Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (20 septembrie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pagina evanghelică de astăzi (cf. Mt 10,1-16) relatează parabola lucrătorilor chemați cu ziua de stăpânul viei. Prin această relatare, Isus ne arată modul surprinzător de a acționa al lui Dumnezeu, reprezentat de două atitudini ale stăpânului: chemarea și recompensa.

Înainte de toate chemarea. De cinci ori stăpânul unei vii iese în piață și cheamă să lucreze pentru el: la șase, la nouă, la doisprezece, la trei și la cinci după-amiază. Este emoționantă imaginea acestui stăpân care iese în mai multe rânduri în piață ca să caute lucrători pentru via sa. Acel stăpân îl reprezintă pe Dumnezeu care îi cheamă pe toți și cheamă mereu, la orice oră. Dumnezeu acționează așa și astăzi: continuă să cheme pe oricine, la orice oră, pentru a invita să lucreze în Împărăția sa. Acesta este stilul lui Dumnezeu, pe care la rândul nostru suntem chemași să-l receptăm și să-l imităm. El nu stă închis în lumea sa, ci "iese": Dumnezeu este mereu în ieșire, căutându-ne; nu este închis: Dumnezeu iese. Iese încontinuu în căutarea persoanelor, pentru că vrea ca nimeni să nu fie exclus de la planul său de iubire.

Și comunitățile noastre sunt chemate să iasă din diferitele tipuri de "granițe" care pot să existe, pentru a oferi tuturor cuvântul de mântuire pe care Isus a venit să-l aducă. Este vorba de a ne deschide la orizonturi de viață care oferă speranță celor care rămân în periferiile existențiale și încă n-au experiment, sau au pierdut, forța și lumina întâlnirii cu Cristos. Biserica trebuie să fie ca Dumnezeu: mereu în ieșire; și atunci când Biserica nu este în ieșire, se îmbolnăvește de atâtea rele pe care le avem în Biserică. Și de ce sunt aceste boli în Biserică? Pentru că nu este în ieșire. Este adevărat că atunci când unul iese există pericolul unui accident. Însă este mai bine cu o Biserică accidentată, pentru a ieși, pentru a vesti evanghelia, decât o Biserică bolnavă de închidere. Dumnezeu iese mereu, pentru că este Tată, pentru că iubește. Biserica trebuie să facă același lucru: mereu în ieșire.

A doua atitudine a stăpânului, care reprezintă pe cea a lui Dumnezeu, este modul său de a-i recompensa pe lucrători. Cum plătește Dumnezeu? Stăpânul se înțelege cu "un dinar" (v. 2) cu primii lucrători luați dimineața. În schimb, celor care se adaugă după aceea le spune: "Ceea ce este drept vă voi da!" (v. 4). La sfârșitul zilei, stăpânul viei poruncește să se dea tuturor aceeași plată, adică un dinar. Cei care au lucrat încă de dimineață sunt mâniați și se plâng împotriva stăpânului, însă el insistă: vrea să dea maximul recompensei tuturor, și celor care au ajuns ultimii (v. 8-15). Întotdeauna Dumnezeu plătește maximul: nu rămâne la jumătate de plată. Plătește tot. Și aici se înțelege că Isus nu vorbește despre muncă și despre salariul just, are este o altă problemă, ci despre Împărăția lui Dumnezeu și despre bunătatea Tatălui ceresc care iese încontinuu ca să invite și plătește maximul la toți.

De fapt, Dumnezeu se comportă așa: nu privește la timp și la rezultate, ci la disponibilitate, privește la generozitatea cu care ne punem în slujba sa. Acțiunea sa este mai mult decât dreaptă, în sensul că merge dincolo de dreptate și se manifestă în har. Totul este har. Mântuirea noastră este har. Sfințenia noastră este har. Dăruindu-ne harul, El ne oferă mai mult decât merităm noi. Și atunci, cel care raționează cu logica umană, adică aceea a meritelor dobândite cu propria bravură, din cel dintâi ajunge cel din urmă. "Dar, eu am lucrat mult, am făcut mult în Biserică, am ajutat mult și mă plătesc la fel cu acela care a ajuns ultimul". Să ne amintim cine a fost primul sfânt canonizat în Biserică: tâlharul cel bun. A "furat" cerul în ultimul moment al vieții sale: acesta este Har, așa este Dumnezeu. Și cu noi toți. În schimb, cel care încearcă să se gândească la propriile merite, eșuează; cine se încredințează cu umilință milostivirii Tatălui, precum cel din urmă - ca tâlharul cel bun - ajunge primul (cf. v. 16).

Maria Preasfântă să ne ajute să simțim în fiecare zi bucuria și uimirea că suntem chemați de Dumnezeu ca să lucrăm pentru el, în ogorul său care este lumea, în via sa care este Biserica. Și să avem ca unică recompensă iubirea sa, prietenia cu Isus.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Conform programelor făcute înainte de pandemie, în zilele trecute ar fi trebuit să se desfășoare Congresul Euharistic Internațional la Budapesta. Pentru aceasta doresc să adresez salutul meu păstorilor și credincioșilor din Ungaria și tuturor celor care așteptau cu credință și cu bucurie acest eveniment eclezial. Congresul a fost amânat pentru anul viitor, de la 5 la 12 septembrie, tot la Budapesta. Să continuăm, uniți spiritual, drumul de pregătire, găsind în Euharistie izvorul vieții și misiunii Bisericii.

Astăzi în Italia este Ziua pentru Universitatea Catolică "Sacro Cuore". Încurajez să se susțină această importantă instituție culturală, chemată să dea continuitate și nouă vigoare unui proiect care a știut să deschidă poarta viitorului multor generații de tineri. Este mai important ca niciodată ca noile generații să fie format la îngrijirea demnității umane și a casei comune.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii grupuri parohiale, asociații și fiecare credincios.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 569.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat