Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Deschiderea anului școlar 2020-2021 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"

Luni, 14 septembrie, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, a avut loc deschiderea anului școlar 2020-2021, în condițiile pandemiei de coronavirus, cu respectarea normelor stabilite de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării. Ceremonia a început la ora 10.30, cu Sfânta Liturghie celebrată afară, în fața Institutului Teologic Franciscan din Roman, prezidată de pr. Damian Pătrașcu, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, alături de care au concelebrat pr. Bogdan-Emilian Balașcă, noul director al Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", pr. Virgil Blaj, rector formator la Institutul Teologic Franciscan, pr. Cristian Blăjuț, vicar episcopal pentru secțiunea Viața Consacrată și Vocații, pr. Alexandru Olaru, guardian al Conventului "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, și alți preoți profesori, formatori și spirituali din cadrul Institutului Teologic și al Liceului.

Un altfel de început de an școlar, un an atipic, cu mai puțin zumzet în curtea școlii, cu zâmbetul și emoțiile ascunse sub masca de protecție, cu distanțarea fizică cerută de normele de protecție sanitară, dar cu speranță și încredere în bunul Dumnezeu, astfel au început noul an școlar elevii, profesorii și preoții formatori ai Liceului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, care au fost răspândiți prin toată curtea școlii.

"Vino, Duhule Sfinte, peste noi revarsă darurile tale", au cântat, prin măștile de protecție, elevii de la teologie și de la pedagogie, în timp ce preoții veneau în procesiune spre altar. La începutul Sfintei Liturghii, după semnul Sfintei Cruci și salutul inițial adresat de către celebrant, pr. Bogdan-Emilian Balașcă, directorul liceului, a salutat prezența în mijlocul nostru a părintelui provincial, a celorlalți preoți, a doamnei Cristina Prăjescu, reprezentanta primarului Municipiului Roman în Consiliul de administrație al școlii noastre, și a urat bun venit elevilor și profesorilor școlii.

Sfânta Evanghelie a fost proclamată de pr. Virgil Blaj, iar predica a fost rostită de pr. provincial Damian Pătrașcu, care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de astăzi, adresând apoi un cuvânt de încurajare atât elevilor de la pedagogie și de la teologie, cât și profesorilor, îndemnându-i pe toți să-și cultive cu grijă propria vocație și să rămână sub Crucea lui Isus Răstignit, pentru că doar de la el vor primi putere și vor dobândi toate harurile și darurile necesare continuării drumului în viață. "Școala trebuie asumată; la fel și crucea. Nu e o obligație, e un act al voinței noastre. Isus a spus: Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze. A-ți lua crucea înseamnă a alege în mod deliberat, liber consimțit, viața pe care a trăit-o el, în ascultare deplină de Tatăl".

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele director a prezentat profesorii diriginți ai claselor de elevi, a mulțumit pentru prezență părintelui provincial, celorlalți preoți și autorităților civile și i-a îndemnat pe elevi să pășească cu mult curaj și încredere în noul an școlar, lăsându-se călăuziți de Domnul.

Odată cu noul director al liceului, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali a numit și o nouă echipă de preoți formatori: pr. Alois Butacu, pr. Bogdan-Cristian Mîrț, pr. Irimia-Romică Pal, alături de care își va continua activitatea pr. Alin Burlacu, ca profesor și preot formator.

Chiar dacă pandemia actuală ne-a forțat să adoptăm și să ne obișnuim cu noi comportamente, școala este și rămâne lăcașul inițierii în tainele cunoașterii, a educației intelectuale, morale și spirituale, un spațiu al comuniunii și al comunicării interpersonale, al creierii legăturilor cu ceilalți, un loc în care elevul trebuie să fie ajutat să depășească granițe și să capete profunzimea gândirii.

Cu ochii îndreptați spre Cruce, instrumentul biruinței lui Cristos, să luăm crucea ostenelii și să pornim la drum, un drum mai greu poate decât în ceilalți ani școlari, însă, prin eforturile comune coerente și susținute, prin sacrificiile și jertfele noastre vom ajunge și noi la biruință asemenea lui Isus, dar numai ajutați și susținuți de harul său. El este speranța noastră și cu el vom învinge!

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 septembrie: Roman: Deschiderea anului școlar 2020-2021 la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi"


 

lecturi: 2175.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat