Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

  Z I U A  M O N D I A L Ă
A  M I G R A N T U L U I  Ș I  R E F U G I A T U L U I

27 septembrie 2020

"Asemenea lui Isus Cristos, constrânși să fugă"

* * *

* * *

Scurtă prezentare a mesajului Sfântului Părinte

Constrânși să fugă, asemenea lui Isus Cristos

O preocupare vie și constantă a Bisericii a fost grija față de migranți și refugiați, de aceea în anul 1914 este propusă pentru prima dată celebrarea unei Zile Mondiale a Migrantului și Refugiatului. Anul acesta la 27 septembrie va fi celebrată cea de-a 106-a ediție. Este o zi de rugăciune și de solidaritate pentru toate acele persoane care au trebuit să-și părăsească țara, pământul, casa.

Papa Francisc și-a dorit ca mesajul de anul acesta să fie dedicat "dramei evacuaților interni". "Evacuații interni" sau "strămutații interni" sunt acele persoane care, din cauza conflictelor sau a sărăciei, trebuie să fugă din propria casă, să se mute într-un alt loc, rămânând totuși în aceeași țară. La nivel mondial au existat și există foarte mulți evacuați interni. În Asia, Africa și America Latină, milioane de oameni lasă anual în urmă case, pământuri, rude și tot ceea ce au.

Drama acestora, spunea Sfântul Părinte, este "adesea invizibilă" pentru că lumea actuală nu mai are timp să asculte și să înțeleagă durerea pe care acești oameni o simt când trebuie să părăsească locul natal din cauza foametei sau a războiului. Mesajul de anul acesta invită la conștientizarea acestor drame în contextul actual. COVID-19 a accentuat criza umanitară, a blocat inițiative și ajutoare internaționale, făcând uneori imposibilă salvarea unor vieți omenești lovite nu de pandemie, ci de foamete.

Biserica este invitată să arate acestor oameni că nu i-a uitat, să se roage pentru ei, să le întindă o mână de ajutor, să arate că apropiindu-se de ei au șansa de a-l întâlni pe Isus Cristos care fuge în Egipt, așa cum spunea Papa Francisc, "cu hainele rupte, cu picioarele murdare, cu fața deformată, trupul rănit, incapabil să vorbească limba noastră".

Patru verbe marcau mesajul din 2018: a primi, a proteja, a promova și a integra. La acestea, spunea Papa în mesajul de anul acesta, "aș vrea să adaug șase perechi de verbe care corespund la acțiuni foarte concrete, legate între ele într-o relație de cauză-efect". Pentru o societate mai sănătoasă și o integrare mai bună a migranților și refugiaților, oamenii trebuie: 1. Să cunoască pentru a înțelege - nu pot fi înțeleși oamenii, nici drama lor, dacă nu sunt ascultate și cunoscute poveștile vieții lor; 2. Să se apropie pentru a ajuta - dacă oamenii nu se apropie, dacă din frică și prejudecată nu micșorează distanța dintre ei, nimeni nu poate ajuta pe nimeni; 3. Să asculte pentru a se împăca - lumea de astăzi vorbește și trimite foarte multe mesaje pe rețelele de socializare, dar nu mai ascultă, iar acolo unde nu există ascultare, nu poate exista înțelegere, nici iertare, nici iubire; 4. Să împartă pentru a crește - omul actual vrea să dețină cât mai multe resurse, să se descurce singur, uitând că nimeni nu poate supraviețui singur, nimeni nu se poate mântui singur; 5. Să implice pentru a promova - în dorința de "a face" oamenii uită să descopere, să admire și să promoveze capacitățile celorlalți; 6. Să colaboreze pentru a construi - a construi împărăția lui Dumnezeu, ca și orice alt lucru este o angajare comună.

Milioane de familii și oameni trăiesc drama de a fi "constrânși să fugă, asemenea lui Isus Cristos", depinde de noi dacă îi vom uita, abandona, marginaliza, refuza sau ne vom ruga pentru ei, îi vom primi, îi vom ajuta. Acesta este scopul Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului.

Pr. Florin-Petru Sescu
Referent - Comisia pentru Migranți
Conferința Episcopilor din România

[ Descarcă în format PDF ]

* * *

Rugăciunea Papei Francisc

Tată, tu ai încredințat sfântului Iosif ceea ce aveai mai prețios: pe Pruncul Isus și pe mama sa, pentru a-i proteja de pericole și de amenințările celor răi.

Dă-ne și nouă să experimentăm protecția sa și ajutorul său! El, care a simțit suferința celui care fuge din cauza urii celor puternici, fă ca să poată întări și proteja pe toți acei frați și acele surori care, forțați de războaie, de sărăcie și de necesități, părăsesc casa lor și țara lor pentru a porni la drum ca refugiați spre locuri mai sigure!

Ajută-i, prin mijlocirea sa, să aibă forța de a merge înainte, întărirea în tristețe, curajul în încercare!

Dăruiește celui care îi primește un pic din duioșia acestui tată drept și înțelept, care l-a iubit pe Isus ca pe un adevărat fiu și a sprijinit-o pe Maria de-a lungul drumului!

El, care câștiga pâinea cu munca mâinilor sale, să se îngrijească de cei cărora viața le-a luat totul și să le dea demnitatea unui loc de muncă și seninătatea unei case!

Îți cerem asta prin Isus Cristos, Fiul tău, pe care sfântul Iosif l-a salvat fugind în Egipt, și prin mijlocirea Fecioarei Maria, pe care el a iubit-o ca soț fidel după voința ta. Amin.

[ Descarcă în format PDF ]

* * *

Rugăciunea credincioșilor
în Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Conștienți fiind de compasiunea și bunătatea lui Dumnezeu, să-i cerem Tatălui nostru ceresc să ne ajute să avem și noi o inimă plină de compasiune și bunătate. Să punem înaintea Tatălui nostru iubitor toate nevoile migranților, ale refugiaților și ale tuturor celor nevoiți să fugă. Ne rugăm:

1. Pentru Biserică:
Ne rugăm, Doamne, ca Papa, episcopii, preoții și toți credincioșii, plini de harul Duhului Sfânt, să poată arăta lumii întregi, mai ales celor aflați în necaz, prin gesturi concrete, frumusețea vieții de credință. Să ne rugăm: ...

2. Pentru liderii lumii:
Ne rugăm ca aceștia să aibă curajul și voința politică de a promulga legi care să-i protejeze și să-i ajute pe migranți și refugiați; să poată identifica programe și servicii concrete care să promoveze demnitatea și ajutorul fiecărei persoane. Să ne rugăm: ...

3. Pentru victimele sclaviei și ale traficului de persoane:
Ne rugăm pentru toate persoanele lipsite de libertate și pentru victimele traficului de carne vie, forțate să muncească sau să își vândă propriul trup. Ajută-le Doamne, ca eliberate fiind de lanțurile impuse și garantată fiind protecția și siguranța lor, să poată privi spre ziua de mâine cu mai multă speranță. Să ne rugăm: ...

4. Pentru refugiați și familiile lor:
Ne rugăm pentru toate acele persoane, victime ale războiului și ale violențelor. Revarsă, Doamne, harul păcii asupra tuturor națiunilor, pentru ca tensiunile dintre cei aflați în conflict să se rezolve, să poată găsi pacea, mai întâi în inima lor, pentru ca mai apoi să o răspândească și în jur; iar pe noi toți fă-ne asemenea Bunului Samaritean care știe să se oprească și să se îngrijească de cel suferind, pentru ca toți să simțim cu adevărat că aparținem unei singure familii umane unite, binecuvântate și îndrăgite de Dumnezeu. Să ne rugăm: ...

5. Pentru migranți și familiile lor:
Ne rugăm pentru toți cei care sunt străini în altă țară. Doamne Dumnezeule, în ochii tăi nimeni nu este străin, de aceea te rugăm să ai grijă de familiile divizate și fragmentate din cauza separărilor geografice și fizice. Alină-i în durerea și greutățile lor, mai ales în singurătatea pe care o simt departe de cei dragi. Să ne rugăm: ...

6. Pentru migranții și refugiații decedați:
Ne rugăm pentru toți cei care au lăsat în urmă casa, pământul și tot ceea ce le era drag, pentru toți cei care au murit pe drum, în tip ce treceau granițele și mările periculoase. Dumnezeul milei și al compasiunii, strânge-i în brațele tale iubitoare pe toți cei care, de-a lungul timpului, au căzut pe cale și dă-le odihna veșnică în casa ta cerească. Să ne rugăm: ...

Dumnezeule, Tată atotputernic, prin aceste rugăciuni susține-ne cu ajutorul harului tău pentru a continua să fim plini de credință și zeloși în a promova grija față de cei vulnerabili. Cerem acest lucru prin Domnul nostru Isus Cristos, Fiul tău, care fiind Dumnezeu împreună cu tine, viețuiește și domnește, în unire cu Duhul Sfânt, în toți vecii vecilor. Amin.

(Oficiul pentru Pastorația Migranților și Refugiaților - CER)

[ Descarcă în format PDF ]

* * *

Istoria Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului

Primul mesaj al Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului a coincis cu o dată importantă din istoria acestei zile, pentru că în 2014 se împlineau 100 de ani de la instituirea pentru prima dată a unei zile specifice de celebrare dedicată migranților și refugiaților.

Părintele și promotorul acestei zile poate fi considerat Sfântul Papă Pius al X-lea care a avut numeroase inițiative în favoarea migranților. A creat structuri care se ocupau de asistența socială și religioasă a migranților, în diferite țări. În 1908 a îndemnat la înființarea de comitete diecezane sau parohiale în sprijinul migranților, pentru a proteja interesele lor și a oferi informații adecvate la plecare. În 1914 a recomandat o colectă anuală pentru a susține munca pastorală în favoarea migranților și a redefinit formarea specifică a clerului implicat în pastorația migranților, prin decretul Ethnografica studia. Acest document a subliniat responsabilitatea Bisericii de a-i primi și însoți pe migranți și necesitatea ca preoții care se ocupă de ei și îi însoțesc să aibă o pregătire aparte din punct de vedere lingvistic, cultural și pastoral. Cel mai important lucru, însă, a fost instituirea Biroului Special pentru Migranți din cadrul Congregației pentru Episcopi, birou deschis în data de 5 august 1912 prin Motu Proprio Cum Omnes Catholicos.

De fapt la 6 decembrie 1914, cu doar câteva luni înainte de începerea pontificatului Papei Benedict al XV-lea și continuarea muncii rodnice în favoarea migranților a Sfântului Papă Pius al X-lea, Congregația pentru Episcopi a trimis o scrisoare circulară intitulată "Dureri și Îngrijorări" către episcopii diecezelor din Italia. Această scrisoare cerea pentru prima dată stabilirea unei Zile anuale de conștientizare a fenomenului migrației și strângerea de fonduri pentru munca pastorală în favoarea acestora. Anul următor, la 22 februarie 1915, aceeași Congregație a trimis o scrisoare și către episcopii diecezelor din America, cerându-le să își asume și ei sarcina de a strânge fonduri pentru pastorația migranților italieni.

Congregația pentru Episcopi a stabilit ca ziua aceasta să fie celebrată în Italia în prima duminică din Postul Mare, prin urmare prima celebrare oficială a Zilei Migrantului a fost la 21 februarie 1915. În anul 1928 aceeași Congregație pentru Episcopi a mutat această zi în prima duminică din Advent.

Documentul Exul Familia, din 1952, a recomandat să fie celebrată anual o zi mondială pentru emigranți și a extins-o la toți migranții, indiferent de limbă și naționalitate. Aceasta urma să fie celebrată în lumea întreagă în prima duminică din Advent.

Documentul De Pastorali Migratorum din 1969 a reafirmat importanța celebrării Zilei Migrantului la nivelul întregii Biserici, pentru toți migranții. Tot acest document a decis ca Ziua Mondială a Migrantului să fie "celebrată în perioada și în modul sugerat de circumstanțele locale și necesitățile mediului social" (24.6).

Documentul Erga migrantes caritas Christi din 2004 a cerut lărgirea orizontului acestei zile, de la Ziua Migrantului, la Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, afirmând că "Pentru a trezi conștientizarea tuturor credincioșilor cu privire la datoria lor de fraternitate și caritate față de migranți și pentru a strânge ajutorul economic necesar pentru îndeplinirea obligațiilor pastorale față de aceștia, Conferințele Episcopale și structurile ierarhice corespunzătoare Bisericilor Catolice Orientale ar trebui să stabilească o dată pentru o singură "Zi a Migrantului și Refugiatului" care să fie convenabilă pentru toți. Aceasta urma să fie determinată de circumstanțele locale, chiar dacă pe viitor se spera la convenirea unei date fixe pentru celebrarea ei la nivel internațional. (EMCC, Ordinul legal pastoral, art. 21).

În final Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a stabilit ca Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului să fie celebrată de întreaga Biserică în prima duminică după Epifanie. Atunci când s-a decis ca Botezul Domnului să fie celebrat în prima duminică de după Epifanie, Ziua Mondială Mondială a Migrantului și Refugiatului s-a mutat în prima duminică de după Botezul Domnului (Scrisoarea nr. 563995 din 14 octombrie 2004, semnată de card. Angelo Sodano, Secretarul de Stat).

De anul trecut Papa Francisc, al sugestia responsabililor cu pastorația migranților și a refugiaților a hotărât ca această zi să fie celebrată în cea de-a treia duminică din luna septembrie.

Pr. Florin-Petru Sescu
Oficiul pentru Pastorația Migranților și Refugiaților

[ Descarcă în format PDF ]


 

lecturi: 1232.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat