Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja "Sfântul Francisc": Emoția Primei Sfinte Împărtășanii

Ziua Primei Sfinte Împărtășanii este unică în frumusețe, emoție și semnificație. Anul acesta cu atât mai mult. Îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu masca de protecție la îndemână și cu restricțiile aferente, însoțiți de binecuvântarea lui Dumnezeu, de grija pr. decan Iosif Demeterc și de emoțiile părinților, 12 copii din Parohia "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja l-au primit duminică, 13 septembrie 2020, pe Isus euharisticul în sufletul lor.

Pandemia de anul acesta a adus cu sine multe schimbări: în modul nostru de a gândi, de a interacționa cu celălalt, de a simți nevoia celui de lângă noi. Pe lângă schimbări, pandemia a adus și o serie de amânări în viața multora dintre noi. Printre aceste amânări se regăsește și sărbătoarea Primei Sfinte Împărtășanii din comunitatea noastră. Programată inițial pentru 17 mai, această amânare ne-a făcut să înțelegem că un virus nu poate opri dorul copiilor după Isus. Astfel, duminică, 13 septembrie, 12 copii i-au spus din toată inima DA lui Isus.

Întreaga pregătire și sărbătoare au stat sub semnul curcubeului, iar tema Sfintei Liturghii a fost "Fiecare este o culoare din curcubeul lui Dumnezeu".

La începutul Sfintei Liturghii un copil a salutat prezența rudelor și a credincioșilor la sărbătoarea lor spunând, printre altele: "Trăim astăzi într-o furtună a pandemiei, și este mai mult ca niciodată necesar să fim toți un curcubeu. Doar așa putem să-i reamintim lui Dumnezeu că ceva nu este în regulă în lumea creată de el".

În cadrul predicii pr. decan Iosif Demeterc i-a invitat pe copii să privească spre curcubeul din fața altarului unde erau poziționate imaginile lor. "Așa cum culorile curcubeului sunt mereu împreună, așa trebuie și noi să trăim: în prietenie cu ceilalți! Nu poți trăi singur", spunea părintele. "Așa cum curcubeul este un semn al faptului de «a fi împreună», la fel Prima Sfântă Împărtășanie este semnul legăturii strânse cu Isus. De fapt, acest lucru înseamnă Prima Sfântă Împărtășanie: Isus devine un frate mai mare pentru tine", a mai adăugat părintele decan.

Cu multă emoție și cu pași tremurând s-au apropiat copiii de momentul primirii lui Isus în sufletul lor. A fost încununarea unor pregătiri și cateheze în cadrul cărora au avut ocazia să-l cunoască îndeaproape pe cel care le-a devenit fratele mai mare pe drumul vieții lor, Isus. Iar pentru a-l primi pe Isus prezent în Sfânta Împărtășanie cu sufletul curat, ei s-au apropiat pentru prima oară de sacramentul milostivirii divine, celebrând prima Spovadă din viața lor. La sfârșitul Sfintei Liturghii, un copil le-a mulțumit celor care au dorit să le fie aproape în această sărbătoare, îndrumându-i să găsească mereu în Dumnezeu un sprijin în timpul pandemiei, reamintindu-le tuturor de potopul din vremea lui Noe: "După ce a trecut potopul, pe cer a apărut curcubeul, ca promisiune a lui Dumnezeu că «Totul va fi bine!». Și așa va fi!" De asemenea părintele decan ne-a invitat să-i sprijinim pe cei mici, iar pe copii i-a îndemnat de a avea sufletul curat și de a-l primi cât mai des în Sfântă Împărtășanie.

Mulțumim copiilor pentru răbdarea de care au dat dovadă în acest an, precum și pentru bucuria lor de a-l cunoaște și de a-l primi pe Isus în sufletul lor. Le mulțumim părinților pentru întreaga implicare, precum și tinerilor animatori care s-a aflat permanent lângă cei mici, îndrumându-i și încurajându-i. Bătrânii au o vorbă: "Curcubeul este zâmbetul lui Dumnezeu". Le dorim ca Dumnezeu să le zâmbească mereu și să-i însoțească pe drumul vieții lor.

Sr. Veronica Călugăru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 septembrie: Cleja "Sfântul Francisc": Emoția Primei Sfinte Împărtășanii


 

lecturi: 1699.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat