Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Un altfel de început la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"

Luni, 14 septembrie 2020, în sărbătoarea "Înălțarea Sfintei Cruci", a avut loc deschiderea anului școlar la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, în conformitate cu normele stabilite de către Ministerul Sănătății și de către Ministerul Educației și Cercetării.

Anul școlar 2020-2021 a început în ton cu sărbătoarea care marchează în fiecare an ziua de 14 septembrie: "Înălțarea Sfintei Cruci". În această zi toți creștinii, catolici sau ortodocși, obișnuiesc să privească și să adore instrumentul prin care mântuirea a venit la toți oamenii. Am privit-o și noi dis-de-dimineață printr-o celebrare în care am încercat să marcăm începutul anului școlar, un altfel de început din cauza situației epidemiologice. Dacă în alți ani curtea seminarului forfotea de bucuria, dar și de emoțiile elevilor și ale profesorilor, anul acesta am trăit acest eveniment într-un mod destul de restrâns, împreună cu seminariștii și preoții care îi călăuzesc în drumul de formare.

Sfânta Liturghie celebrată de preoții formatori a fost prezidată de pr. Tarciziu Grădinaru, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de către pr. Anton Săboanu, directorul Colegiului. În cuvântul de învățătură părintele a subliniat importanța chemării lui Dumnezeu care are un plan măreț cu fiecare om și modul în care trebuie să răspundă acestei chemări: prin iubire, asemenea lui Cristos care din iubire a împlinit planul Tatălui murind pe lemnul crucii.

În conformitate cu normele stabilite de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării, cei 60 de seminariști au început anul școlar în scenariul verde, iar ceilalți 371 de elevi ai Colegiului au început anul școlar în scenariul galben, fiind nevoiți să alterneze săptămânal școala fizică și școala online.

Cu ochii ațintiți spre cruce începem acest nou an școlar cu speranța că, încetul cu încetul, vom intra într-un ritm normal al actului educativ, întrucât educația este aceea care asigură viitorul unei societăți stabile, așa cum spunea și Sfântul Părinte Papa Francisc: "A ne gândi la educație înseamnă a ne gândi la generațiile viitoare și la viitorul umanității; de aceea este ceva profund înrădăcinat în speranță și cere generozitate și curaj" (Papa Francisc, Discurs adresat participanților la Seminarul "Educația: Pactul global", 7 februarie 2020).

Pr. Raimond-Tiberiu Iancu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 septembrie: Bacău: Un altfel de început la Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 2924.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat