Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iubirea față de Dumnezeu și iubirea semenilor la Sfântul Vincențiu de Paul

Duminică, 27 septembrie 2020, se vor împlini 360 de ani de la moartea Sfântului Vincențiu de Paul (23 aprilie 1581 - 27 septembrie 1660).

Dintre versetele biblice care i-au călăuzit viața și activitatea am remarcat două: "Duhul Domnului este asupra mea, pentru aceasta m-a uns, ca să duc săracilor vestea cea bună" (Lc 4,18) și "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40).

Cele cinci virtuți misionare ale Sfântului Vincențiu de Paul (simplitatea, umilința, blândețea, mortificarea și zelul) sunt mijloace pentru o mai bună evanghelizare a săracilor, dând un stil de viață pentru preoți și laici - spiritualitatea vincențiană.

Congregația Misiunii (Lazariștii) a fost întemeiată de Sfântul Vincențiu, la 17 aprilie 1625, pentru instruirea și sfințirea săracilor, prin misiuni populare, convins fiind că Isus Cristos se află în cel sărac. Normă scrisă a misiunii a fost intitulată "Regula Misiunii este Isus Cristos".

Societatea Fiicelor Carității a fost fondată, la 29 noiembrie 1633, de Sfântul Vincențiu și Sfânta Luiza de Marillac, având ca deviză: "Iubirea lui Cristos ne constrânge" (2Cor 5,14).

Dintre preoții lazariști care au rămas în istoria Bisericii din România se evidențiază Joseph Weber, care s-a născut și a crescut în satul Fürstental, astăzi Voivodeasa, Suceava, în anul 1846. A murit la Chicago, în anul 1918. A fost numit episcop auxiliar de Lemberg (astăzi Lvov, în Ucraina) și vicar episcopal pentru Bucovina (1895-1906), perioadă când a încredințat, în noiembrie 1902, preoților lazariști pastorația Parohiei Cacica. La acel moment, credincioșii romano-catolici din Bucovina se aflau sub jurisdicția Arhidiecezei de Lemberg (Lvov). Prin eforturile preotului paroh lazarist Kasper Słomiński și cu sprijinul arhiepiscopului Joseph Weber, s-a clădit acolo o frumoasă biserică. Lucrările de construcție au demarat în ziua de 16 iulie 1903, când s-a sfințit piatra de temelie. Preoții lazariști au colindat comunitățile catolice din Bucovina: pr. Eugen Kolodziej a vizitat comunitățile germane, iar pr. Jan Rossmann pe cele maghiare, strângând bani pentru noua biserică. Astfel, biserica din Cacica s-a finalizat foarte repede și a fost sfințită la 16 octombrie 1904, de către Jósef Bilczewski, arhiepiscopul de Lemberg, asistat de Joseph Weber, episcop auxiliar de Lemberg.

Un alt preot lazarist pe care doresc să-l evidențiez este Arthur Dennetière, care a activat la București în calitate de capelan și confesor al maicilor din Congregația "Fiicele Carității ale Sfântului Vincențiu de Paul", calitate în care se dovedise a fi un "om atât de destoinic și atât de potrivit", după cum îl caracteriza arhiepiscopul Raymund Netzhammer. În lunile august-octombrie 1916, părintele Dennetière a suplinit la parohiile Cioplea, Pitești și Câmpulung Muscel. Fiind cooptat de Misiunea Militară Franceză pentru a face parte din detașamentul francez trimis în Moldova în timpul Primului Război Mondial, părintele Dennetière ajunge la Iași, după 15 octombrie 1916, cu misiunea de a asigura consilierea și sprijinirea călugărițelor franceze cooptate pentru asistența medicală a răniților și bolnavilor. La finalul anului 1916, preotul Dennetière era la Spitalul "Galata", de la marginea orașului Iași, timp în care a contractat boala nemiloasă a tifosului exantematic și a murit în ziua de 3 martie 1917, la vârsta de 38 de ani.

Să amintim câteva file și din activitatea Congregației "Fiicele Carității ale Sfântului Vincențiu de Paul" în România. În primăvara anului 1906, Monseniorul Vladimir Ghika, prin sora Elisabeta Pucci, chemată de el de la Salonic, a pus bazele așezământului Institutului Superior de Caritate "Sfântul Vincențiu de Paul" din București, astăzi Spitalul "C.I. Parhon", urmând planurile sorei Soize.

Astfel, "carismaticul teolog Ghika" și doctorul Nicolae Paulescu au fost fondatorii operelor catolice de caritate din România, prin Societatea "Fiicele Carității ale Sfântului Vincențiu de Paul". În timpul Celui de-al Doilea Război din Balcani, din anul 1913, sora Pucci și însoțitoarele ei au desfășurat o activitate eroică în cursul epidemiei de holeră. Însuși Vladimir Ghika era de multe ori alături de "Fiicele Carității", care se dăruiau zi și noapte acestei misiuni. În anul 1930, Societatea "Fiicele Carității" a construit, alături de spital, biserica Parohiei Romano-Catolice "Sacré Coeur", numită Biserica Franceză.

Surorile au activat și la Iași, din toamna anului 1916, și lucrau alături de medicii Misiunii Militare Franceze, cele mai multe dintre ele activând în clădirile Institutului "Notre Dame de Sion", unde a fost organizat Spitalul Francez nr. 141, cu 200 de paturi, dar în care erau internați, uneori, peste 300 de bolnavi. De asemenea, surorile au activat și în Spitalul Militar Francez, amenajat la Vila "Greierul", din cartierul Bucium al orașului Iași. În dimineața zilei de 26 martie 1918, "minunata sora Pucci", acest "suflet sfânt, un semn al milostivirii lui Dumnezeu printre oameni", a părăsit această lume. Atunci când a aflat vestea că sora Elisabeta Pucci a murit, prințul Vladimir Ghika, care se afla la Paris, a scris: "Admirabila soră Pucci..., cu care am muncit cot la cot, timp de 15 ani, printr-o unitate în rugăciune și în eforturi în slujba lui Dumnezeu. A fost o minune a vieții mele".

O altă călugăriță despre care s-a scris mult a fost sora Antoneta Roux, născută în anul 1849, care a intrat de tânără în Societatea "Fiicele Carității ale Sfântului Vincențiu de Paul", a activat mulți ani ca infirmieră voluntară în diferite spitale și dispensare. În octombrie 1916, a ajuns la Iași, unde a și murit, în martie 1917, în urma contractării tifosului îngrijind soldați români bolnavi, la Spitalul Militar Francez din Bucium.

În comemorarea Sfântului Vincențiu de Paul, la 27 septembrie, avem un motiv de solemnă celebrare prin cele câteva exemple de slujire, prin care trecutul devine izvor care alimentează prezentul, stimulând viitorul. Am dorit să aduc un pios omagiu și prinos de recunoștință preoților din Congregația Misiunii și surorilor din Societatea "Fiicele Carității", care au urmat voința Providenței divine pe calea evanghelică a carității, în spirit vincențian, pe tărâm românesc. Domnul să-i răsplătească! Închei cu frumosul verset din Scrisoarea către Evrei: "Amintiți-vă de conducătorii voștri care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor" (13,7).

Adrian Petruț


 

lecturi: 865.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat