Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Preot ucis la Como, amintirea unui prieten preot: "Pr. Roberto a făcut din săraci familia sa"

De Salvatore Cernuzio

În plimbările de la munte pe care seminariștii de la Seminarul din Como le făceau în timpul vacanțelor de vară, pr. Roberto Malgesini, în acea vreme simplu Roberto, era primul din rând, gata să "zburde ca un cerb". Era tot primul care se oprea și se întorcea înapoi dacă vreunul din grup avea nevoie de o încurajare sau un ajutor. Sentimentul de apropiere și de proximitate au fost din totdeauna particularitatea acestui preot ucis marți, 15 septembrie 2020, la vârsta de 51 de ani, la Como, de un bărbat de origine tunisiană care suferea de probleme psihice și care din 2015 primise mai multe decrete de expulzare.

Pr. Roberto - amintit de Papa Francisc în timpul audienței generale de miercuri, 16 septembrie 2020 - a murit deci fiind ucis de unul din mulții "locuitori ai străzii" cărora le consacrase de mult timp slujirea sa. Faptul că această misiune comporta riscuri, tânărul paroh probabil că îl prevăzuse; însă niciodată nu s-a gândit să se retragă. "A făcut din săraci și din migranți familia sa", amintește părintele Luca Trovato, preot de la Noi Orizonturi, care a împărtășit cu Malgesini anii de seminar și cu care, în pofida distanței și a diferitelor activități, a menținut în anii care au urmat o prietenie frumoasă.

Într-o postare pe Facebook, unde toată ziua de marți, 15 septembrie, fotografiile preotului ucis au circulat fără încetare, însoțite de comentarii de condoleanțe și de mânie pentru o moarte așa de tragică, părintele Luca schițează un portret emoționat al prietenului preot: "Un tânăr îndrăgostit de Domnul și întotdeauna gata să ajute pe cel care era în dificultate", îl descrie el.

"Îmi amintesc de o persoană mereu disponibilă, mereu capabilă de apropiere. Însă apropiere adevărată, concretă, făcută din puțin cuvinte și din atâtea gesturi simbolice", explică la telefon cu Vatican Insider. "Îndeosebi eu am trăit o perioadă dificilă în timpul primului meu an de teologie în seminarul din Como și Roberto, cu doi ani mai înainte pe drum, de mai multe ori mi-a întins mâna văzându-mă obosit. A făcut asta cu simplitatea și concretețea celui care este realmente atent la suferința celuilalt, a celui care este capabil «să-și dea seama»".

În urmă cu mulți ani, Malgesini a decis să pună în practică acest dar. A făcut deci alegerea sa: să dedice întreaga sa slujire sacerdotală celor "din urmă dintre cei din urmă". "Poporul străzii", îl numea: fără casă, migranți, săraci care nu au un loc în societate. A cerut episcopului să poată desfășura această misiune: "Se baza pe o parohie și de acolo pleca pentru a desfășura servicii de distribuire de mâncare, de însoțire la medic atunci când era nevoie sau, de asemenea, de ajutor în rezolvarea practicilor pentru permisele de ședere", relatează părintele Trovato. "Era cunoscut de toți și el însuși încerca să ajute pe oricine venea la el".

Pr. Luca și pr. Roberto s-au întâlnit, după mai mult timp, în 2009 în timpul uneia din misiunile pe care Comunitatea "Noi Orizonturi" le organizează pe stradă, seara târziu, pentru a duce mâncare caldă și un cuvânt de mângâiere la clochard. Pr. Roberto, de data aceea, conducea grupul voluntarilor: "Mereu zâmbitor, cu puține cuvinte dar capabil să intre, cu puține glume, în inima fiecăruia, fie el voluntar sau fără locuință fixă", amintește preotul.

Monseniorul Oscar Cantoni, episcop de Como, a comparat angajarea în social a lui Malgesini cu aceea a părintelui Pino Puglisi, parohul fericit mort chiar la 15 septembrie 1993, ucis de doi killer din Cosa Nostra. În schimb, părintele Luca Trovavtă întrevede un fir invizibil cu evenimentul părintelui Renzo Beretta, și el preot al diecezei de Como cunoscut pentru capacitatea sa de primire, asasinat în urmă cu douăzeci și unu de ani la Ponte Chiasso cu lovituri de cuțit de către un imigrat iregular care cerea bani.

"Sunt oameni care nu fac zgomot, nu le plac reflectoarele, acționează în ascuns și fac binele. Trăiesc pentru a realiza cuvântul lui Isus care spune: «Tot ce ați făcut unuia singur dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut»". Pr. Roberto Malgesini, în mod deosebit, "întâlnea în cel sărac trupul și suferința lui Cristos și vedea pe fața săracilor însăși fața lui Isus. Asta îl anima și-l făcea să meargă înainte. În fapte și în adevăr îi iubea pe cei mai săraci, devenea bun samaritean în alinarea suferințelor lor. Era o mărturie vie a evangheliei și semnul că este posibil și astăzi să se trăiască evanghelia".

(După Vatican Insider, 16 septembrie 2020)


 

lecturi: 1563.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat