Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

400 de preoți morți de Covid-19: "Istorii de eroi care au permis tuturor să nu piardă speranța"

De M. Chiara Biagioni

Și Bisericile Catolice din Europa au plătit un preț foarte mare din cauza pandemiei: sunt 400 de preoți și călugări bătrâni care și-au pierdut viața în lunile în care Coronavirusul a străbătut cu violență Europa, semănând boală și moarte. O cifră aproximativă și imprecisă care reiese dintr-un Raport gros redactat de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) pentru a prezenta modul în care a reacționat Biserica în timpul pandemiei de Covid-19. Din țările scandinave până în Grecia, din Anglia până în Rusia: Raportul este compus din schițe completate de 38 de Conferințe Episcopale din continent. Între țările care au plătit tributul cel mai mare de victime în rândul clerului sunt Olanda cu 181 de morți (călugări bătrâni), Italia cu 121 și Spania cu 70. Reiese apoi că în rândul preoților, în Polonia au fost 10 victime, în Belgia 5, în Ucraina 5, în Irlanda 3, în Austria 4 și un mort în Lituania.

Au fost diferite, de la țară la țară, datele de început și sfârșit al restricțiilor celebrărilor liturgice. Însă ceea ce unește toate Conferințele Episcopale Europene - spune la CCEE - a fost dialogul constant și colaborarea strânsă pe care Bisericile le-au avut cu respectivele guverne și autorități competente. Închiderea edificiilor de cult în timpul lockdown-ului a fost luată ca "un act de caritate făcut pentru a asigura înainte de toate sănătatea cetățenilor". Măsurile prevăzute pentru redeschiderea lor - de la folosirea măștilor la distanțare, accesul în bănci, distribuirea Împărtășaniei - fac în așa fel ca "astăzi Bisericile din toată Europa să fie locuri sigure și dezinfectate".

Episcopii au discutat foarte atent asupra consecințelor pe care pandemia le lasă în viața Bisericilor lor. "Dat fiind că această criză este încă departe de a fi încheiată - afirmă Conferința Episcopală Irlandeză -, va fi nevoie de timp înainte de a se putea face o evaluare matură a adevăratului impact al pandemiei asupra Bisericii și asupra societății. Totuși, este evident că această criză a scos la iveală ulterior dificultățile și tensiunile din societate". Preocupă mai ales efectele economice grave ale pandemiei.

Bisericile, ca peste tot, au fost angajate în prima linie pentru a ajuta mai ales categoriile mai slabe ale populației prin Caritas-uri și asociațiile caritative. Între toate, exemplul Bisericii din Spania care - se citește în schiță - a ajutat în toate sectoarele: cu bătrânii, persoanele singure, mamele singure cu copii care aveau nevoie de hrană, medicamente. A fost și continuă să fie prezentă în spitale, în închisori, pentru a-i ajuta să găsească de lucru pe cei care au devenit șomeri. "Am învățat să ne îngrijim de ceilalți", se citește în schița Spaniei. "Am văzut slăbiciunea omului. Am conștientizat necesitatea de a colabora cu toate instituțiile pentru bunul comun".

În contribuția sa, Conferința Episcopală Italiană scrie: "Am învățat, măcar în parte, să fim atenți cu adevărat la lucrurile care ni se întâmplă. Atâta generozitate a rezultat, atâtea mici istorii de «eroi» care au permis tuturor să nu piardă speranța". Bisericile privesc la viitor și se întreabă cu privire la provocările care se întrevăd deja. "În aceste luni am vorbit mult. Multe dieceze cu episcopii, preoții și laicii s-au întrebat despre care vor putea fi consecințele legate de coronavirus", scriu episcopii italieni.

"Cu siguranță una din teme va fi un nou mod de a vesti Evanghelia și o nouă formă de prezență în mijlocul străzilor din lumea noastră". Este o preocupare care îi unește pe toți. Afirmă asta Conferința Episcopală din Anglia și Țara Galilor care în schița sa vorbește despre o "lentă întoarcere a persoanelor în bisericile lor" după ce Liturghiile au putut să fie celebrate cu poporul. "Există un sentiment de paralizie socială care nu se observă numai în Biserică, ci în toate sectoarele societății. Va fi nevoie de timp înainte ca persoanele să se întoarcă la practicarea credinței lor și noi trebuie să fim gata să le primim așa cum fac ele, furnizând un ambient sigur pentru a face asta".

În intervenția sa rezumativă, părintele Pavel Ambros, de la Facultatea de Teologie din Olomouc în Republica Cehă, afirmă: "După ce s-au terminat restricțiile drastice, multe persoane au început să spună că nu au nevoie să meargă la Liturghie" și să ceară să se permită participarea la Sfânta Liturghie prin transmisiunea în direct, "nu numai ca excepție ci ca practică bună". Însă atenție: "Dacă persoanele se obișnuiesc cu predarea la domiciliu, vor adapta mintal acest model la «serviciile» religioase pentru a satisface propriile necesități. Este ca și cum s-ar cumpăra o pizza și s-ar duce acasă, unde o scoatem afară imediat din cutie. Ar putea să se întâmple cu ușurință ca persoanele să vrea ca un preot să consacre ostia pentru folosința lor familială. Această atitudine interioară este în sine prevestitoare și are nevoie să fie oprită în timp".

(După agenția SIR, 29 septembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1121.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat