Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Hram și primiție

Duminică, 13 septembrie 2020, în Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți, credincioșii au participat nu doar la sărbătoarea hramului, ci și la prima Liturghie a preotului Iulian-Michail Echert.

Celebrările au început cu Sfintele Liturghii în limba polonă și germană (ora 9.00 și 10.00). Sfânta Liturghie în limba polonă a fost celebrată de pr. Stanislav-Ioan Cucharec, paroh la Solonețu Nou, iar cea în limba germană de pr. Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

La ora 11.30 a început Sfânta Liturghie solemnă, concelebrată, a sărbătorii hramului Bisericii parohiale "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele nou-sfințit, Iulian-Michail Echert, care, cu această ocazie, și-a celebrat prima Sfântă Liturghie în biserica natală - Primiția.

La altar, alături de el, s-a aflat Monseniorul Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Isidor Dâscă, paroh în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, pr. Iosif Antili, profesor la ITRC Iași, preoți parohi din parohiile învecinate și din dieceză.

Drumul spre fericire

Născut la Rădăuți, la 4 iulie 1993, preotul Iulian a fost prezent de mic copil la Sfânta Liturghie, fiind crescut și format la Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți. Pe Dumnezeu nu l-a descoperit doar la biserică, ci și în studiu, fiind mereu pasionat de istorie și religie. Însă momentul în care a simțit chemarea la preoție a fost în adolescență. Ca orice tânăr, în mintea lui au apărut întrebări: "Care este drumul meu?", "Care este scopul meu pe această lume?", iar într-o zi a descoperit milostivirea lui Dumnezeu. Când a realizat că Dumnezeu îl iubește așa cum este, a găsit și drumul spre fericire. Astfel, a ales să-l urmeze pe Isus pe calea preoției pentru a-i conduce și pe alții spre această fericire.

În 2013 ajunge student la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, unde timp de șase ani s-a pregătit pentru slujire prin studiu și rugăciune. La formarea sa ca preot a contribuit și anul pastoral, pe care l-a petrecut la Parohia "Trupul și Sângele Domnului" din Gherăești.

"Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ales...."

Aceste cuvinte le-a rostit tânărul diacon cu câteva minute înainte de a primi sacramentul Preoției, ceremonie ce a avut loc în ziua de 8 septembrie 2020, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iași. În sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, Excelența Sa Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, a hirotonit șase diaconi întru Sfânta Preoție, printre care și Iulian-Michail Echert.

"Au fost momente pline de emoții atât pentru cei prezenți, cât și pentru diaconi. Bucuria s-a simțit cu adevărat în glasul celor noi sfințiți la finalul Liturghiei, când au oferit binecuvântarea finală. M-am bucurat pentru toți cei care au devenit preoți și sper ca toți să aibă un drum presărat de haruri și binecuvântări în noua viață pe care au început-o" - a relatat Diana Pînzaru, tânără din parohia noastră, care a fost prezent la acest eveniment.

Viața lui să fie evanghelia pe care o vestește...

Îmbrăcați în costume tradiționale românești, germane și poloneze, cu mic și mare, comunitatea catolică din Rădăuți a participat duminică, 13 septembrie, alături de familie și prieteni la prima Liturghie oficiată de preotul Iulian Echert. Alături de ei și de noul preot, au fost prezenți la această sărbătoare și cei care au contribuit la evoluția și dezvoltarea preotului Iulian Echert, printre care se numără pr. Iosif Doboș, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Alin-Cătălin Butnaru, pr. Aurel Iștoc, pr. Cosmin-Alexandru Cimpoeșu și pr. Pavel Mărtinaș. De asemenea, ne-au încântat cu prezența și preoții, surorile și tineri seminariști din Dieceza de Iași. Importanța evenimentului a fost marcată și de participarea la Sfânta Liturghie a primarului, domnul Nistor Tătar.

Cuvintele preotului predicator, Isidor Dâscă, paroh la Biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău, au creat o atmosferă plină de har. Aceste cuvinte minunate, poeziile copiilor și cântecele intonate de corul Parohiei Catolice din Rădăuți dirijat de Eduard Benedic, organistul Gabriel Țebrean și soliștii Iuliana, Andrei și Lucia Șmid au contribuit la crearea unui moment solemn, încărcat de emoție și bucurie și unul pe care, cu siguranță, toată lumea îl va păstra în minte și suflet.

"O zi plină de emoție și bucurie. Aceste două cuvinte descriu cel mai bine ce am simțit eu în momentul în care l-am văzut pe fratele meu la altar, celebrând prima sa Liturghie. Când părintele predicator a spus că din ce în ce mai puțini tineri aleg calea de a-i sluji lui Dumnezeu, am realizat din nou unicitatea misiunii preluate de noul părinte și cât de important este să ne rugăm pentru ei în drumul pe care l-au început. Cântecele intonate de cor, prezența întregii comunități și a preoților din alte parohii au creat un spațiu mirific, încărcat de bucuria de a avea un nou păstor în mijlocul nostru. Mă rog lui Dumnezeu să-i dea putere și să-i călăuzească pașii. Voi fi mereu alături de el să îl ajut să-și îndeplinească misiunea", a spus Ionela Echert, sora preotului nou-sfințit, după Sfânta Liturghie.

Comunitatea catolică îi dorește părintelui Iulian Michail Echert multe bucurii și împliniri pe acest drum. Să-l slujească cu dăruire și devotament pe cel care l-a ales să-l urmeze, să facă față tuturor provocărilor și viața lui să fie evanghelia pe care o vestește.

Ana-Maria Ioana Lupăștean

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 septembrie: Rădăuți: Hram și primiție


 

lecturi: 2361.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat