Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Funeraliile părintelui Ioan Dămoc

Sfânta Liturghie de înmormântare a părintelui Ioan Dămoc a fost celebrată în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești luni, 21 septembrie 2020, de părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, împreună cu alți 29 de preoți.

Pr. Ioan Dămoc a trecut la Domnul marți, 15 septembrie 2020, internat într-un spital din Ravenna - Italia, în urma unei boli rapide.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Emil Moraru, rudă a răposatului preot Ioan Dămoc, care și-a început cuvântarea cu motoul pe care părintele Ioan și l-a însușit de-a lungul vieții: "În tine, Doamne, am nădăjduit, tu ești speranța mea și nu voi regreta în veci". Apoi a amintit de credința în Dumnezeu și de dăruirea totală pentru ceilalți, care au fundamentat viața părintelui Ioan făcând din el un exemplu pentru credincioșii pe care i-a păstorit.

Părintele predicator a menționat devoțiunea și iubirea pe care le nutrea părintele Ioan față de Sfânta Fecioară Maria, căreia i se ruga în fiecare zi, recitând Sfântul Rozariu. Acest fapt reiese și din testamentul spiritual al părintelui Ioan, în care spunea că dorește ca la sfânta Liturghie de înmormântare să fie proclamată evanghelia din sărbătoarea "Prezentarea la Templu a Domnului nostru Isus Cristos" pentru că profesiunea lui Simeon, "acum slobozește-l pe slujitorul tău, stăpâne, după cuvântul tău în pace" (Lc 2,29), i-a atins inima, dar și datorită faptului că, scria Sfinția Sa: "Am fost un mare devot al Fecioarei Maria pe care, prin Sfântul Rozariu, am simțit-o ca o adevărată Mamă. Recitând în fiecare zi misterul al patrulea de bucurie - Prezentarea la Templu a lui Isus - i-am încredințat întreaga viață Fecioarei Maria, Sfântului Iosif și pruncului Isus, pentru a trăi o preoție sfântă, fiind conștient de slăbiciunile mele".

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Damian Pătrașcu, de altfel și coleg al părintelui răposat, a amintit de iubirea față de Sfânta Fecioară Maria care i-a caracterizat viața părintelui Ioan, dar și de faptul că atât de mult își dorea să devină preot încât, în timpul formării, spunea: "Îmi este de ajuns să fiu preot pentru o zi și apoi pot să mor".

După terminarea celebrării sfintei Liturghii trupul părintelui Ioan a fost înmormântat în cimitirul din Pildești, unde așteaptă învierea de apoi.

Bunul Dumnezeu să îl răsplătească cu viața veșnică pentru tot binele pe care l-a făcut în această viață pământească!

Să se odihnească în pace!

Pr. Liviu-Marian Focioroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 septembrie: Pildești: Funeraliile părintelui Ioan Dămoc. Foto: Iulian Dumea

* * *

A trecut la Domnul pr. Ioan Dămoc


 

lecturi: 5850.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat