Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie pentru Corpul Jandarmeriei Vaticane

Sâmbătă, 26 septembrie 2020, după-amiază, la Grota de Lourdes în Grădinile Vaticane, Sfântul Părinte Francisc a prezidat celebrarea euharistică pentru Corpul Jandarmeriei Vaticane, cu ocazia sărbătorii sfântului arhanghel Mihail, patron și protector al Poliției statului italian și al Corpului Jandarmeriei Vaticane. Prezentăm în continuare textul omiliei pe care papa a rostit-o liber în decursul Liturghiei:

Lecturile din această duminică ne vorbesc despre convertire. Convertirea inimii; convertire care înseamnă "a schimba viața", adică faptul ca inima care nu merge pe o cale bună să găsească o cale bună.

Dar nu este numai convertirea noastră: este și convertirea lui Dumnezeu. "Dar dacă cel rău se întoarce de la răutatea lui - am ascultat în prima lectură - pe care a comis-o și face dreptate și judecată, acela își va face sufletul să trăiască. Pentru că a văzut și s-a întors de la răutatea pe care a comis-o, el va trăi și nu va muri" (Ez 18,27-28). Cel rău se convertește. S-o spunem mai ușor: păcătosul se convertește și Dumnezeu se convertește și El spre păcătos. Întâlnirea cu Dumnezeu, convertirea, este de ambele părți; amândoi încearcă să se întâlnească. Iertarea nu este numai a merge acolo, a bate la ușă și a spune: "Iartă-mă", și de la interfon îți răspund: "Te iert. Pleacă". Iertarea este întotdeauna o îmbrățișare a lui Dumnezeu. Însă Dumnezeu merge, așa cum mergem noi, pentru a ne întâlni.

Aceasta este iertarea lui Dumnezeu, modul de convertire. "Dar eu, cum voi merge la Dumnezeu? Sunt așa de păcătos!". Este ceea ce vrea Dumnezeu: ca tu să mergi, ca tu să mergi la El. Ce a făcut tatăl fiului risipitor? - acela care a plecat cu banii și a cheltuit averea în vicii - Ce a făcut tatăl? Când l-a văzut pe fiul venind - pentru că fiul simțise că trebuia să se întoarcă la tatăl; trebuia să se întoarcă din necesitate, dar oricum fiul a făcut pasul -, tatăl, care era pe terasă, a coborât imediat și a mers în întâmpinarea fiului. Nu l-a așteptat la ușă cu degetul amenințător, l-a îmbrățișat! Și când fiul vorbea cerând iertare, îmbrățișarea i-a acoperit gura. Aceasta este convertire. Aceasta este iubirea lui Dumnezeu. Este un drum de întâlnire reciprocă.

Și cu privire la asta aș vrea să subliniez: o inimă care este deschisă mereu la întâlnirea cu Dumnezeu - aceasta este convertirea, a fi deschis la întâlnirea cu Dumnezeu - care este modelul? Model este cel din Evanghelie, al bogatului, al săracului, modelul este Isus Cristos. El a ieșit în întâmpinarea noastră. Am auzit lectura a doua: "Să aveți în voi acea atitudine care este în Cristos Isus! El, fiind din fire Dumnezeu - Isus era Dumnezeu -, nu a considerat un beneficiu propriu că este egal cu Dumnezeu - adică să rămână acolo -, ci s-a despuiat pe sine luând firea sclavului, devenind asemenea oamenilor [...]. S-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce" (Fil 2,5-8).

Calea convertirii înseamnă a se apropia, este apropierea, însă o apropiere care este slujire. Și acest cuvânt face în așa fel încât eu să mă adresez vouă, iubiți frați jandarmi. De fiecare dată când voi vă apropiați pentru a sluji, îl imitați pe Isus Cristos. De fiecare dată când voi faceți un pas pentru a face ordine, gândiți-vă că faceți o slujire, faceți o convertire care este slujire. Și în modul în care veți face asta, veți face bine celorlalți. Și pentru aceasta, eu vrea să vă mulțumesc. Slujirea voastră este o dublă convertire: o convertire a voastră - ca aceea a lui Isus Cristos -, a lăsa comodități, a lăsa... "Merg să slujesc"; și cealaltă convertire, cea a celuilalt, care nu se simte pedepsit în primul moment ci ascultat, pus în ordine, cu umilința lui Isus. Astfel Isus vă cere să fiți ca El: puternici, disciplinați, dar umili și slujitori.

Odată am auzit un bătrân care, vorbind despre fiul care striga la copii, spunea: "Fiul meu n-a înțeles bine că, de fiecare dată când strigă la copii, pierde autoritatea". Autoritatea voastră este în slujire: a pune limite, a face ca lucrurile să se împlinească, dar în slujire, în caritate, în amabilitate. Și aceasta este o mare vocație a voastră. Pentru mine ar fi o mare tristețe dacă mi-ar spune cineva: "Nu, Corpul vostru al Jandarmeriei..., sunt angajați, care fac orarul lor și după aceea nu se interesează...". Nu, nu. Aceasta este calea pentru a se converti și a-i converti pe ceilalți. Calea voastră este cea a slujirii, ca tatăl care merge să-l găsească pe fiu, ca fratele care vede un lucru și spune: "Nu, asta nu se poate face, asta nu merge bine". Calea este aceasta, însă spus cu inima, spus cu umilință, spus cu apropiere.

Spune Biblia, în Evanghelie, că Isus era mereu cu păcătoșii, chiar cu răufăcătorii, însă ei se simțeau apropiați de Isus, nu se simțeau judecați. Însă Isus n-a spus niciodată o minciună, un neadevăr. Nu: "Adevărul este acesta, calea este aceasta". Însă spunea asta cu amabilitate, spunea asta cu inima, spunea asta ca frate.

Mulțumesc pentru slujirea voastră. Mulțumesc, deoarece văd că slujirea voastră merge pe această cale. Uneori vreunul poate să alunece un pic, însă în viață cine nu alunecă? Toți! Dar ne ridicăm: "N-am făcut bine, dar acum...". A relua mereu acest drum pentru convertirea oamenilor precum și pentru propria convertire. În slujire niciodată nu se greșește, pentru că slujirea este iubire, este caritate, este apropiere. Slujirea este calea pe care a ales-o Dumnezeu în Isus Cristos pentru a ne ierta, pentru a ne converti.

Mulțumesc pentru această slujire a voastră și mergeți înainte, mereu cu această apropiere umilă dar puternică pe care ne-a învățat-o Isus Cristos. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 409.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat