Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (27 septembrie 2020)

Iubiți frați și surori,

În țara mea se spune: "Când e timp urât, față bună". Cu această "față bună" vă spun: bună ziua.

Cu predica sa despre Împărăția lui Dumnezeu, Isus se opune unei religiozități care nu implică viața umană, care nu interpelează conștiința și responsabilitatea sa în fața binelui și a răului. Demonstrează asta și cu parabola celor doi fii, care este propusă în Evanghelia lui Matei (cf. 21,28-32). La invitația tatălui de a merge să lucreze în vie, primul fiu răspunde în mod impulsiv "nu, nu merg", însă după aceea îi pare rău și merge; în schimb, al doilea fiu, care imediat răspunde "da, da, tată", în realitate nu face asta, nu merge. Ascultarea nu constă în a spune "da" sau "nu", ci întotdeauna în a acționa, în a cultiva via, în a realiza Împărăția lui Dumnezeu, în a face binele. Cu acest exemplu simplu, Isus vrea să depășească o religie înțeleasă numai ca practică exterioară și obișnuită, care nu are incidență asupra vieții și asupra atitudinilor persoanelor, o religiozitate superficială, numai "rituală", în sensul urât al cuvântului.

Exponenții acestei religiozități "de fațadă", pe care Isus îi dezaprobă, erau în acel timp "arhiereii și bătrânii poporului" (Mt 21,23) care, conform avertismentului Domnului, sunt depășiți în Împărăția lui Dumnezeu de vameși și desfrânate (cf. v. 31). Isus le spune: "Ei, vameșii, adică păcătoșii, și desfrânatele vă vor preceda în Împărăția cerurilor". Această afirmați nu trebuie să ne inducă să credem că fac bine cei care nu respectă poruncile lui Dumnezeu, cei care nu respectă morala, și spun: "Și ce dacă, cei care merg la biserică sunt mai răi decât noi!". Nu, aceasta nu este învățătura lui Isus. Isus nu-i indică pe vameși și pe desfrânate ca modele de viață, ci ca "privilegiați ai Harului". Și aș vrea să subliniez acest cuvânt "har", harul, deoarece convertirea este întotdeauna un har. Un har pe care Dumnezeu îl oferă fiecăruia care se deschide și se convertește la El. De fapt, aceste persoane, ascultând predica sa, s-au căit și și-au schimbat viața. De exemplu, să ne gândim la Matei, care era un vameș, un trădător al patriei sale.

În Evanghelia de astăzi, cel care face o figură mai bună este primul frate, nu pentru că a spus "nu" tatălui său, ci pentru că după aceea "nu"-ul s-a transformat în "da", i-a părut rău. Dumnezeu este răbdător cu fiecare dintre noi: nu încetează, nu renunță după "nu"-ul nostru; ne lasă liberi chiar și să ne îndepărtăm de El și să greșim. A ne gândi la răbdarea lui Dumnezeu este minunat! Așa cum Domnul ne așteaptă întotdeauna; mereu alături de noi pentru a ne ajuta; El respectă libertatea noastră. Și așteaptă trepidând "da"-ul nostru, pentru a ne primi din nou în brațele sale paterne și a ne umple de milostivirea sa fără margini. Credința în Dumnezeu cere să reînnoim în fiecare zi alegerea binelui față de rău, alegerea adevărului față de minciună, alegerea iubirii aproapelui față de egoism. Cel care se convertește la această alegere, după ce a experimentat păcatul, va găsi primele locuri în Împărăția cerurilor, unde există mai multă bucurie pentru un singur păcătos care se convertește decât pentru nouăzeci și nouă de drepți (cf. Lc 15,7).

Însă convertirea, schimbarea inimii, este un proces, un proces care ne purifică de încrustările morale. Și uneori este un proces dureros, pentru că nu există calea sfințeniei fără vreo renunțare și fără lupta spirituală. A lupta pentru bine, a lupta pentru a nu cădea în ispită, a face partea noastră ceea ce putem, pentru a ajunge să trăim în pace și în bucuria Fericirilor. Evanghelia de astăzi cheamă în cauză modul de a trăi viața creștină, care nu este formată din vise și aspirații frumoase, ci din angajamente concrete, pentru a ne deschide mereu la voința lui Dumnezeu și la iubirea față de frați. Însă asta, chiar și cea mai mică angajare concretă, nu se poate face fără har. Convertirea este un har pe care trebuie să-l cerem mereu: "Doamne, dă-mi harul de a fi mai bun. Dă-mi harul de a fi un creștin bun".

Maria Preasfântă să ne ajute să fim docili la acțiunea Duhului Sfânt. El este Cel care înmoaie împietrirea inimilor și le dispune la căință, pentru a obține viața și mântuirea promise de Isus.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Au venit știri îngrijorătoare de ciocniri în zona Caucazului. Mă rog pentru pacea în Caucaz și cer părților aflate în conflict să facă gesturi concrete de bunăvoință și de fraternitate, care să poată duce la rezolvarea problemelor nu prin folosirea forței și a armelor, ci prin intermediul dialogului și negocierii. Să ne rugăm împreună, în tăcere, pentru pacea în Caucaz.

Ieri, la Napoli, a fost proclamată fericită Maria Luigia a Preasfântului Sacrament, înainte de călugărie Maria Velotti, fondatoarea Congregației Surorilor Franciscane Adoratoare ale Sfintei Cruci. Să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru această nouă fericită, exemplu de contemplare a misterului Calvarului și neobosită în exercitarea carității.

Biserica astăzi celebrează Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului. Salut refugiații și migranții prezenți în piață în jurul monumentului intitulat "Îngeri fără să știe" (cf. Evr 13,2), pe care l-am binecuvântat în urmă cu un an. Anul acesta am voit să dedic mesajul meu evacuaților interni, care sunt constrânși să fugă, așa cum i s-a întâmplat și lui Isus și familiei sale. "Asemenea lui Isus constrânși să fugă", și evacuații, migranții. Spre ei, în mod deosebit, și celor care îi asistă se îndreaptă amintirea noastră și rugăciunea noastră.

Astăzi este și Ziua Mondială a Turismului. Pandemia a lovit dur acest sector, așa de important pentru multe țări. Adresez încurajarea mea celor care lucrează în turism, îndeosebi micilor firme familiale și tinerilor. Doresc ca toți să se poate ridica în curând din actualele dificultăți.

Și acum vă salut pe voi, dragi credincioși romani și pelerini din diferite părți ale Italiei și ale lumii. Sunt atâtea steaguri diferite! Un gând special față de femeile și față de toate persoanele angajate în lupta împotriva tumorilor de sân. Domnul să susțină angajarea voastră! Și salut pelerinii din Siena veniți pe jos până la Roma.

Și vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă, o duminică în pace. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 555.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat