Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătoarea Sfântului Francisc și hirotonire de preoți

Comunitatea fraților minori conventuali de la Roman a celebrat cu adâncă mulțumire și mare bucurie sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi, patronul spiritual al conventului, duminică, 4 octombrie 2020. Cu acest prilej, PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care a celebrat Sfânta Liturghie solemnă a hramului și a deschiderii noului an academic, a hirotonit întru preoție trei frați diaconi ai Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România: fr. Emanuel-Petrică Blaj, fr. Mihai Cherecheș și fr. Cristian-Petru Pal.

În seara precedentă, sâmbătă, 3 octombrie, fideli unei străvechi tradiții franciscane, urmașii și cinstitorii celui pe care concetățenii săi l-au numit cu gingășie "Sărăcuțul din Assisi" au comemorat trecerea ("transitus") sa din această lume.

Motivul unei astfel de celebrări se află în felul unic în care Francisc din Assisi s-a pregătit pentru momentul plecării în casa Tatălui și a primit-o pe "sora moarte trupească", pentru care i-a adus laudă Domnului: "Lăudat să fii, Domnul meu, prin sora noastră Moartea trupească de care nici un om nu poate fugi" (Cântecul creaturilor).

Astfel, ceea ce frații franciscani numesc "Transitus Sancti Francisci" nu este nicidecum un priveghi în amintirea unui răposat, ci o evocare a momentului în care Francisc a pășit în veșnicie, așa cum el însuși a voit: "așezat gol pe pământul gol", căci și Mântuitorul Cristos a murit despuiat pe cruce.

Acestui moment de rugăciune i-a urmat, a doua zi, duminică, 4 octombrie 2020, celebrarea solemnă a Liturghiei de hram, oficiată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, alături de care au concelebrat: fr. Damian Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, guardianul conventului, părinții rectori și profesori de la Institut și un mare număr de preoți oaspeți.

Celebrarea a început cu procesiunea din amfiteatru spre locul special amenajat în fața Institutului, în timp ce corul, dirijat de fr. Cristian Dumea, și credincioșii răspândiți în toată curtea conventului, cu respectarea normelor de protecție igienico-sanitare în contextul pandemiei de Sars-Cov-2, îl slăveau în cânt pe Dumnezeu pentru darul Sfântului Francisc din Assisi.

După salutul de bun venit adresat tuturor celor prezenți de fr. Alexandru Olaru, guardianul conventului, PS Iosif a îndemnat poporul să-și pregătească inima și cugetul pentru a trăi cu mult folos sufletesc celebrarea euharistică.

Imediat după proclamarea sfintei evanghelii, fr. Virgil Blaj, rector formativ al Institutului, a făcut apelul candidaților care urmau să fie hirotoniți preoți: fr. Emanuel-Petrică Blaj (Sagna), fr. Mihai Cherecheș (Butea), fr. Cristian-Petru Pal (Nisiporești).

După răspunsul prompt la apel al candidaților și mărturia dată de cei în drept că nu există îndoieli cu privire la candidați, PS Iosif a rostit cuvântul de învățătură, în care a evidențiat însemnătatea exemplului de sfințenie al Sfântului Francisc, care ne cheamă pe toți - a spus Preasfințitul - să descoperim necontenit chipul Tatălui ceresc, pe care el îl contempla și invoca cu încredere filială, deseori fiind adânc emoționat doar la rostirea cuvântului "Tată". De asemenea, Excelența Sa i-a îndemnat pe tinerii candidați ca în trăirea ministerului preoțesc pe care îl vor primi să se străduiască să trăiască toată viața următoarele două trăsături ale spiritualității franciscane: sărăcia evanghelică și comuniunea-fraternitatea.

Cuvântul de învățătură a fost urmat de actul prin care candidații au exprimat în fața episcopului și a tuturor credincioșilor hotărârea că își vor îndeplini datoria, conform voinței lui Cristos și a Bisericii, sub călăuzirea episcopului și a superiorilor lor legitimi. Apoi s-a purces la conferirea sacramentului conform ritualului hirotonirii prezbiterilor, care a cuprins: invocarea mijlocirii sfinților pentru candidați, impunerea mâinilor episcopului și a celorlalți preoți, gest prin care le-a fost conferit darul Duhului Sfânt în vederea slujirii preoțești și cooptarea lor în rândul preoțimii; a urmat rugăciunea hirotonirii rostită de episcop, îmbrăcarea stolei și a cazulei, ungerea mâinilor, încredințarea pâinii și a vinului, salutul de pace din partea episcopului, ce semnifică acceptarea noilor săi colaboratori în administrarea tainelor lui Dumnezeu în treapta preoțească.

Sfânta Liturghie a continuat cu rostirea Crezului și prezentarea darurilor pentru ofertoriu.

La Prefacere neoprezbiterii au urcat în prezbiteriu, alături de episcop și de ceilalți preoți concelebranți, și l-au adus pentru prima oară pe Cristos între oameni în trupul și sângele vărsat "pentru mulți spre iertarea păcatelor" (Mt 26,28).

După distribuirea sfintei Împărtășanii și înainte de Binecuvântarea finală, unul dintre preoții nou sfințiți a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul chemării la viața consacrată și la ministerul sacerdotal, părinților care i-au primit ca dar de la Dumnezeu și i-au oferit Bisericii, precum și tuturor persoanelor care, într-un fel sau altul, au contribuit la formarea lor de-a lungul anilor de seminar.

La final, PS Iosif a adresat tinerilor preoți felicitările sale, precum și îndemnul să fie urmași autentici și fideli ai Sfântului Francisc oriunde vor fi trimiși de superiorii lor să slujească poporul lui Dumnezeu.

Excelența Sa a mai felicitat Provincia Franciscană și i-a mulțumit pentru contribuția adusă în cadrul Bisericii locale la activitatea de păstorire a credincioșilor, de asemenea, tuturor celor implicați în organizarea și transmiterea celebrării prin noile mijloace media, respectiv echipei ERCIS Media, TVR Iași care a preluat transmisia, și, nu în ultimul rând, părinților candidaților, preoților concelebranți și tuturor credincioșilor oaspeți veniți în număr mare la Roman să participe la sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi.

* * *

Numirile preoților nou-sfințiți:

  • fr. Emanuel-Petrică Blaj (din Parohia Sagna) - vicar parohial Campobasso (Italia)

  • fr. Mihai Cherecheș (din Parohia Butea) - vicar parohial la Hălăucești

  • fr. Cristian-Petru Pal (din Parohia Nisiporești) - vicar parohial la Luizi-Călugăra

Fr. Virgil Blaj, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Sărbătoarea Sfântului Francisc și hirotonire de preoți

* * *

ERCIS Media: Ediție specială de la Institutul Teologic Franciscan din Roman (4 octombie 2020):

ERCIS Media: Sfânta Liturghie pontificală în sărbătoarea Sfântului Francisc și sfințiri de preoți (4 octombrie 2020):


 

lecturi: 3107.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat