Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Și în timp de Covid-19 misiunea nu este lucrare umană, ci aparține lui Dumnezeu

"Într-un context profund marcat de pandemia de Covid-19, nu trebuie să ne descurajăm pentru că misiunea nu este rod al capacităților umane, ci aparține lui Dumnezeu: Duhul Sfânt este protagonistul ei". Amintește aceasta Monseniorul Protase Rugambwa, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, cu ocazia sărbătorii sfintei Tereza de Lisieux, patroană a misiunilor.

Arhiepiscopul tanzanian Rugambwa, citând mesajul Papei Francisc pentru Ziua Misionară Mondială, cu titlul "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8), amintește că "Domnul ia inițiativa, l-a trimis pe Fiul său Isus Cristos și astăzi trimite pe fiecare botezat". În dificultățile provocate de pandemie, în toată lumea, generozitatea nu se oprește. În fiecare continent, continuă angajarea de sensibilizare pentru colecta specială din 18 octombrie care va constitui Fondul Universal de Solidaritate pe care Operele Misionare Pontificale îl adună în fiecare an pentru a duce înainte opera lor de sprijinire a Bisericilor locale.

În 2020 contribuția s-a exprimat și prin Fondul special de urgență instituit de papa la OMP, pentru a ajuta comunitățile lovite de Covid-19.

Angajarea din această perioadă este de a garanta o animare misionară și mai prezentă și implicatoare, mai ales în zonele mai îndepărtate.

În Africa se pregătește cu întâlniri și momente de rugăciune și formare, fără a uita vestirea Cuvântului prin vizita pe care atâția misionari și călugări o fac în satele izolate.

În Americi, unde Ziua Misionară are o tradiție rodnică și veche, este considerabilă angajarea OMP în producerea de material pentru animare, atât tipărit cât și împărtășit pe web. Cu intensificarea campaniei pe social media (a se vedea Columbia și Bolivia) a crescut sensibilizarea parohiilor, mișcărilor și asociațiilor pentru a aminti importanța obolului personal cât și a rugăciunii.

În Asia comunitățile locale, atinse de virus, arată o reziliere înrădăcinată în credință: "Ca apostolii în barcă, pe marea aflată în furtună: spune Domnului: murim. În această pandemie experimentăm prezența iubitoare a lui Cristos și îi înălțăm lui lauda, pentru că nu ne părăsește", relatează părintele Peter Susaimanickam, preot din Dieceza de Thanjavur, în statul indian Tamil Nadu. "Aceasta este inima vestirii pe care o adresăm tuturor, în luna misionară".

În Oceania vestirea evangheliei străbate "continentul maritim" și inițiative misionare speciale implică și au ca protagoniști mai ales pe tineri.

În Europa direcțiile naționale ale OMP au pregătit material tipărit și digital pentru a ajuta comunitățile creștine să trăiască și dimensiunea personală a misiunii: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!".

Este însemnat, la nivelul global, ecoul în materie de comunicare și mass-media, cu adevărate campanii de comunicare (a se vedea în Canada, Elveția sau Australia) și grație transmisiilor directe tv sau radiofonice pentru ziua de 18 octombrie, așa cum va fi în Polonia, Spania, Malta și Irlanda.

Rugăciunea mariană a Rozariului, în timpul întregii luni octombrie misionar, transmisă via radio și pe social media, va fi făcută în mii de comunități, "la distanță" sau "în prezență". Îndeosebi la 7 octombrie la "Radio Maria" va fi transmis "Rozariul mondial" în același timp la toate Radio Maria din lume, transmis în direct de la sanctuarul din Kibeho, în Rwanda.

Răsună în lume cuvintele papei din Mesaj: "A celebra Ziua Misionară Mondială înseamnă a reafirma și modul în care rugăciunea, reflecția și ajutorul material al ofertelor voastre sunt oportunități pentru a participa activ la misiunea lui Isus în Biserica sa. Caritatea exprimată în colectele de la celebrările liturgice din a treia duminică din octombrie are scopul de a susține munca misionară desfășurată în numele meu de Operele Misionare Pontificale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spirituale și materiale ale popoarelor și Bisericilor din toată lumea pentru mântuirea tuturor".

(După AsiaNews, 2 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 892.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat