune în Africa»".

Părintele Maccalli nu are îndoieli, omilia Papei Francisc a fost "o gură de oxigen. După doi ani de secetă spirituală și lipsă a cuvântului lui Dumnezeu, mă simt renăscând și primesc acest dar ca suflul al Duhului Sfânt care a voit să împingă undele radio până în acest Sahara. Evanghelia și cuvintele papei - conclude el - le-am gustat ca niciodată înainte, aveau o savoare și un gust special în acel context".

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1525.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat