Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la ceas aniversar

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a început sărbătorile jubiliare. Anul jubiliar a fost deschis de către PS Iosif Păuleț anul trecut, cu ocazia hramului. Miercuri, 30 septembrie 2020, la 18:00, PS Iosif Păuleț, alături de parohul comunității, pr. Petru Sescu, și de alți doi preoți foști vicari ai parohiei, pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Daniel Iacobuț, au deschis porțile sărbătorii printr-o Liturghie solemnă, prilejuită de aniversarea a opt ani de la sfințirea bisericii și consacrarea altarului.

Celebrarea a început prin recitarea unei poezii prin care au fost subliniate momente din viața parohiei și a comunității.

Azi începe sărbătoarea unui mare jubileu.
Cine vine s-o deschidă? Vine-al nostru arhiereu.
Ne aduce-n dar: și har și binecuvântare!
Veniți creștini cu toții, veniți la sărbătoare!
 
În urmă cu opt ani, cu drag ne-aducem aminte
La capăt de septembrie, ce zile mari și sfinte!
Lăcașul nostru, ca un cort al Sfintei Alianțe
Devenea templu, izvor de har, de mângâiere, de speranțe.
 
Sau ca o barcă printre valuri, ce adună peștii împreună
Mereu rodește ca un ogor ce-oferă numai roadă bună.
Condusă de Tereza, mereu prin ale vieții valuri
Aici primim și bucurie, și pace și mii și mii de haruri.
 
Și n-am vrea nicidecum ca să lăsăm uitării
Sfertul de veac, de când în astă parte de cetate
Ai timpului păstori au început să scrie noi istorii:
Cei patru parohi, cu-ai lor vicari și: ce comunitate!
 
Preasfințite, noi toți vă cerem azi ca într-un cor
Ne fiți prieten, sprijin și-n momente grele ajutor
Să ne-nsoțiți cu binecuvântare în drumul spre Isus,
Ca împreună să cântăm în veci: TU SOLUS DOMINUS.

Apoi PS Iosif a binecuvântat scaunul prezidențial, inaugurat chiar de Excelența Sa.

Pr. Daniel Iacobuț a început cuvântului de învățătură cu mărturia mișcătoare a unui procuror italian:

"Duminică dimineață, în timp ce mergeam la biserica de lângă casa mea, am fost oprit pentru control de către doi polițiști. Avem la mine foaia cu declarația pe proprie răspundere, iar la motivul deplasării am scris: «Acces la un locaș de cult». Polițistul rămâne mirat și întreabă: «Ce înseamnă asta?» I-am răspuns: «Că merg la biserică». «Dar liturghiile sunt interzise», spune polițistul. Și atunci am primit prima lovitură direct în inimă. Aveam impresia că eram privit drept un criminal periculos; sau mai grav, unul care nu își dădea seama de gravitatea momentului. Atunci am reluat: «Nu pot fi celebrate Liturghii cu participarea credincioșilor, dar bisericile rămân deschise pentru cine vrea să meargă pentru o scurtă rugăciune personală». Polițistul, nu prea convins, îmi spune: «Vom verifica». Iar în momentul în carte a verificat documentele mele, într-adevăr răbdarea mi-a fost pusă la încercare: «Dar dvs. sunteți un magistrat», îmi spune polițistul. «Ei nimeni, nu-i perfect», mi-ar fi venit să îi răspund pe moment, dar am preferat un răspuns serios: «Îmi dau seama că poate vi se pare ciudat că un magistrat simte necesitatea de a merge la biserică. Dar, vedeți, tocmai în aceste momente avem cu toții nevoie de mângâierea lui Dumnezeu. Doar el ne poate scoate din astfel de situații». Dar polițistul a obiectat: «Și nu e același lucru să vă rugați acasă? Ce nevoie e să mergi la biserică?» Atunci i-am răspuns: «Vedeți, eu sunt făcut din carne și oase și pentru a primi cu adevărat putere de la Dumnezeu am nevoie să vin înaintea lui Dumnezeu. Și de aceea simt necesitatea de merge pentru a mă ruga înaintea tabernacolului, unde este trupul lui Isus». Polițistul i-a spus: «Bine, domnule. Puteți merge...»"

Apoi părintele a subliniat două cuvinte foarte importante: orientare și salvare. Dumnezeu oferă fiecărui om un scop, un țel, o orientare: să urce la muntele sfânt, pentru a se ruga cu bucurie. Orice om e chemat să devină conștient că trebuie să se îndrepte spre casa de rugăciune, unde va primi darul bucuriei. În lumea noastră confuză, în care diferite forțe încearcă să ne dezbine avem nevoie de un cuvânt, o prezență, o forță care să ne dea sens și orientare. Numai lumina lui Cristos cel înviat și doar rugăciunea ne oferă această orientare, adică îndreptare spre lumină.

Apoi a subliniat că biserica are forma unei bărci. Și, la fel cum după potop, din arca lui Noe au ieșit oamenii și toate vietățile pentru a oferi viață peste tot unde mergeau, la fel și noi suntem chemați să ieșim din biserică pentru a dărui mai departe salvarea, mântuirea primită în dar. În Casa Domnului este laboratorul sau atelierul unde se făurește inima noastră ca și templu al Duhului Sfânt. De aceea avem nevoie de biserică, de comunitate, de casa lui Dumnezeu, acolo unde trebuie să ne orientăm și de unde ne putem extrage salvarea noastră.

La Sfânta Liturghie au participat o parte din credincioși fizic, respectând distanțarea socială, în biserică și în afara ei, cât și uniți prin intermediul internetului. Nuanța solemnă de sărbătoare a fost dată și de corul tinerilor din comunitate, ce ne-au purtat pe aripile îngerilor, alături de vocile lor maiestuoase.

La sfârșit părintele paroh a mulțumi Preasfințitului Iosif pentru prezență, dar și comunității care în acest an jubiliar, în ciuda pandemiei, s-a implicat în mod exemplar la nivel administrativ, calitativ și spiritual. De asemenea, Preasfințitul a mulțumit oamenilor pentru felul în care știu să răspundă inițiativelor din această parohie, dar și tinerilor care au animat celebrarea.

În următoarele zile la Sfânta Liturghie de seară de la ora 18.00 vor fi invitați câte doi preoți care au lucrat în comunitatea noastră. Sărbătorile vor fi încheiate duminică, 4 octombrie, cu Sfânta Liturghie de la ora 11.00, când vom celebra și hramul comunității noastre.

Pr. Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 septembrie: Iași: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la ceas aniversar. Foto: Marius Laurescu

* * *

Iași: Vocația mea este iubirea. Hramul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" (29 septembrie 2019)


 

lecturi: 1437.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat