Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Urcăm munții pentru cei care nu pot". Acțiune de solidaritate dedicată Alexandrei, o fetiță imobilizată în scaun cu rotile

Cei prezenți marți, 29 septembrie 2020, începând cu ora 19.00, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" de la subsolul Catedralei Romano-Catolice "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași au putut participa la povestea urcării pe cele 14 vârfuri din cadrul proiectului "Urcăm munții pentru cei care nu pot" al Centrului Diecezan Caritas Iași.

Această campanie a fost inițiată de Andrei Ailenei și Eduard-Ciprian Gabor, doi tineri inimoși ce participă activ la viața parohială, se implică în numeroase acțiuni caritabile, promovând activitățile fizice, sportive și de voluntariat. Cei doi au urcat în 11 zile (de pe 3 până pe 13 septembrie 2020), toate cele 14 vârfuri de peste 2.500 m din țara noastră: două în Retezat, unul în Parâng, opt în Făgăraș și trei în Bucegi. Întreaga călătorie a însumat un traseu de 428 km pe jos, cu rucsacul în spate, dormind în cort sau refugii.

Prin această acțiune, Andrei și Eduard au dorit să sensibilizeze lumea și să inițieze un îndemn bazat pe solidaritatea între oameni și ajutorarea concretă a Alexandrei Moloci, o beneficiară a programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu Suceava din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, imobilizată în scaun cu rotile și diagnosticată cu tetrapareză spastică, epilepsie reflexă, strabism la ambii ochi, retard neuro-motor, psihic și de limbaj.

La finalul proiectului "Urcăm munții pentru cei care nu pot", cei doi tineri au dorit să împărtășească câteva lecții învățate cu ocazia acestei experiențe:

"Atunci când crezi că nu mai poți, crede-mă: poți mai mult decât îndrăznești să îți imaginezi. În ciuda impedimentelor legate de vreme (ori prea cald, ori 1 grad la cort, cu vânt noaptea), lipsa apei și a unei alimentații corespunzătoare, probleme de sănătate și chiar urși..., povestea Alexandrei ne-a oferit motivația să continuăm".

"Ne-am dat seama că ar trebui să prețuim mai mult viața, oamenii din jur și experiențele noastre, să fim recunoscători pentru ceea ce suntem și nu în ultimul rând, pentru faptul că putem să ne descurcăm singuri, fără ca viața noastră să fie o luptă de zi cu zi".

"Până la urmă, totul se reduce la a iubi. Iubește, că de acolo vine tot ce e bun! De acolo vine cel mai sincer zâmbet, cea mai dulce vorbă, cel mai duios surâs. Cu toții suntem o fărâmă din Dumnezeu, pentru că am fost creați după chipul și asemănarea lui".

Această campanie a fost un cumul de lecții de viață prețioase; a fost despre puterea sacrificiului, despre priveliști minunate și puterea creației, despre efort și motivație. Nimic altceva nu poate schimba lumea, în afară de cei care se dăruiesc pentru ea împreună cu Dumnezeu prin răbdare, dreptate, dăruire, iubire, solidaritate și respect față de cei aflați în nevoie.

Datorită oamenilor cu suflet mare care au donat în cadrul evenimentului sau în contul Asociației Caritas, am reușit să strângem suma de 2.800 lei care îi va fi de mare ajutor Alexandrei.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături: participanți la acțiune, donatori, voluntari. Mulțumim echipei Ercis Media pentru implicarea și suportul oferit prin moderarea evenimentului și transmisiunea live.

De asemenea, recunoștința noastră se îndreaptă către Episcopia Romano-Catolică de Iași, care mereu a răspuns cu generozitate la campaniile noastre de suflet.

Nu în ultimul rând, aducem mulțumiri deosebite acestor doi tineri cu suflet mare, Andrei Ailenei și Eduard-Ciprian Gabor, pentru tot ceea ce fac în favoarea celor aflați în suferință și pentru susținerea cu dăruire a unui ideal nobil: sensibilizarea societății cu privire la persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

Petronela Maftei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie: Iași: "Urcăm munții pentru cei care nu pot". Acțiune de solidaritate dedicată Alexandrei, o fetiță imobilizată în scaun cu rotile

* * *

ERCIS Media: Despre proiectul "Urcăm munții pentru cei care nu pot" (29 septembrie 2020)


 

lecturi: 576.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat