Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un pas înainte, un pas în plus

Prefața papei la o carte a episcopului Fabene despre laicat

"Este ora ca laicii să facă un pas înainte, un pas în plus. Și să găsească în Biserică spațiul necesar pentru a face asta, modul pentru a răspunde la vocațiile lor". Asta scrie Papa Francisc în prefața, pe care o publicăm, la volumul Simfonie de slujiri. O prezență reînnoită a laicilor în Biserică [Sinfonia di ministeri. Una rinnovata presenza dei laici nella Chiesa], al episcopului Fabio Fabene, subsecretar al Sinodului Episcopilor (Libreria editrice vaticana - Edizioni San Paolo, Città del Vaticano - Cinisello Balsamo, Milano, 2020, 128 de pagini).

Toate timpurile au noutatea lor, de aceea putem spune că trăim un timp nou. Este ora ca laicii să facă un pas înainte, un pas în plus. Și să găsească în Biserică spațiul necesar pentru a face asta, modul pentru a răspunde la vocațiile lor. Inspirându-se din învățătura bogată a Conciliului al II-lea din Vatican, receptată de Sinodul Episcopilor și de predecesorii mei, acest volum oferă o reflecție aprofundată despre slujirile pe care Sfântul Papă Paul al VI-lea le-a reformat, nemailegându-le de drumul de pregătire la slujirea primită prin hirotonire, ci de varietatea de vocații și slujiri laicale pe care Duhul Sfânt le ridică în Biserică.

Duhul este mereu activ în poporul lui Dumnezeu, îmbogățindu-l cu daruri de fiecare dată noi și trebuie să fim atenți să nu-l stingem (cf. 1Tes 5,19) și să nu-l întristăm (cf. Ef 4,30). Din păcate facem asta ori de câte ori nu ne încredințăm fanteziei sale creatoare, ci pretindem să reducem acțiunea sa în spatele schemelor noastre, fără a lăsa loc primatului harului și riscând să devenim autoreferențiali.

Conciliul al II-lea din Vatican, cu constituția Lumen gentium, a fost Conciliul poporului lui Dumnezeu, un popor care merge în istorie împins de vântul Rusaliilor. Acest popor sfânt este îmbogățit încontinuu cu slujiri și carisme, înrădăcinate în sensus fidei care face totalitatea celor botezați infailibilă in credendo. Este o realitate de har de care trebuie să ținem cont încontinuu în acțiunea pastorală, depășind clericalismul mereu dăunător pentru Biserică, așa cum a amintit și Documentul final al Sinodului dedicat tinerilor.

Sfântul popor al lui Dumnezeu, uns de Duhul, este în întregime sacerdotal, deoarece participă la unica preoție a lui Cristos. Slujitorii hirotoniți, care acționează in persona Christi capitis, sunt desigur indispensabili pentru creșterea acestui popor, din moment ce numai ei pot să prezideze Euharistia pentru a-l sătura și să dezlege păcatele pentru a prelungi în el milostivirea lui Dumnezeu.

În același timp, dacă inima identității preotului se află în consacrarea pâinii euharistice, centrul misiunii laicale constă în consacrarea lumii conform proiectului lui Dumnezeu. Această acțiune este una cu coresponsabilitatea laicilor în edificarea Bisericii, așa cum a scos în evidență în mod special Christifideles laici a Sfântului Ioan Paul al II-lea. Slujirile instituite îndeplinesc această dublă misiune în favoarea Bisericii și a lumii, făcându-i pe laici (femei și bărbați) subiecți activi ai evanghelizării și ai misiunii. Așa cum am scris în Evangelii gaudium, ei sunt marea majoritate a poporului lui Dumnezeu și este necesar ca să fie recunoscută la toate nivelurile vocația lor specifică, evitând în orice mod să fie clericalizați.

Trebuie să verificăm dacă suntem fideli acestei identități laicale, făcând să repornească ceasul care pare că s-a oprit. Timpul este acum. Misiunea laicilor nu este un privilegiu al câtorva și comportă dăruire totală și implicare deplină. Laicilor înșiși li se cere să fie bucuroși în dăruirea de sine și în rugăciune, să crească și să lucreze în cadrul comunității creștine pentru a-i împărtăși și a-i susține drumul, în schimbul reciproc al darurilor ridicate de Duhul. Tocmai aceasta este sinodalitatea la care Dumnezeu ne cheamă și care ne cere să răspundem la diferitele chemări; să mergem împreună, păstori și turmă, pe cărările istoriei; să fim una în diversitatea carismelor.

Unele noi slujiri laicale au fost sugerate de recentele Sinoade dedicate familiei, tinerilor și Amazoniei. Sunt slujiri gândite pentru o Biserică mai sinodală și în ieșire, îndreptată spre periferiile existențiale. Și pentru aceasta, este important ca fiecare episcop și fiecare Biserică particulară să poată face un discernământ atent cu privire la slujirile de care este nevoie în mod concret în teritoriul lor, pentru ca Biserica să fie prezentă acolo unde omul trăiește și suferă pentru a face să strălucească pretutindeni lumina evangheliei. De fapt, așa cum am scris în Querida Amazonia, "înculturarea trebuie să se dezvolte și să se reflecte și într-un mod întrupat de a realiza organizarea eclezială și ministerialitatea. Dacă se înculturează spiritualitatea, dacă se înculturează sfințenia, dacă se înculturează însăși evanghelia, cum se poate să nu ne gândim la o înculturare a modului în care se structurează și se trăiesc slujirile ecleziale?" (85).

Trebuie evitat riscul de a transform slujirile în forme de putere, care este o ispită mereu la pândă. Ele răspund la o vocație, sunt rodul unui discernământ personal și comunitar și se exprimă în diakonia poporului lui Dumnezeu. O Biserică în întregime ministerială manifestă un popor cu mii de fețe. Este o Biserică unde rolul femeii este central. Este o Biserică veșnic fecundată de Duhul, care "prin puterea Evangheliei, întinerește Biserica, o reînnoiește fără încetare și o duce la unirea desăvârșită cu Mirele ei" (Lumen gentium, 4).

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 13 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 515.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat