Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesaj final al episcopilor reuniți la adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE)

Adunarea plenară a CCEE (25-26 septembrie 2020), anul acesta în modul online, s-a încheiat cu aprobarea Mesajului final către Europa. Episcopii europeni încurajează popoarele și națiunile să nu se închidă, să privească spre mâine cu o încredere redescoperită în timp ce umblă împreună în lumina lui Cristos înviat și se angajează la o solidaritate reînnoită, știind că sunt apropiați unul de altul.

Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa

ADUNARE PLENARĂ

Mesaj final al episcopilor

La sfârșitul Adunării Plenare, episcopii din Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) adresează un cuvânt Bisericii Catolice care trăiește în continent, creștinilor din diferitele confesiuni, credincioșilor de orice religie, tuturor cetățenilor europeni.

Facem asta cu umilință, știind că nu avem o înțelepciune a noastră de adus, ci Cuvântul pe care Dumnezeu l-a spus lumii în Isus Cristos, mort și înviat pentru ca omenirea să aibă viața veșnică.

Facem asta din simț de responsabilitate ca păstori ai comunităților, știind că preoții și credincioșii noștri se unesc cu noi, și conștienți că Biserica trebuie să fie, prin indicația Domnului, sare și drojdie în istorie.

Asupra acestui timp Adunarea noastră s-a rugat, a reflectat nu numai pentru a înregistra ceea ce se întâmplă cu pandemia și asupra repercusiunilor sale în viața fiecăruia, în locul de muncă, în societate, în familii, în raporturile dintre state și continente, în viața eclezială, dar și asupra viitorului.

Nu avem, în această privință, soluții practice care revin celor care au responsabilități publice, dar face parte din datoria noastră pastorală să amintim conștiinței personale și colective câteva atitudini de ordin spiritual și etic. De fapt, edificiul civilizației moderne trebuie să se sprijine pe principii spirituale, capabile nu numai să-l susțină, ci și să-l ilumineze și să-l însuflețească.

Înainte de toate o încredere redescoperită. Fără acest mod de a fi nu este posibil să se privească la ziua de mâine. Motivul încrederii noastre de credincioși este Cristos care a purtat condiția umană și, prin moarte, a răscumpărat viața. În fiecare zi Cristos este prezent în mijlocul nostru în Euharistie, izvor al încrederii și al preocupării apostolice și misionare care ne invită să ieșim, să mergem în afară către toți. Lipsa Euharistiei în timpul trecut este o chemare la întoarcerea la comuniunea deplină în adunarea liturgică de astăzi. Pentru toți, motivul încrederii se află în inimă: în adânc trăiește o dorință de bază, știe că nu se poate trăi în suspiciune și în neîncredere, ci în încrederea în ceilalți și în viață.

În al doilea rând o solidaritate reînnoită între persoane, popoare și națiuni chiar și în criza ocupațională. Domnul Isus este solidaritatea lui Dumnezeu. Experiența universală demonstrează că fiecare ființă umană are nevoie de ceilalți, că nimeni nu este autosuficient: e suficient un virus invizibil pentru a înfrânge iluzia de a fi "invincibili". Recunoștința noastră se îndreaptă spre medici, lucrători sanitari, forțe de ordine, voluntari care, după exemplul lui Cristos, au susținut populațiile în dificultate, în special pe cei mai slabi. Dacă relația face parte din natura noastră, atunci orice închidere față de ceilalți pentru a ne apăra pe noi înșine, orice interes individual, până la a profita de nenorociri, este împotriva demnității personale, împotriva colectivității: este împotriva drepturilor umane. Nimeni nu trebuie să fie exclus, și în distribuirea vaccinului. În fața dramei atâtor persoane refugiate și migrante, este necesar să lucrăm împreună și să continuăm să dialogăm cu guvernanții pentru a apăra viața și demnitatea fiecărei persoane. Facem acest apel în ajunul Zilei Mondiale pentru Migranți și Refugiați.

Căutarea de căi solidare pentru înfruntarea dificultăților, ca și pentru ținerea și reluarea normalității vieții, exprimă conștiința de a fi unii alături de alții în același destin, și cere forme concrete de exprimare, și față de creație, față de care suntem chemați să avem o grijă reînnoită, pentru că este lucrarea lui Dumnezeu dată nouă drept casă comună.

Știm că Europa parcurge acest drum, iar noi episcopii încurajăm orice efort pentru a fi la înălțimea misiunii, amintind responsabilitatea sa în fața lumii care provine din umanismul creștin la originea istoriei sale. Biserica este prezentă și a pus pe teren orice formă de apropiere și de intervenție. Ea va fi mereu prezentă, fidelă mandatului Domnului. În acest orizont dorim o soluționare pașnică în Bielorusia pe calea dialogului și a reconcilierii. De asemenea, suntem aproape de populația din Liban, profund rănită de evenimentele recente.

Vrem să exprimăm comunităților noastre admirația noastră și afectul pentru răspunsul prompt în această situație de criză și le îndemnăm să aibă încredere: adesea au lucrat împreună cu celelalte confesiuni creștine și cu celelalte religii. Și reluarea vieții credincioșilor va cere răbdare și perseverență. Domnul Isus lucrează în inimi, risipește temerile și atrage cu iubirea sa. Dacă vor fi noi situații de înfruntat, probabil dificultăți neașteptate, nu trebuie să ne temem. Nouă ne revine să fim discipoli fideli ai Domnului.

Spre voi, și spre iubita Europă a popoarelor, se îndreaptă salutul nostru bogat în simpatie, afect și rugăciune.

26 septembrie 2020

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 606.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat