Bacău: Un altfel de început la Colegiul Naţional Catolic "Sfântul Iosif"
Luni, 14 septembrie 2020, în sărbătoarea "Înălţarea Sfintei Cruci", a avut loc deschiderea anului şcolar la Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, în conformitate cu normele stabilite de către Ministerul Sănătăţii şi de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Anul şcolar 2020-2021 a început în ton cu sărbătoarea care marchează în fiecare an ziua de 14 septembrie: "Înălţarea Sfintei Cruci". În această zi toţi creştinii, catolici sau ortodocşi, obişnuiesc să privească şi să adore instrumentul prin care mântuirea a venit la toţi oamenii. Am privit-o şi noi dis-de-dimineaţă printr-o celebrare în care am încercat să marcăm începutul anului şcolar, un altfel de început din cauza situaţiei epidemiologice. Dacă în alţi ani curtea seminarului forfotea de bucuria, dar şi de emoţiile elevilor şi ale profesorilor, anul acesta am trăit acest eveniment într-un mod destul de restrâns, împreună cu seminariştii şi preoţii care îi călăuzesc în drumul de formare.
Sfânta Liturghie celebrată de preoţii formatori a fost prezidată de pr. Tarciziu Grădinaru, iar cuvântul de învăţătură a fost ţinut de către pr. Anton Săboanu, directorul Colegiului. În cuvântul de învăţătură părintele a subliniat importanţa chemării lui Dumnezeu care are un plan măreţ cu fiecare om şi modul în care trebuie să răspundă acestei chemări: prin iubire, asemenea lui Cristos care din iubire a împlinit planul Tatălui murind pe lemnul crucii.
În conformitate cu normele stabilite de către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cei 60 de seminarişti au început anul şcolar în scenariul verde, iar ceilalţi 371 de elevi ai Colegiului au început anul şcolar în scenariul galben, fiind nevoiţi să alterneze săptămânal şcoala fizică şi şcoala online.
Cu ochii aţintiţi spre cruce începem acest nou an şcolar cu speranţa că, încetul cu încetul, vom intra într-un ritm normal al actului educativ, întrucât educaţia este aceea care asigură viitorul unei societăţi stabile, aşa cum spunea şi Sfântul Părinte Papa Francisc: "A ne gândi la educaţie înseamnă a ne gândi la generaţiile viitoare şi la viitorul umanităţii; de aceea este ceva profund înrădăcinat în speranţă şi cere generozitate şi curaj" (Papa Francisc, Discurs adresat participanţilor la Seminarul "Educaţia: Pactul global", 7 februarie 2020).
Pr. Raimond-Tiberiu Iancu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
14 septembrie: Bacău: Un altfel de început la Colegiul Naţional Catolic "Sfântul Iosif"
lecturi: 2924.