Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cadoul papei: o cartolină cu fotografia bunicii române care ține nepotul în brațe

De Salvatore Cernuzio

A rămas așa de imprimată în memoria papei imaginea bunicii de la Iași, întâlnită în timpul călătoriei în România din 2019, cu fața zâmbitoare și ținând în brațe nepoțelul de câteva luni, încât Francisc a voit să fie tipărită fotografia sa. O cartolină în culori, pe verticală, creată chiar de pontif, pe care Jorge Mario Bergoglio o distribuie în aceste zile tuturor episcopilor, conducătorilor de dicastere, colaboratorilor și oaspeților primiți în audiențe în Palatul Apostolic. Un pro memoria pentru a aminti importanța raportului dintre tineri și bătrâni.

Fotografia, difuzată anul trecut de Vatican News și tipărită acum de LEV (Libreria Editrice Vaticana), reprezintă femeia bătrână zâmbitoare cu un batic pe cap, în timp ce-l ține în brațe pe nepotul de câteva luni, înfofolit într-un costumaș albastru. La trecerea prin mulțime a papamobilului, cu ocazia întâlnirii cu tinerii și familiile în Piața Palatului Culturii din Iași (1 iunie 2019), bunica l-a ridicat pe prunc dincolo de balustrade pentru a-l arăta lui Francisc.

Papa a privit și el și s-a emoționat. A mărturisit asta el însuși în discursul care a urmat după câteva minute adresat tinerilor români: "Termin, mai rămâne un paragraf, dar nu vreau să neglijez să spun o experiență pe care am avut-o în timp ce intram în piață. Era o bătrână, destul de bătrână, bunică. În brațe avea nepotul de două luni mai mult sau mai puțin, nu mai mult. Când am trecut mi l-a arătat. Zâmbea, și zâmbea cu un zâmbet de complicitate, ca și cum mi-ar spune: «Uite, acum eu pot să visez!». Pe moment, m-am emoționat și n-am avut curajul să merg și s-o aduc aici în față", a spus Bergoglio dezlipindu-se de textul scris. Și a adăugat: "Pentru aceasta povestesc asta. Bunicii visează când nepoții merg înainte, iar nepoții au curaj când iau rădăcinile de la bunici".

Tot aceste cuvinte sunt prezentate pe spatele cartolinei voite de papa. Conform informațiilor culese de Vatican Insider, acesta ar fi motivul vizitei neașteptate pe care Francisc a făcut-o la sfârșitul lui august în sediul Libreria Editrice Vaticana, despre care a făcut aluzie situl specializat Il Sismografo.

În titlul cartolinei este citată în schimb o frază a profetului Ioel: "După aceea, voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre, bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni" (Il 3,1). Este versetul pe care Papa Francisc îl amintește încontinuu în omilii sau în discursuri în timpul întâlnirilor cu tineretul, pentru a sublinia cât de vital este pentru prezentul și viitorul societății moderne un raport sănătos între generații vechi și noi. Temă îndrăgită de pontiful argentinian care n-a ascuns niciodată legătura profundă cu bunica Rosa, care, așa cum a destăinuit în diferite ocazii, a fost fundamentală și pentru creșterea sa spirituală.

"Tradiția este garanția viitorului și nu urna cenușii", afirma muzicianul Gustav Mahler. Și această frază l-a impresionat pe Papa Francisc, care a citat-o în conferința de presă din zborul de întoarcere din România. Interpelat de jurnaliști cu privire la raportul cu predecesorul Benedict al XVI-lea, papa a amintit și cu acea ocazie pe bunica română: "Sunt bucuros, pentru că la Iași am făcut referință la bunica aceea [cu nepoțelul nou-născut în brațe]: a fost un gest de «complicitate», și cu ochii aceia... În acel moment eram atât de emoționat încât n-am reacționat și apoi papamobilul a mers înainte; așadar, aș fi putut să-i spun acestei bunici să vină în față, pentru a arăta acel gest... Și i-am spus Domnului Isus: «Este o durere, dar tu ești capabil s-o rezolvi». Și profesionistul nostru Francesco [fotograf], când a văzut comunicarea pe care am avut-o cu acea femeie cu ochii, a făcut fotografia și acum este publică: am văzut-o în această după-amiază pe Vatican Insider. Acestea sunt rădăcinile, și asta va crește. Nu va fi ca mine, dar eu dau ceea ce este al meu. Este importantă această întâlnire [între bătrâni și tineri]".

Nu este prima dată când papa dă să fie tipărită o cartolină ca memorandum pentru problemele care se află la inima sa. În zborul de dus pentru călătoria apostolică în Chile, în ianuarie 2018, Bergoglio a împărțit jurnaliștilor din avion imaginea copilului din Nagasaki care transporta pe umeri pe frățiorul mort în timpul bombardamentului atomic. O fotografie cruntă, făcută de nord-americanul Joseph Roger O'Donnell, prin care papa a lansat un avertisment împotriva oricărui conflict, îndeosebi "al treilea război mondial pe bucăți", care tulbură lumea de astăzi.

(După Vatican Insider, 17 septembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 3706.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat