Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a XXI-a din Timpul de peste An (a 39-a din Anul A): "Invitația universală la banchetul Împărăției"
Duminica a XXVIII-a de peste an

Lectio Divina: "Parabola viticultorilor ucigași" este a douăzeci și una temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă parabola invitaților la nuntă (Mt 22,1-14).

Cu respectarea normelor date de autoritățile civile privind măsuri de prevenire și de răspândire a COVID-19, întâlnirea Lectio Divina se va desfășura desfășura marți, 6 octombrie 2020, ora 19:00, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Traian (NT).

"Nunta din Cana" (1686)
Giuseppe Maria Crespi
Sursa: www.commons.wikimedia.org
În parabola precedentă, cea a viței de vie, Isus face un rezumat al istoriei mântuirii. Dumnezeu acorda o atenție deosebită Israelului și se aștepta ca o astfel de grijă să aibă ca rod o viață de fidelitate și de dreptate. Din când în când, îi trimitea pe profeți pentru a aminti poporului rodul pe care îl aștepta Dumnezeu, însă misiunea acestora se confrunta mereu cu un refuz. În final, Dumnezeu l-a trimis pe propriul său Fiu, însă acesta a fost ucis. În acest punct Isus declară că, dat fiind că Israel persista în refuzul său față de Împărăție, aceasta va fi încredințată unui alt popor, mai precis păgânilor (Mt 21,43). Această frază ne oferă cheia pentru citirea parabolei noastre, care repetă, de fapt, mesajul parabolei care o precedă, folosind o altă imagine și alte nuanțe.

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Cele două parabole nu pot justifica în niciun fel ideea că Dumnezeu ar fi repudiat Israelul în favoarea Bisericii. Este suficient să citim Rom 9 - 11 pentru a ne convinge de contrariu. Isus folosește un discurs dur, de tip profetic, pentru a determina poporul lui să se căiască și pentru a se face acceptat de către acesta. Pe de altă parte, și păgânii, deveniți noii invitați, se confruntă cu riscul de a fi aruncați afară dacă nu se prezintă îmbrăcați cu hainele de nuntă.

A merge la petrecere cu hainele obișnuite de lucru este o jignire la adresa celui care te-a invitat. Este o dovadă că nu acorzi respectul cuvenit ocaziei la care ești invitat. Această imagine, folosită în parabola banchetului Împărăției, vrea să însemne că nimeni nu poate intra în Împărăție fără să se pregătească; singurul fel în care cineva se poate pregăti pentru acest lucru este convertirea. De fapt, în limbajul biblic a schimba haina se referă la schimbarea stilului de viață, adică la convertire (vezi, de exemplu, Rom 13,14; Gal 3,27; Ef 4,20-24).

Versiunile text și pdf ale acestei cateheze pot fi descărcate de pe site-ul Oficiului pentru Cateheză: www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca


 

lecturi: 388.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat