Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bahna: Zilele Familiei și hramul parohiei

În perioada 10-13 septembrie 2020, Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Bahna s-a bucurat de zile minunate de meditație și aprofundare a tematicilor referitoare la viața de familie, susținute de pr. dr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași.

În contextul acestor zile, comunitatea noastră a avut onoarea de a-l avea invitat pe părintele predicator, care a abordat o serie de teme de meditație și anume: "Familia voită de Dumnezeu", "Isus - harul și familia", "Biserica și familia", "Sfânta Cruce și Familia".

Prin predicile edificatoare, părintele a reușit să trezească în rândul acestora setea de iubire față de Dumnezeu și de aproapele, folosindu-se de cuvinte practice pentru viața fiecăruia dintre noi, deslușind adevărata semnificație a familiei.

În primul rând, înțelegem că familia este voită de Dumnezeu și fiecare are de clădit un drum, pe care uneori întâmpinăm greutăți, însă nu trebuie să-l abandonăm sau să încetăm să luptăm, după cum spunea și părintele: "Ca să ne dăm seama că ceva vine de la Dumnezeu, trebuie să fie conform adevărului și binelui".

Sub îndrumarea cuvintelor Sfinției Sale, am reușit să extragem învățături morale admise în viața tuturor categoriilor sociale: tineri, adulți, seniori, căsătoriți sau necăsătoriți.

Astfel, am înțeles că familia are un caracter sacru, care are drept temelie iubirea desăvârșită, unitatea, comunicarea și egalitatea membrilor acesteia. Familia se clădește pe dragostea reciprocă dintre soț și soție, dintre părinți și copii, dintre copii și părinți.

Într-una din meditații, ne-a reamintit faptul că sacramentul Căsătoriei se celebrează în Sfânta Biserică ca simbol al unirii celor doi soți sub binecuvântarea Domnului, menționând faptul că viața de familie debutează indispensabil cu Dumnezeu. Acest act începe cu o promisiune, jurământ realizat cu mâna ambilor pe cruce, martorul suprem fiind însuși Isus Cristos. Cu alte cuvinte, celebrarea căsătoriei în Biserică denota startul unei vieți în doi alături de Dumnezeu, în umbra călăuzitoare a Crucii.

O promisiune făcută de bună voie, acceptată pe deplin, ascultată cu bucurie și respectată prin multe eforturi - aceasta este esența sacramentului Căsătoriei. Familia este parte a întregului, trup din trupul Bisericii. Astfel, realizam că obstacolele vieții pot fi depășite glorios împreună, avându-l pe Cristos alături și Crucea ca semn al iubirii. "Nu există viață fără Cruce și Cruce fără viață. Nu există iubire între doi soți fără Cruce, iar cea mai profundă iubire este Crucea".

În ziua hramului parohiei noastre, 14 septembrie, ne-a făcut să înțelegem că în spatele eforturilor depuse pentru a crea o adevărată sărbătoare se află oameni care se adună în casa Domnului, unde îi înalță cuvinte de mulțumire, laudă și umile rugăciuni. Impresionantă este, de asemenea, transpunerea celor 14 stațiuni în viața actuală, pr. Felician corelând evenimentele din cadrul Căii Sfintei Cruci cu rolurilor pe care soții trebuie să le îndeplinească în drumul vieții de familie.

În încheiere, comunitatea noastră a avut parte de o dublă bucurie sau o putem numi chiar binecuvântare: sărbătoarea hramului bisericii și prezența pe o perioada de patru zile consecutive a pr. Felician Tiba care ne-a făcut să medităm profund asupra importanței familiei și a voinței Domnului. Ceea ce a fost clădit de Dumnezeu cu iubire și prin iubire, nu se va dărâma niciodată, indiferent de obstacolele vieții, însă, după cum preciza și părintele: "De noi depinde ce sens dăm Crucii din viața noastră".

Ana Maria Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-13 septembrie: Bahna: Zilele Familiei și hramul parohiei


 

lecturi: 1458.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat