Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: O furtună puternică a lovit misiunea Maikona

Sâmbătă, 10 octombrie 2020, o furtună neobișnuit de puternică a lovit regiunea Maikona și localitățile învecinate. Misionarii noștri, care-și desfășoară activitatea în zonă, ne-au anunțat că oamenii au rămas fără locuințe, corturile fiind distruse, iar agoniseala de o viață spulberată.

În dimineața zilei de miercuri, 14 octombrie 2020, misionarii noștri din Kenya, pr. Claudiu Iștoc și pr. Cezar Chelaru-Dămoc, ne-au informat că au reușit să viziteze regiunea Maikona și localitățile învecinate pentru a face o evaluare a pagubelor lăsate în urmă de furtuna ce s-a abătut asupra lor în seara de sâmbătă, 10 octombrie, anul curent.

Din mărturiile primite furtuna violentă a provocat dezastru în Maikona și cătunele învecinate. Pagubele materiale sunt însemnate, grăitoare fiind fotografiile și filmările trimise de aceștia. Pe lângă colibele distruse și agoniseala spulberată a oamenilor, preoții au mai constat că o parte din animalele deținute de aceștia au pierit în timpul furtunii. Pentru mulți animalele erau singura sursă de venit și de hrană.

Aproximativ 300 de familii au fost afectate, casele tradiționale fiind distruse complet. Oamenii, inclusiv copiii, dorm sub cerul liber, fără haine, alimente și cele necesare traiului de zi cu zi. Pericolul de îmbolnăvire este mare pentru că sezonul ploios abia a început. Din păcate, familiile au pierdut și majoritatea bunurilor: hrana, agoniseala, îmbrăcămintea și tot ce aveau prin casă.

În aceste zile toate mamele din Maikona ajută în mod voluntar familiile afectate reconstruind casele distruse. Prima lor preocupare este să ridice în cel mai scurt timp câteva case/colibe unde să poată adăposti copiii mai mici. Cei mai mulți copii au rămas fără îmbrăcămintea și rechizitele pregătite pentru începerea școlii. Deși majoritatea sunt sănătoși și au scăpat cu bine, trei dintre ei au fost mai puțin norocoși. Aceștia au ajuns la spital după ce au fost loviți de câteva bucăți de tablă smulse de furtună și duse prin deșert de vântul puternic. Preoții misionari, care se vor îngriji de sănătatea copiilor, au vorbit cu familiile lor și au aflat că sunt în afara oricărui pericol.

Deși complexul central al misiunii nu a fost afectat, câteva clădiri administrate de misiune au fost ușor avariate, iar o grădiniță și o sală de clasă au fost distruse în totalitate.

Pr. Claudiu Iștoc ne-a relatat și un moment ce l-a surprins: "Vizitând mai multe familii și locurile unde se aflau casele înainte de furtună am rămas fără cuvinte când o mamă m-a întâmpinat cu aceste cuvinte ale dreptului Iob: «Părinte, Domnul a dat, Domnul a luat! Fie numele Domnului binecuvântat!»"

Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, a luat act de situația dificilă în care se află zona misiunii Maikona și a dispus deja folosirea unor fonduri rămase din proiectul "Cutia Speranței" pentru ajutorarea celor afectați; iar misiunea Maikona, prin pr. Claudiu Iștoc și pr. Cezar Chelaru-Dămoc, a distribuit deja ajutoare și sume de bani familiilor afectate.

Preoții misionarii ne-au asigurat că vor rămâne pe mai departe în mijlocul oamenilor afectați pentru a-i sprijini. Ne invită la rugăciune și sprijin umanitare pentru oamenii care au trecut prin momente grele.

Pentru că lucrurile bune se foc doar împreună, vă invităm să ne dați o mână de ajutor în desfășurarea acestei acțiuni umanitare. Pentru donații puteți folosiți conturile de mai jos, specificând proiectul "Speranță după furtună", sau ne puteți contacta în mod direct.

Împreună putem să facem mai mult!

Pr. Florin-Petru Sescu

Centrul Misionar Diecezan - Oficiul pentru Misiuni Iași

Conturi și date de contact:

  • Ron - RO02RNCB0198003326020001, BCR - sucursala Roman

  • Euro - RO72RNCB0198003326020002, BCR - sucursala Roman

  • Titular: Centrul Misionar Diecezan; CIF - 13101848

  • Adresă: Str. Primăverii, nr. 17; 611129-Roman, jud. Neamț

  • Tel. 0233/744491; 0765/485514; e-mail: centrulmisionar.is@gmail.com; www.cmdiasi.ro

* * *

Centrul Misionar Diecezan Iași: Kenya: Urmările furtunii din deșertul Chalbi (zona Maikona):

* * *

Album foto: Kenya: Urmările furtunii din deșertul Chalbki, zona Maikona (link extern - album găzduit de Centrul Misionar Diecezan Iași)

* * *

Secțiune specială: Ziua Mondială a Misiunilor - 18 octombrie 2020


 

lecturi: 2948.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat