Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: ABC-ul fraternității

De M. Michela Nicolais

Fraternitatea ca terapie. Ca unic antidot pentru o lume bolnavă, și nu numai de Covid. În așteptarea lui "Fratelli tutti", a treia enciclică a Papei Francisc care va fi semnată la 3 octombrie la Assisi și difuzată în ziua următoare, să reparcurgem ABC-ul virtuții pe care Papa Bergoglio o recomandă drept cale de ieșire din pandemie. Și care a fost ca un fundal la ultimele sale audiențe de miercuri, dedicate vindecării de "bolile sociale".

Fraternitatea este armonie. "A încerca să ne cățărăm în viață, să fim superiori față de alții, distruge armonia. Este logica dominării, de a-i domina pe alții. Armonia este un alt lucru: este slujirea. Așadar, să-i cerem Domnului să ne dea ochi atenți față de frați și față de surori, în special față de cei care suferă. A-l privi pe fratele și întreaga creație ca dar primit de la iubirea Tatălui provoacă un comportament de atenție, de îngrijire și de uimire. Astfel, credinciosul, contemplându-l pe aproapele ca pe un frate și nu ca pe un străin, îl privește cu compătimire și empatie, nu cu dispreț sau dușmănie" (12 august 2020).

Fraternitatea este opțiune preferențială față de săraci. "Opțiunea preferențială față de săraci nu este o opțiune politică, este în centrul evangheliei. Și ce scandal ar fi dacă toată asistența economică pe care o observăm - cea mai mare parte cu banul public - s-ar concentra să răscumpere industrii care nu contribuie la incluziunea celor excluși, la promovarea celor din urmă, la binele comun sau la îngrijirea creației" (19 august 2020).

Fraternitatea este distribuirea universal a bunurilor. "Noi suntem administratori ai bunurilor, nu stăpâni. Când obsesia de a poseda și a domina exclude milioane de persoane de la bunurile primare; când inegalitatea economică și tehnologică este așa de mare încât sfâșie țesutul social; și când dependența de un progres material nelimitat amenință casa comună, atunci nu putem sta să privim". (26 august 2020)

Fraternitatea este solidaritate. "Pentru a ieși mai buni din această criză, trebuie să facem asta împreună, toți, în solidaritate. Fiecare dintre noi este un instrument, dar un instrument comunitar care participă cu toată ființa sa la edificarea comunității. Sfântul Francisc de Assisi știa bine asta și animat de Duhul dădea tuturor persoanelor, ba chiar, creaturilor, numele de frate sau soră. Solidaritatea este drumul de parcurs spre o lume post-pandemie, spre vindecarea bolilor noastre interpersonale și sociale". (2 septembrie 2020)

Fraternitatea este iubire socială. "Coronavirus ne arată că adevăratul bun pentru fiecare este un bun comun nu numai individual și, viceversa, bunul comun este un adevărat bun pentru persoană. Este timpul de a mări iubirea noastră socială contribuind toți, pornind de la micimea noastră. Bunul comun cere participarea tuturor. Dacă fiecare își aduce propria contribuție și nimeni nu este lăsat în afară, vom putea regenera relații bune la nivel comunitar, național, internațional și în armonie și cu ambientul". (9 septembrie 2020)

Fraternitatea înseamnă a avea grijă. "Frații noștri mai săraci și mama noastră pământul gem din cauza vătămării și nedreptății pe care le-am provocat și reclamă o altă rută. Reclamă de la noi o convertire, o schimbare a drumului: să ne îngrijim și de pământ, de creație. Cine nu știe să contemple natura și creația, nu știe să contemple persoanele în bogăția lor. Și cine trăiește pentru a exploata natura, ajunge să exploateze persoanele și să le trateze ca sclavi. Am putea s-o numim «revoluția îngrijirii». A contempla pentru a îngriji, a contempla pentru a păzi, a ne păzi pe noi, creația, pe copiii noștri, pe nepoții noștri și a păzi viitorul. A contempla pentru a îngriji și pentru a păzi și pentru a lăsa o moștenire generației viitoare". (16 septembrie 2020).

Fraternitatea este subsidiaritate. "Sunt ascultați mai mult cei puternici decât cei slabi. Sunt ascultate mai mult marile companii farmaceutice decât lucrătorii sanitari. Toți trebuie ascultați, cei care sunt sus și cei care sunt jos. Pentru a ieși mai buni dintr-o criză, principiul de subsidiaritate trebuie să fie aplicat, respectând autonomia și capacitatea de inițiativă a tuturor, în special a celor din urmă. Ori împreună ori nu funcționează. Ori lucrăm împreună pentru a ieși din criză, la toate nivelurile societății, ori nu vom ieși niciodată. A ieși din criză înseamnă a schimba, și adevărata schimbare o fac toți. Nu există adevărată solidaritate fără participare socială, fără contribuția corpurilor intermediare: a familiilor, a asociațiilor, a cooperativelor, a micilor întreprinderi, a exprimărilor societății civile. Toți trebuie să contribuie". (23 septembrie 2020)

(După agenția SIR, 2 octombrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 30 septembrie 2020. Cateheze - "A vindeca lumea": 9. A pregăti viitorul împreună cu Isus care mântuiește și vindecă


 

lecturi: 673.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat