Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopul Rugambwa: "Eliberarea părintelui Maccalli, sămânță de pace și semn de speranță pentru misiunea Bisericii"

"Eliberarea părintelui Pierluigi Maccalli, misionar din Societatea pentru Misiunile Africane, petrecută în luna octombrie, dedicat în mod tradițional misiunii, și în vederea celebrării Zilei Misionare Mondiale, este un mare semn de speranță pentru noi toți, pentru Africa și pentru Biserica universală. Este semnul și mărturia vibrantă că harul lui Cristos lucrează și astăzi redă speranță, în situații marcate de violență, conflict, pandemie. Eliberarea ne arată că harul lui Cristos este mai puternic decât orice dificultate și trebuie să ne încredem mereu în el": cu aceste cuvinte, afirmate la Agenția Fides, Monseniorul Protase Rugambwa, arhiepiscop tanzanian, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, comentează știrea despre eliberarea misionarului italian Pierluigi Maccalli, SMA, care a fost răpit în Niger la 17 septembrie 2018.

Afirmă la Fides arhiepiscopul: "Suntem foarte fericiți și am transmis bucuria noastră Congregației SMA și Bisericilor locale. Acest eveniment care, prin voința lui Dumnezeu, a avut un rezultat fericit, amintește că misionarii sunt mereu alături de oameni, nu fug nici în situațiile dificile, și își dăruiesc viața pentru evanghelie. Misionarii care lucrează în atâtea părți ale lumii, adesea izolate sau uitate, ca părintele Maccalli, au «ieșit din țara lor», au lăsat patria lor pentru țări îndepărtate, în numele lui Cristos. Au ieșit, însă după aceea rămân. A ieși și a rămâne sunt verbele care indică dinamica dublă a vieții misionare. Ambele acțiuni nu au o origine umană, nu sunt rod al unui efort sau al unei intenții personale: misionarii pleacă pentru că forța care îi conduce este o forță care vine de sus, este Duhul lui Dumnezeu. Și după aceea rămân, chiar în contextele mai dificile, nu grație ideilor lor sau determinării lor, ci animați și sprijiniți de harul lui Dumnezeu. Caritatea lui Cristos îi împinge, generează dăruirea și rezistența lor, și poate să-i însoțească, în unele cazuri, până la dăruirea supremă, aceea a vieții însăși: este martiriul, care este un dar al lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este mai mare decât orice dificultate și decât orice obstacol. Aceasta este lecția pe care ne-o încredințează evenimentul părintelui Pierluigi".

"Acum sperăm - conclude Monseniorul Rugambwa - ca această eliberare să fie un pas înainte care să readucă din nou în apogeu dialogul și să fie o sămânță pentru a promova pace, reconciliere și fraternitate în zona Sahel, chinuită de violență, și în tot continentul african, unde mai există încă atâtea focare de conflict și violență, care generează atâta suferință. Sperăm și ne rugăm ca un asemenea rezultat fericit să se poată înregistra pentru toate celelalte cazuri de sechestrări, în Africa și în alte părți ale lumii, care provoacă atâta durere și îngrijorare familiilor nevinovate. Când au loc, episoade dureroase ca o sechestrare sau alte violențe pot induce frică sau descurajare. Dar astăzi, mulțumire fie lui Dumnezeu, renaște speranța".

(După Agenția Fides, 9 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 518.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat