Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Din criză ieșim toți împreună și ca frați

Interviul Papei Francisc acordat ediției spaniole a revistei "Il mio Papa"

Sunt temele din noua enciclică Fratelli tutti în interviul acordat de Papa Francisc lui Carmen Magallón, director al ediției spaniole a revistei "Il mio Papa".

Pandemia schimbă lumea și ne-a pus în criză, a afirmat Papa Francisc în timpul colocviului. Însă amintind că "dintr-o criză nu ieșim la fel. Ori ieșim mai buni ori ieșim mai răi. Și modul în care ieșim din ea depinde de deciziile pe care le luăm în timpul crizei".

În realitate papa a răsturnat problema punând o întrebare decisivă întregii omeniri: care va fi stilul de viață pe care-l vom lăsa generației viitoare? Mergând la esențial, pentru Papa Francisc este vorba de a înceta să ne gândim la noi înșine, sau la prezentul propriu, pentru că, în schimb, este timpul de a ridica privirea spre viitor, în perspectiva unei omeniri care vrea să rămână în timp ca parte a creației. Iată cuvintele sale: "Trebuie să avem grijă de viitor, să pregătim pământul pentru ca alții să-l lucreze. Și aceasta este cultura pe care trebuie să le elaborăm în pandemie, conform marelui principiu că dintr-o criză nu ieșim la fel. Ieșim din ea mai buni sau mai răi; însă niciodată la fel".

Cum trebuie înfruntat doliul?

La întrebarea despre modul de a înfrunta doliul pentru victimele pandemiei, Papa Francisc a răspuns sugerând să se valorizeze toate gesturile mici și mari pe care atâtea persoane, în lume, le-au făcut. Și, cu acest stil, doliul se înfruntă "numai încercând să fim apropiați", pentru că "este momentul tăcerii, al apropierii și a face posibilul pentru a fi împreună".

Angajare până la sfârșit?

"Sfinții de la ușa vecină sunt atâția", a afirmat papa în interviu, făcând referință la toate persoanele care și-au dat viața în slujirea celor care aveau nevoie de ei. Aceste persoane "nu au decis «să se ascundă», dimpotrivă au înfruntat problemele și au căutat soluții practice la acestea. Și Dumnezeu înțelege acest limbaj. Și și-l însușește".

Un aspect fundamental pentru Papa Francisc este că angajarea personală a fiecăruia, cu propria viață, să nu se reducă la problema sănătății, ci să se lărgească în preocuparea față de cei rebutați, față de cei pe care sistemul îi exclude, față de cei care nu au loc de muncă. Pentru acest motiv a vorbit de mai multe ori despre o "mare provocare socială", care pune în fața ochilor modul în care "cultura rebutului a impregnat modul nostru de a ne relaționa".

Și astfel, a repetat el, nu este posibil să se continue cu același sistem economic care, până la urmă, are între fundamentele sale nedreptatea. "Pandemia - a explicat papa - ne-a făcut să vizualizăm cum ne obișnuisem cu acest climat al rebutului: rebutarea bătrânilor, rebutarea săracilor, rebutarea copiilor, a copiilor nenăscuți". Tocmai în fața a toate acestea iată invitația Papei Francisc de a ne aminti că "fiecare viață valorează și merită să fie apărată și respectată". Așadar, pentru pontif "societatea trebuie să înfrunte cu curaj cultura rebutului", acea cultură "care ne amenință încontinuu. Trăim rebutând ceea ce ne deranjează, ceea ce prisosește, ceea ce ne împiedică să avem mai mult. Și împotriva acestei culturi a rebutului trebuie să trăim cultura primirii, acceptării, apropierii, fraternității. Astăzi mai mult ca oricând ne este cerută fraternitate, ne este cerută să mergem în întâmpinarea celuilalt, a celui mai slab și vulnerabil pentru a ne îngriji de el, pentru a ne simți responsabili de el sau de ea, pentru că nu are aceleași resurse ale celorlalți".

Jurnalista Carmen Magallón l-a întrebat după aceea pe papa ce a simțit în inimă la 27 martie, în piața "Sfântul Petru", trăind acel extraordinar moment de rugăciune, sub ploaie. Și Papa Francisc a destăinuit "simțirea" sa cea mai profundă: "Inima mea stătea în tot poporul lui Dumnezeu care suferea, într-o omenire care trebuia să suporte acea pandemie și, pe de altă parte, trebuia să găsească curajul de a merge. Am urcat treptele rugându-mă, m-am rugat tot timpul și am plecat rugându-mă. Așa am trăit acea zi de 27 martie".

Audiențele generale fără participarea "fizică" a credincioșilor au fost un moment deosebi pentru pontif: "era ca și cum vorbeam unor fantome" și "am înlocuit multe din acele absențe fizice cu telefonul și scrisorile. Asta m-a ajutat destul de mult să iau pulsul modului în care trăiau familiile și comunitățile".

Cum se construiește viitorul? Bunul comun drept criteriu

În afară de asta, în interviu Papa Francisc a afirmat că nu există o rețetă pentru a ieși din criză și, în realitate, se va găsi drumul numai dacă se va schimba paradigma economică: a începe de la periferii (...), de la demnitatea persoanelor". Și a adăugat: "Am vorbit despre periferii, însă trebuie să includem și casa comună, care este lumea, îngrijirea universului".

Pe această linie, Francisc a indicat conținutul enciclicei tocmai publicate Fratelli tutti - fraternitatea umană ca una din cheile pentru a construi viitorul - după aceea, vorbind și despre distribuirea vaccinului împotriva coronavirus: "Vaccinul nu poate să fie proprietate a țării laboratorului care l-a găsit sau a unui grup de țări care se aliază pentru acest scop (...). Vaccinul este patrimoniu al omenirii, al întregii omeniri, este universal; pentru că sănătatea popoarelor noastre, așa cum ne învață pandemia, este patrimoniu comun, aparține bunului comun... și acesta trebuie să fie criteriul".

Migranții

Cu privire la problema migranților, Papa Francisc a răspuns cu fermitate la întrebarea jurnalistei: "Cu privire la migranți, trebuie să ne îngrijim de ei. Migrantul părăsește propria patrie deoarece caută noi orizonturi, deoarece fuge datorită foamei sau datorită războiului. Este suficient să ne gândim la Siria...". Și a explicat: "Dacă nu ne vom îngriji de migranți vom pierde mare parte din omenire, din cultura pe care ei o reprezintă".

Tot despre aceeași temă, papa a invitat la sinceritate și la recunoașterea aportului pe care persoanele venite din alte țări l-au dat în acest timp de izolare: "În perioada de lockdown au fost mulți migranții care s-au expus lucrând pământul, menținând curat orașul, continuând să desfășoare multiple servicii. Este dureros să se constate cum acest lucru nu le este recunoscut lor nici valorizat și să se profite de un fapt îndepărtat sau pierdut pentru a discredita atâtea persoane care cu munca lor au susținut poporul nostru".

Papa Francisc a sugerat și să se analizeze cauzele migrațiilor din Liban și din Siria: "Sunt familii întregi care fug de un război care nu se înțelege. Țările noastre pot să rămână neutre în fața acestei situații dureroase?".

O Biserică a săracilor

Papa Francisc n-a evitat să anunțe că "există preoți, călugări, laici, călugărițe, episcopi care fac orice efort pentru a obține asta. Există exemple foarte frumoase care deschid drumul". În acest context papa a exprimat speranța ca omenirea este "capabilă să reacționeze, în special în periferii dacă se organizează". Și a vorbit despre "cultura de popor", explicând: "Îmi palce să mă gândesc la sufletul popoarelor, la acea rezervă spirituală care le permite să meargă mereu înainte".

În mod deosebit, în interviu pontiful a amintit popoarele care sunt persecutate, yazidi și rohingya, de exemplu, amintind suferințele și samavolniciile: "Așadar - a spus el - trebuie mers spre aceste popoare care suferă și atât timp cât întreaga omenire nu se va îngriji de ele, nu va exista speranță. Speranță a periferiei, a celor mai excluși".

Cu privire la raportul cu rețelele sociale ca instrument de evanghelizare, Papa Francisc a destăinuit, cu o glumă, că este un pic "alergic".

În afară de asta, răspunzând tot la întrebările jurnalistei, Papa Francisc a afirmat că nu există distincție între ceea ce li se întâmplă oamenilor și ceea ce se întâmplă planetei: "Se schimbă clima, pierdem oportunități (...), nu putem să ne jucăm cu marea, cu universul. Trebuie să ne îngrijim de el".

În sfârșit, în cadrul celor cinci sute de ani de la convertirea sfântului Ignațiu de Loyola, papa a exprimat dorința sa de a merge la Manresa, locul unde Ignațiu a început drumul său de credință: "Cred că această convertire a sfântului Ignațiu este și o întâlnire cu inima și poate să ne invite să reflectăm asupra convertirii noastre personale, asupra cererii de iertare a convertirii pentru a iubi mai mult și a sluji în maniera lui Isus Cristos".

(După L'Osservatore Romano, 7 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1127.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat