Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului școlar 2020-2021 la catedrală

Duminică, 13 septembrie 2020, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a marcat deschiderea anului școlar 2020-2021, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 9.15 (pentru elevii din clasele primare și gimnaziale). A celebrat pr. Gabriel-Cătălin Păuleț, responsabil cu pastorația copiilor.

Pentru a-i face o bucurie lui Isus și pentru a-l primi cu suflet curat în Sfânta Împărtășanie, elevii și-au examinat atent conștiința, prezentându-se apoi la confesional pentru a cere și primi iertare de la Dumnezeu pentru păcatele săvârșite în timpul vacanței.

În cadrul Sfintei Liturghii, elevii au proclamat lecturile sfinte, au citit intențiile cu invocația Doamne, fii mereu cu noi "când venim la biserică împreună cu familia pentru a-ți aduce laudă și mulțumire; când preoții ne vorbesc despre marea ta iubire și îndurare; când ne pregătim pentru lecții, mergem și ne întoarcem de la școală; când ne este greu să recunoaștem că am greșit față de tine și față de aproapele; când ne gândim de două ori înainte de a oferi iertare celor care ne-au supărat; când suntem obosiți și întristați căutând bucurie și mângâiere".

Au prezentat la oferirea darurilor ostii, potirul, o lumânare, cărți religioase și școlare, un ghiozdan cu rechizite și un coș cu dulciuri. Inima și sufletul celor prezenți au fost înălțate spre cer prin cântecele interpretate de o parte a membrilor corului "Îngerașii" condus de domnul dirijor Maximilian Husaru.

La omilie, pr. Gabriel-Cătălin i-a salutat în mod deosebit pe copii și și-a exprimat bucuria revederii cu ei în fața sfântului altar. Evanghelia zilei, a explicat pr. Gabriel-Cătălin, ne invită să reflectăm la milostivirea lui Dumnezeu oferită tuturor celor care cu umilință își recunosc păcatele. Când suntem supărați pe cei din jur, colegi sau frați, să ne aducem aminte de îndemnul lui Isus de a ierta nu numai de șapte ori așa cum credea apostolul Petru, ci "de șaptezeci de ori șapte" (Mt 18, 22), adică întotdeauna și din toată inima. Imitând exemplul stăpânului din parabola spusă de Isus, vom fi plăcuți lui Dumnezeu, vom fi prietenoși și veseli. Iar, ori de câte ori ne rugăm rugăciunea Tatăl nostru, să ne aducem aminte că și noi greșim și avem nevoie de iertare.

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost acordată binecuvântarea specială de început de an școlar, s-au stropit cu apă sfințită ghiozdanele și rechizitele. Elevii prezenți au primit dulciuri.

Vă dorim tuturor un nou an școlar binecuvântat de Dumnezeu, sub inspirația și lumina caldă a Duhului Sfânt!

Prof. Lăcrămioara Boroș

*

Impresii

    "Sunt bucuros să mă revăd cu colegii chiar dacă nu prea ne-am recunoscut de după măști. Le urez copiilor mult succes și multă concentrare!" (Martin Dumea)

    "La început de an școlar vă doresc multă sănătate și fericire în familie. Să fiți prietenoși, voioși și fericiți! Succes la școală!" (Martina Tiba)

    "Din nou la școală! După o scurtă și frumoasă vacanță m-am reîntors cu drag la școală. M-am bucurat să revăd o parte din colegi. Chiar dacă purtăm mască și păstrăm distanța socială, sper să fie pentru o perioadă scurtă de timp, pentru că vreau să mă pot juca în pauze cu toți colegii mei, ca odinioară. Îmi doresc ca acest an școlar să am sănătate, mult succes la învățătura! Același lucru îl doresc și colegilor mei!" (Albert Măriuț)

    "Chiar dacă anul aceasta este mai diferit față de alți ani, am pășit cu emoție din nou în sala de clasă. Ieri, ne-am bucurat să-l regăsim pe părintele nostru și să cântăm din nou melodiile noastre dragi. Tuturor copiilor le doresc un an plin de realizări sub ocrotirea Domnului!" (Ema Farcaș)

    "Ziua de azi a fost foarte frumoasă pentru că în noua școală am întâlnit colegi drăguți. Îmi place mult și de doamna diriginta!" (Paula Negură)

    "M-am bucurat ca am văzut-o pe doamna învățătoare în realitate și nu pe Zoom. M-am întristat pentru că nu am putut să o îmbrățișez. Iar ieri la biserică, m-am bucurat să-i revăd pe colegi, pe părintele Gabriel și pe doamna de religie." (Daria Negură)

    "Acum, la începutul noului an școlar mă rog la Dumnezeu ca noi toți să putem trece cu bine peste toate încercările și ispitele. Mă rog ca toți copiii să aibă atenția necesară pentru lecțiile și toate cunoștințele noi. La Sfânta Liturghie ce s-a celebrat duminică, a fost cu intenția ca Domnul să ne fie alături și anul acesta, am văzut în ochii copiilor care au participat o sclipire deosebită, care m-a făcut să cred că el lucrează în noi toți. Vă urez un an școlar binecuvântat și liniștit tuturor!" (Brigitta Simon)

    "Mi-a plăcut noua sala de clasă, dar și cărțile pe care le-am primit. Sunt bucuros că am colegi noi, vom primi teme noi și vom învăța multe lucruri!" (Tudor Negură)

    "A început școala și m-am bucurat să reaud clopoțelul sunând, să-i revăd pe colegii de la biserică și de la școală. Fie ca în acest an să fie frumos, iar bunul Dumnezeu să ne păzească sănătoși!" (Ecaterina Petruț)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 septembrie: Iași: Liturghia cu binecuvântarea elevilor la început de an școlar


 

lecturi: 948.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat