Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a XX-a din Timpul de peste An (a 38-a din Anul A): "Parabola viticultorilor ucigași"
Duminica a XXVII-a de peste an

Lectio Divina: "Parabola viticultorilor ucigași" este a douăzecea temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei Romano-Catolice de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul de peste An (Anul A). Textul biblic prezintă o parabolă despre situația despre celor care, neascultând predicile și neprimind botezul lui Ioan, acum sunt consecvenți în a-l refuza pe cel din urmă trimis de Dumnezeu, în persoana lui Isus (Mt 21,33-43).

Cu respectarea normelor date de autoritățile civile privind măsuri de prevenire și de răspândire a COVID-19, întâlnirea Lectio Divina se va desfășura în următoare două centre: Mănăstirea "Maica Unității", Viișoara (NT), miercuri, 30 septembrie 2020, ora 19.00; "Casa Providenței", Iași, vineri, 2 octombrie 2020, ora 18.00.

Codex aureus d'Echternach,
Les Vignerons homicides (cca. 1050)
Sursa: www.utpictura18.univ-tlse2.fr
Parabola începe cu o invitație la ascultare: Ascultați o altă parabolă (v. 33). Pare că Isus revendică atenția conducătorilor poporului prin parabola pe care vrea să o spună. Este un imperativ: "Ascultați!", care nu exclude un ton intimidant, dacă suntem atenți la modul în care se termină parabola: De aceea vă spun: Împărăția lui Dumnezeu va fi luată de la voi și dată unui neam care va aduce roadele cuvenite (v. 43).

Care ar fi explicația acestei invitații un pic amenințătoare de a asculta? Premisa trebuie căutată în condițiile economice ale Palestinei din primul secol după Cristos: mari întinderi de pământ aparțineau latifundiarilor străini care închiriau terenurile grupurilor de arendași. Acordul de închiriere prevedea ca o parte din recoltă să fie dată stăpânului, care își exercita dreptul trimițând mandatarii pentru a recupera ceea ce i se cuvenea. În această situație, este de înțeles cum starea de spirit a viticultorilor era pusă foarte mult la încercare: exista o puternică demoralizare care, uneori, se transforma în revolte.

În parabola sa, Isus face referire la această situație concretă, dar o duce la un nivel de înțelegere mai profund: acea situație devine un rezumat al istoriei lui Dumnezeu împreună cu poporul său. Pentru Matei, cititorul este invitat să citească în mod simbolic parabola: prin figura stăpânului este reprezentată imaginea lui Dumnezeu; prin imaginea viei este reprezentat Israel.

Versiunile text și pdf ale acestei cateheze pot fi descărcate de pe site-ul Oficiului pentru Cateheză: www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca


 

lecturi: 332.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat