Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii ale copiilor: Cine îmi este prieten?

În noul număr al revistei Isus, prietenul copiilor (septembrie 2020) copiii au fost invitați să scrie la pagina Așa scriu copiii despre Cine îmi este prieten? Ei au prezentat gândurile cu multă sinceritate și din experiența lor ne reamintesc că prietenia este un dar prețios, care sunt cerințele și ingredientele pentru o prietenie adevărată, cum să-ți faci și cum să ai prieteni buni.

  • "Pentru mine, prietenia este cel mai bun lucru. Un prieten bun se cunoaște la nevoie. Am mulți prieteni buni la care țin mult, dar cel mai bun prieten al meu este Isus. Pentru că de fiecare dată mă ascultă și mă înțelege când vorbesc cu el. Încerc să păstrez prietenia mea cu Isus încercând să fiu mai bună în fiecare zi, să-mi ascult și să-mi iubesc părinții" (Daria Maria Bortoș, Dărmănești).

  • "Vin la biserică să particip la cateheză și la Sfânta Liturghie pentru că aici știu că voi găsi prieteni buni. Un prieten bun se cunoaște atunci când renunță la timpul său pentru a fi de ajutor. Isus este pentru mine cel mai bun prieten pentru că a renunțat la viața lui ca să ne ierte de păcate și să ne mântuiască. Și eu vreau să-mi arăt recunoștința pentru tot ce a făcut pentru mine încercând să fiu cuminte și ascultător" (Emanuel Ferenț, Dărmănești).

  • "Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă are tot ce își dorește. Un prieten adevărat te ajută și te sprijină. Puțini sunt oamenii care au învățat să prețuiască prietenia" (Cristian Angelo Mărtinică, Butea).

  • "Îmi fac prieteni întâlnindu-i la școală, în parc sau la biserică. Prietena mea cea mai bună este Iustina" (Marta-Luiza Săbăoanu, Butea).

  • "Dacă m-ar întreba cineva ce este prietenia, aș avea foarte multe de zis. Un prieten poți să ți-l faci oriunde, iar un amic foarte bun e acela care te ajută necondiționat și e gata să lupte pentru tine. Eu am foarte mulți prieteni, dar nu toți sunt gata să urce munții pentru mine. Eu fac multe pentru prietenii mei, iar singura cerință a mea e ca ei să fie acolo pentru mine, la nevoie!" (Francisca Balint, Huși).

  • "Eu îmi fac prieteni datorită unor întâmplări, printr-un alt prieten sau cunoștință, sau pur și simplu mă bag în seamă cu acea persoană. Am peste 10 amici, dar prieteni adevărați am doar 5. Unul dintre ei și cel mai bun prieten este Isus. Pentru el și pentru ceilalți eu aș plânge, aș râde, aș glumi, aș spune adevărul, le-aș fi alături așa cum și ei ar face aceleași lucruri. Un prieten bun trebuie să te ajute la bine și la greu, să-ți fie alături mereu, să nu te uite, să nu te mintă, să nu te trădeze și să nu îți ascundă lucruri etc." (Francesca Pascal, Huși).

  • "Prietenii adevărați sunt greu de găsit, asta știm cu toții. Dar, dacă vrei să-ți găsești unul, fii sigur că vei reuși, doar dacă ești și tu unul de încredere. Este foarte important încă un aspect: să fii deschis cu prietenul tău și să nu-l minți, iar dacă nu ai reușit să-ți faci unul până acum, atunci știu eu unul: Isus. Doar nu degeaba i se mai spune Prietenul copiilor. Isus sigur este un prieten adevărat: el nu te lasă la greu, cum, de altfel, o mai fac unii dintre prietenii tăi... prieteni falși. Un alt lucru bine de știut: să nu îl lași și tu la greu pe Isus: să nu fii un prieten fals. În momentele fericite din viața ta nu trebuie să uiți de acest prieten, ci din contră, să îi împărtășești bucuria ta, mergând la biserică, împărtășindu-te, și spunându-i cât de mult ții la el. În final aș vrea să termin cu un citat, citatul meu preferat: Nu e niciun miracol să ai un milion de prieteni. Miracolul e să ai un prieten care să stea alături de tine când milioane de oameni sunt împotriva ta!" (Andra Robu, Săbăoani).

  • "Prietenia este darul cel mai frumos, liber, spontan și prețios. Prieteni îmi fac oriunde merg, pe terenul de joacă și în special la biserică. Prietenul meu cel mai bun este și va rămâne Isus, restul îi pot numi «parteneri» de joacă. Un prieten bun și adevărat trebuie să fie: sincer, loial, să mă asculte și să mă învețe să nu greșesc. Nu știu câți prieteni am sincer, poate mulți, dar trecători, dar nici unul nu este ca bunul Isus care nu mă părăsește niciodată. Pentru ai mei prieteni ce pot face? Eu zic că multe: mă joc cu ei, îi învăț lucruri bune, dar în ultimul rând îi invit la biserică să le fac cunoștință cu un exemplu de prieten cum mi-ar fi dorit să fie mulți dintre ei, dar din păcate mă iau în râs și spune că nu sunt normal. Ce fac ei pentru mine? Din păcate, vă spun cam nimic, uneori se joacă cu mine, alteori nu. Dar Isus este cu mine oriunde și oricând" (Eduard Balan, Săbăoani).

  • "Prietenia este lucru sfânt. Dacă te-ai împrietenit cu Dumnezeu, atunci poți fi prieten cu oricine. Un prieten bun are nevoie de afecțiune, de căldură, de respectul tău față de el, de iubire și în special de atenție. Aveți grijă cum vă faceți prieteni, mulți vor să vadă ce fel de persoană ești și cum te comporți cu el, în special limbajul. Am cunoscut persoane bune la suflet, dar și rele la suflet. Cele bune o să se comporte frumos cu tine, cele rele o să te jignească și o să te facă să regreți că o/îl ai ca prieten. Noi, copiii, ne împrietenim prin lucruri simple: jocuri, participarea la Sfânta Liturghie, chiar mâncând o înghețată" (Ștefania Martin, Bahna).

  • "Îmi fac prieteni, copiii cu care mă joc și colegii mei. Prietenul meu cel mai bun este Andrei. Un prieten bun și adevărat trebuie să fie sincer și bun cu mine. Am cam 10 prieteni. Eu îmi ajut prietenii la nevoie, iar ei mă ajută pe mine" (Ștefan Burlacu, Iași).

Prof. Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 887.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat