Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi, papa semnează a treia enciclică a sa, "Fratelli tutti"

De Domenico Agasso jr

Pe mormântul Sfântului Francisc, pontiful care a ales numele "Sărăcuțului" semnează documentul "despre fraternitatea și prietenia socială". Papa semnează la Assisi a treia enciclică a sa, "Fratelli tutti", inspirată de pandemie.

Papa Francisc, venind de la Spello unde în această dimineață a vizitat mănăstirea clariselor de la Vallegloria, rămânând acolo și la prânz, ajunge cu mașina la Assisi după-amiază. Mai întâi trece la bazilica "Sfânta Maria a Îngerilor" și apoi pe scurt în bazilica "Sfânta Clara". După aceea, înainte de a intra în bazilica inferioară, este primit de episcopul de Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, monseniorul Domenico Sorrentino, de delegatul pontifical pentru bazilicile franciscane din Assisi, cardinalul Agostino Vallini, și de custodele Sacrului Convent, părintele Mauro Gambetti. Episcopul de Roma salută din mașină, cu geamul coborât, credincioșii care așteaptă. Traversează în mașină piața inferioară dedicată Sărăcuțului.

Toți cei prezenți poartă mască. În zonă este respectată cu rigurozitate distanțarea prevăzută de normele anti-Covid. La Assisi astăzi și mâine, când va fi celebrată sărbătoarea Sfântului Francisc cu președintele Consiliului, Giuseppe Conte, este obligatorie folosirea măștii în aer liber. Și situația meteorologică n-a favorizat afluența credincioșilor. De fapt, deasupra orașului cerul este acoperit de nori cu ploi răzlețe.

După aceea, mașina papei intră în curtea interioară.

Papa Francisc coboară în cripta bazilicii. Înainte de a începe Liturghia fără omilie, se înclină în fața mormântului sfântului, rămânând în rugăciune câteva clipe, și sărută altarul. În criptă, din cauza restricțiilor anti-coronavirus, sunt prezente numai circa douăzeci de persoane, între care Vallini, Sorrentino, Gambetti, frați, surori și câțiva laici.

Enciclica urmează "Lumen fidei" din 29 iunie 2013, începută de Papa Benedict al XVI-lea și completată și semnată de Papa Francisc, și "Laudato si'" din 24 mai 2015, despre ecologia integrală. Înainte de a o semna pe altarul din criptă, papa spune: "O aduce pe altar Monseniorul Paolo Braida, care este responsabilul traducerilor, precum și al discursurilor papei în Secțiunea Întâi (din Secretariatul de Stat, nr). El supraveghează totul și pentru aceasta am voit ca el să fie prezent astăzi aici și să-mi aducă enciclica". Împreună cu Braida, papa a voit să fie cu el alți doi traducători, unul, Monseniorul Antonio Ferreira da Costa, din originalul spaniol în portugheză, și un altul, Monseniorul Juan Antonio Cruz, care "a cam supravegheat celelalte traduceri din originalul spaniol". Pontiful explică: "Fac asta ca un semn de recunoștință față de toată Secțiunea Întâi din Secretariatul de Stat care a lucrat la această redactare și traducere". După semnătura papei pe exemplarele de "Fratelli tutti" în diferitele limbi, izbucnesc imediat aplauzele celor prezenți. Apoi Papa Francisc îi vrea din nou cu el la altar pe cei trei însoțitori ai săi de la Secretariatul de Stat, aplaudați și ei de cei prezenți. Sunt "umili, acești traducători", glumește el. #Fratelli Tutti", este tweet-ul pe care-l difuzează @Pontifex după semnare. Înainte de amiază a "tweet-at" astfel: "Efortul pentru a construi o societate mai dreaptă implică o capacitate de fraternitate, un spirit de comuniune umană. #TempoDelCreato #FratelliTutti".

Gambetti comentează subliniind că "În ziua «trecerii din această lume» a Sfântului Francisc papa ne dăruiește enciclica, document care, ca o navă, poate să transporte această lume a noastră spre un port de pace și fericire deplină, pentru toți". Pontiful "a semnat trei exemplare ale enciclicei pentru Secretariatul de Stat Vatican și trei exemplare ale co-ediției LEV și Rivista San Franceso", explică părintele Enzo Fortunato, director al sălii de presă al Sacrului Convent. În centenarul "revistei noastre este pentru noi și pentru cititorii noștri un dar prețios care orientează drumul personal și editorial". Pe mormântul sfântului "o comunitate franciscană emoționată a participat la acest moment istoric", adaugă părintele Enzo.

După aceea, Papa Francisc a părăsit Assisi pentru a se întoarce în Vatican aclamat de credincioșii care așteaptă în piața inferioară.

(După Vatican Insider, 3 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1002.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat