Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Roberto, papa îl trimite pe cardinalul Krajewski ca să celebreze Liturghia de înmormântare

De Domenico Agasso jr

Cardinalul elemozinier factotum, cap care gândește și braț operativ al carității pontifului, figură de referință pentru "preoții străzii", ieri a părăsit sacrele ziduri vaticane pentru a ajunge la Como. În această dimineață în catedrală, Konrad Krajewski celebrează Liturghia de înmormântare pentru pr. Roberto Malgesini, preotul "celor din urmă" în vârstă de 51 de ani asasinat prin înjunghieri pe stradă, marți. Cardinalul manifestă astfel apropierea papei Francisc de familia părintelui Roberto și de comunitatea din Como.

Cardinalul polonez nu rostește omilia, încredințată episcopului, Monseniorul Oscar Cantoni - "care era foarte bun prieten al părintelui Roberto", spune Krajewski - însă la sfârșitul celebrării va rosti un mesaj de afect și încurajare, ducând salutările și îmbrățișarea papei, unit în durere și în rugăciune cu cei din familie, cu prietenii și cunoscuții părintelui Malgesini. Gândindu-se la nenorociții ajutați în fiecare zi de pr. Roberto, până în ultima, fatala, dimineață, Krajewski amintește că iubirea nu moare niciodată, transcende chiar și moartea fizică, pentru că se transmite și merge înainte.

Reflectând asupra operei și asupra sfârșitului tragic al părintelui Malgesini, vine în minte pagina din Evanghelie în care se citește că "Nu este iubire mai mare ca asta, a-și da viața pentru prietenii săi". Și Krajewski îi îndeamnă pe preoți - inclusiv pe el însuși - și pe laici să preia mărturia părintelui Roberto în angajarea asiduă și zilnică în favoarea aproapelui aflat în dificultate mai mare, marginalizat, discriminat. Este principala misiune a creștinilor, spune el.

Papa Francisc dedicase părintelui Malgesini un gând emoționat la audiența generală de miercuri, în timpul căreia i-a adus "laudă lui Dumnezeu pentru mărturia, pentru martiriul acestui martor al carității față de cei mai săraci". Pontiful a invitat la rugăciune "în tăcere pentru el și pentru toți preoții, surorile, laicii, laicele, care lucrează cu persoanele nevoiașe și rebutate de societate".

(După Vatican Insider, 19 septembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1631.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat