Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoare deschisă pentru Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului 2020

"Asemenea lui Isus Cristos, constrânși să fugă" este tema celei de-a 106-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (ZMMR) care va fi sărbătorită în Biserica Catolică duminică, 27 septembrie 2020. Ep. Iosif Păuleț, responsabil cu pastorația migranților și refugiaților în cadrul Conferinței Episcopilor din România, a adresat o scrisoare deschisă preoților, colaboratorilor și susținătorilor activităților în favoarea migranților. În această pagină publicăm mesajul Papei Francisc, o rugăciune, Rugăciunea credincioșilor și un afiș în limba română.

Excelențele voastre,
dragi confrați preoți,
dragi colaboratori și susținători
ai activităților în favoarea migranților,

Vă salut cu drag și, deși timpurile actuale nu ne permit o îmbrățișare fraternă ca până acum, îl rog pe Domnul să ne îmbrățișeze spiritual pe toți pentru ca, adunați împreună, să fim o inimă și un cuget în dragoste și compasiune față de cei dezrădăcinați și greu încercați de viață.

Doresc să vă comunic faptul că Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului (ZMMR) este aproape, mai exact, în ziua de 27 Septembrie 2020 vom celebra cea de-a 106-a Zi Mondială. Anul acesta Sfântul Părinte, prin tema "Asemenea lui Isus Cristos, constrânși să fugă", ne invită să ne îndreptăm atenția asupra "dramei evacuaților interni, o dramă adesea invizibilă, pe care criza mondială cauzată de pandemia COVID-19 a exasperat-o".

Papa Francisc, la începutul mesajului său de anul acesta, redă din discursul adresat membrilor Corpului Diplomatic acreditat la Sfântul Scaun, încercând parcă să atragă atenția asupra acestei drame care trece fără a fi observată: "Conflictele și urgențele umanitare, agravate de tulburările climatice, măresc numărul de evacuați și se repercutează asupra persoanelor care deja trăiesc în stare de sărăcie gravă. Multe din țările lovite de aceste situații duc lipsă de structuri adecvate care să permită să se vină în întâmpinarea nevoilor celor care au fost evacuați" (9 ianuarie 2020).

De ce drama acestor oameni este adesea invizibilă? Pentru că "evacuații interni" sunt acele persoane care, din cauza conflictelor sau a sărăciei, trebuie să lase în urmă propria casă, să fugă în alt loc, dar rămân în granițele aceleași țări. Fără a traversa nicio frontieră, drama acestor oameni rămâne necunoscută, invizibilă opiniei internaționale. Apelurile repetate ale Sfântului Părinte în favoarea migranților și refugiaților își găsește anul acesta ecoul în drama "evacuaților interni" pe care trebuie să-i sprijinim atât material, cu ceea ce avem, dar mai ales spiritual, cu rugăciunea.

Pentru a favoriza o celebrare mai bogată și deplină a acestei zile, Oficiul pentru pastorația Migranților și Refugiaților, din Cadrul Conferinței Episcopale din România, vă invită să vă uniți cu Sfântul Părinte și cu Biserica întreagă, în a sensibiliza societatea cu privire la acești frați ai noștri.

Fiind siguri de roadele pe care această lucrare comună le va aduce, ne încredințăm harului lui Dumnezeu și mijlocirii Sfintei Fecioare Maria.

Ep. Iosif Păuleț
responsabil cu pastorația migranților și refugiaților
în cadrul Conferinței Episcopilor din România

*


 

lecturi: 752.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat