Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la Sfântă Liturghie pentru lucrătorii sanitari

În sărbătoarea Sfântul Luca, patronul medicilor, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 18 octombrie 2020, la ora 18.00, se va celebra o Sfântă Liturghie specială la care sunt invitați să participe, în mod deosebit, toți lucrătorii sanitari: medici, asistenți medicali și sociali, infirmieri, farmaciști, personal administrativ și auxiliar, dar și voluntari care se îngrijesc de cei care suferă din varii motive de sănătate.

În fiecare an, la 18 octombrie, creștinii din Orient și din Occident îl sărbătoresc pe Sfântul Luca, Evanghelistul, pe care pe drept îl cunoaștem și recunoaștem ca "patronul medicilor". Apostolul Paul îl definește pe Sfântul Luca ca "medicul iubit" (Col 4,14). În scrierile sale, Sfântul Luca ne ajută să descoperim și să întâlnim gingășia omenească și iubirea divină a Răscumpărătorului lumii, pentru care motiv el s-a învrednicit să fie considerat "istoricul îndurării lui Cristos".

Această zi constituie pentru noi un motiv de bucurie, căci ne amintește, mai mult decât în celelalte zile, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că mereu ridică din rândul nostru creștini autentici, cu spirit de sacrificiu și devotament. E o zi în care dorim să arătăm mai intens că apreciem munca și dăruirea lucrătorilor sanitari, pentru tot ce au făcut și știu să facă nu numai din punct de vedere profesional, ci și din spirit de credință și dragoste frățească. Totodată, vrem să-l rugăm pe Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii noastre, Sfânta Fecioară Maria plină de milostivire, și a Sfântului Luca, încât toți cei care slujesc pe cei suferinzi să aibă bucurie, haruri bogate și multă mulțumire sufletească.

Sfântul Părinte Papa Francisc, în discursul adresat delegației Federației Internaționale a Asociațiilor Medicilor Catolici, spunea:

"La școala lui Isus medic și frate al celor suferinzi sunteți chemați voi, medici care credeți în el, membri ai Bisericii sale. Chemați să vă apropiați de cei care trec prin momente de încercare din cauza bolii.

Sunteți chemați să dați îngrijirile cu delicatețe și respectare a demnității și a integrității fizice și psihice a persoanelor.

Sunteți chemați să ascultați cu atenție, pentru a răspunde cu vorbe potrivite, care să însoțească gesturile de îngrijire, făcându-le mai umane, deci și mai eficace.

Sunteți chemați să încurajați, să mângâiați, să ridicați, să dați speranță".

Așadar, la școala lui Isus, înțelegem marea iubire a Fiului lui Dumnezeu față de cei bolnavi, iubire care ne capacitează și pe noi să fim în stare să o oferim și altora, în special celor mici, celor marginalizați, celor suferinzi, celor pe care nu-i mai iubește nimeni, celor încercați de diferite boli trupești și sufletești, căci "calitatea unei civilizații se măsoară în respectul pe care îl are față de cei mai slabi dintre membrii ei", așa cum spunea medicul pediatru și genetician francez, Jérôme Lejeune (1926-1994).

Sfinte Luca, roagă-te pentru noi!
Tămăduitoarea bolnavilor, roagă-te pentru noi!

Pr. Mihai Galațanu
Oficiul pentru Pastorația Bolnavilor


 

lecturi: 889.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat