Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hirotonirea a șase noi preoți

În sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, marți, 8 septembrie 2020, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, șase diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: cinci pentru Dieceza de Iași și unul pentru Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" (Don Orione). Celebrarea a putut fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, anticipată de o ediție specială care a început la ora 9.30.

La Liturghia de hirotonire PS Iosif Păuleț i-a avut alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sfântul Iosif" din România, pr. Paul Budău, paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" și decan de Iași, dar și superiori și profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate. Au fost peste 70 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și mai mulți credincioși, celebrarea desfășurându-se cu respectarea normelor de prevenție indicate de autoritățile civile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Părinții diaconi, ca pregătire spirituală pentru hirotonirea întru prezbiterat, au făcut exercițiile spirituale în perioada 15-20 iunie, în Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți, județul Suceava, Decanatul de Bucovina. Exercițiile spirituale au fost coordonate de părintele Aurel Iștoc, paroh de Rădăuți, care le-a împărtășit bogata sa experiență pastorală și i-a condus spre aprofundarea preoției lui Cristos, care a venit în lume nu ca să fie slujit, ci ca să slujească.

Luni, 7 septembrie, părinții diaconi au depus în prezența PS Iosif Păuleț profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, cu emoția apropiatului moment așteptat ani de zile și întârziat de situația dificilă creată de pandemie, hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice.

Marți, fiind și sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei șase diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți. Situația dificilă în care ne aflăm a făcut ca numărul participanților să fie considerabil mai mic față de alți ani, când catedrala devenea neîncăpătoare la o astfel de hirotonire preoțească. Unii dintre aceștia purtau costume populare.

La ora 10.25 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat preoții din parohii, diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț i-a salutat pe oaspeții de seamă, într-un mod special pe candidații la Preoție, pe toți credincioșii prezenți în catedrala din Iași, dar și pe cei care s-au unit în rugăciune prin mijloacele de comunicare socială, prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media.

După proclamarea evangheliei, rectorul Seminarului mare din Iași, Mons. Benone Farcaș, a strigat pe nume pe fiecare diacon în parte fiind invitați să se apropie de altar, cei șase candidați răspunzând "Prezent!" la auzirea numelui și făcând un pas în față.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Iosif Păuleț, pentru Preasfinția Sa fiind și prima dată când celebrează în catedrală o Sfântă Liturghie de hirotonire de preoți. Excelența Sa, pe baza lecturilor proclamate la Liturghie, făcând referință la cuvintele Sfântului Ioan Damascenul, un mare cinstitor al Maicii Domnului, a vorbit mai întâi despre importanța sărbătorii Nașterea Sfintei Fecioare, invitându-i pe toți cei prezenți la bucurie, pentru că "prin ea a venit la noi Soarele dreptății, Cristos, Domnul nostru". În continuare, păstorul Diecezei de Iași a vorbit despre modul în care se folosește Dumnezeu de oameni pentru a-și împlini planul său de mântuire, "prin intermediul oamenilor pe care el îi alege și îi pregătește și ceea ce ne surprinde cu adevărat este că Dumnezeu nu se folosește doar de oameni drepți, sfinți, ci se folosește și de instrumente imperfecte, de oameni slabi așa cum suntem și noi toți". Îndreptându-se în chip deosebit spre diaconii care peste câteva clipe urmau să fie hirotoniți preoți, PS Iosif i-a îndemnat să privească mereu la Sfânta Fecioară Maria și să se lase transformați de exemplul ei de umilință și slujire, pentru ca și ei să spună din toată inima: "Iată slujitorul Domnului, fie mie după cuvântul tău! Doamne, mă pun în totalitate la dispoziția ta. Fă din mine un instrument al iubirii tale în mijlocul oamenilor!" În clipele următoare, episcopul Iosif i-a atenționat pe diaconi că "Preoția este un dar absolut gratuit pe care Dumnezeu vi-l împarte astăzi cu generozitate", insistând ca ei să iubească Biserica, făcând o referință la exemplul Fericitului Anton Durcovici, care și-a iubit Biserica până la jertfa martiriului. În final, Preasfințitul Iosif i-a îndemnat pe toți să înalțe mulțumiri lui Dumnezeu pentru darul "pe care îl face astăzi Bisericii noastre locale și Congregației Don Orione", pentru ei și pentru familiile lor "care au știut să cultive germenii vocației".

După predică, a urmat ritualul hirotonirii. După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif", care a susținut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Iosif Păuleț s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Iulian-Robert Gherghel, în numele tuturor celor șase preoți nou-sfințiți, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta preoție, dar și tuturor celor care i-au susținut pe acest drum al formării și care au făcut posibilă această sărbătoare a hirotonirii lor.

La sfârșitul celebrării, fiind invitat să ia cuvântul, PS Petru Gherghel le-a spus noilor preoți: "Dragi neoprezbiteri, bucuria voastră este bucuria lui Dumnezeu, este bucuria Maicii Domnului, este bucuria Bisericii, e bucuria păstorului diecezei noastre, e bucuria noastră, a tuturor, celor prezenți aici în catedrală sau uniți cu noi prin mijloacele de comunicare. Este o mare bucurie. Un preot care are atâtea daruri primite de la Dumnezeu este și trebuie să rămână un motiv de bucurie, de speranță, de curaj și de încredere. Bine ați venit între noi, în clerul Bisericii locale sau în clerul diferitelor noastre familii religioase! Bine ați venit! Toți vă așteaptă, vă însoțesc și vă doresc să fiți colaboratorii lor în munca de evanghelizare. Lumea are nevoie de preoți. Lumea are nevoie de voi. Să nu vă opriți din munca, lupta, rugăciunile și eforturile voastre de a mângâia poporul, de a-i încuraja pe oameni, de a fi în lume purtători de lumină și speranță, de a promova pacea și sănătatea. Bucurați-vă, așadar, de ziua de astăzi! Bucurați-vă cu familiile, bucurați-vă cu întreaga familie a clerului nostru, bucurați-vă împreună cu cei care vă așteaptă!"

După aceste momente, PS Iosif Păuleț le-a încredințat noilor preoți actul de hirotonire, jurisdicția pentru ascultarea spovezilor și numirea pentru începutul misiunii preoțești.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială la sfârșitul Liturghiei.

Celebrarea hirotonirii preoțești a fost transmisă (de către echipa ERCIS Media) în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iași: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro). De la ora 9.30, din Memorialul Anton Durcovici, care se află la subsolul catedralei, a fost transmisă o ediție specială cu mai mulți invitați, printre care Preasfințiții Iosif Păuleț și Petru Gherghel, pentru a introduce mai bine în atmosfera sărbătorii și a momentului important pe care le-au trăit cei șase preoți nou-sfințiți.

Bucuria noilor preoți a continuat și după Sfânta Liturghie. Părinții, frații, rudele, foștii colegi și prietenii s-au strâns în jurul noilor preoți, pentru ca să-i felicite. O bucurie specială au simțit, cu siguranță, și părinții acestor noi preoți. Se vedea pe chipurile credincioșilor bucuria și speranța că acești noi tineri vor fi alți păstori care să-i îndrepte spre Dumnezeu prin cuvânt și faptă.

Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în ziua de 13 septembrie să celebreze prima Sfântă Liturghie în localitățile natale.

Îi însoțim cu rugăciunile noastre pe acești noi șase preoți, ca bunul Dumnezeu să-i însoțească mereu cu harurile sale, pentru a fi preoți buni și sfinți.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Impresii:

- "Această zi este una deosebită și plină de bucurie și cred că pot să descriu ziua hirotonirii mele ca preot prin cuvintele Preasfințitului nostru Iosif Păuleț din ziua consacrării sale: mulțumire și slujire. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru că în marea sa milostivire a privit asupra mea și m-a ales să fiu slujitor al său și al poporului său. Știu că a fi preot înseamnă un efort continuu de zidire a Împărăției lui Dumnezeu, că trebuie să îmi iau crucea în fiecare zi, însă nu voi fi niciodată singur, căci Domnul și Sfânta Fecioară îmi vor fi alături și îmi vor ocroti întreaga mea viață". (pr. Iulian- Michail Echert, Rădăuți)

- "În aceste clipe îi sunt recunoscător lui Dumnezeu deoarece și-a aplecat privirea spre un slujitor nevrednic pentru a lucra în via sa. Totodată, îl rog sa mă însoțească cu harul său pentru a putea duce la capăt slujirea ce mi-a fost încredințată. Am primit astăzi darul preoției în sărbătoarea Nașterii Sfintei Fecioare Maria. Îi cer ajutorul și mijlocirea Sfintei Fecioare, mama tuturor preoților, în această nouă misiune. Bunul Dumnezeu să ne copleșească pe toți cu darurile sale!" (pr. Iulian-Robert Gherghel, Tupilați)

- "Sunt din Parohia «Schimbarea la față a lui Isus», Izvoarele (IS). La Izvoarele am făcut clasele I-VII după care am intrat la Seminarul «Don Orione» din Iași în anul 2007. La Iași am urmat studiile liceale la profilul teologic romano-catolic de la Școala Normală «Vasile Lupu» și doi ani de filozofie la Institutul Teologic «Sfântul Iosif". În anul 2013 am mers la Velletri, în Italia, pentru anul de noviciat și în următorul an la Roma, la Universitatea Pontificală Saleziană, pentru primul an de teologie. Au urmat mai apoi doi ani de pastorație la Oradea, unde congregația noastră are o școală și o parohie greco-catolică. După această experiență m-am reîntors la Roma pentru a încheia studiile teologice în cadrul aceleiași universități. Anul trecut am început un masterat la Facultatea de Științe Ecleziastice Orientale, specializarea liturgie, din cadrul Institutului Oriental din Roma". (pr. Neculai-Marius Tiba, Izvoarele, Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe")

- "Pentru mine ziua hirotonirii e o mare sărbătoare, care încununează mulți ani de formare și de pregătire. Acest mare dar al Sfintei preoții este rodul rugăciunilor tuturor oamenilor, care m-au însoțit și m-au încurajat până în această clipă. Pentru aceasta mulțumesc tuturor! Sentimentul care mă copleșește cel mai mult este faptul că Dumnezeu a rămas fidel planului său cu privire la mine în ciuda slăbiciunilor și a neajunsurilor. Pentru aceasta îi ofer viața mea lui și Bisericii sale!" (pr. Leon Pișta, Bacău "Sfântul Nicolae")

- "«Preoția este iubirea inimii lui Isus», spunea Sfântul Ioan Maria Vianney. Astăzi, la Iași, acest lucru a fost simțit din plin. Bucuria pe care o simt astăzi, în ziua hirotonirii mele, o datorez în primul rând lui Dumnezeu. El m-a ales pentru a-mi consacra viața în slujirea lui și a poporului său, revărsând asupra mea harurile sale, pentru a mă întări în această frumoasă slujire. Această zi reprezintă pentru mine pasul cel mai important din viața mea. A fost, este și va rămâne cea mai semnificativă și cea mai frumoasă zi în care Domnul mi-a dăruit, fără niciun merit din partea mea, cel mai prețios dar: darul Preoției. Ca la fiecare sărbătoare, întâlnirea este foarte importantă: cu familia, cu prietenii, cu cei care s-au rugat pentru mine, cu binefăcătorii mei. Însă cea mai importantă întâlnire este cea cu Cristos, căci despre el va trebui să predic de acum, pe el va trebui să-l ofer întregului popor al lui Dumnezeu". (pr. Paul-Alexandru Vîrgă, Breaza - Talpa)

- "Despre momentul de azi pot să spun că reprezintă un moment de bucurie. Bucurie, pentru că Dumnezeu m-a socotit vrednic de a mă număra printre slujitorii săi, în rândul cărora am intrat astăzi. Îi mulțumesc pentru acest lucru și, totodată, așa cum Cristos a spus: "fără mine nu puteți face nimic", îl rog să mă însoțească mereu cu harurile Duhului său pentru a putea lucra cu iubire, dăruire și devotament, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea mea și a celor încredințați mie. Și, bineînțeles, un gând la Domnul și pentru colegii mei ca, împreună, să fim slujitori rodnici și devotați! Așa să ne ajute Dumnezeu!" (pr. Paul-Eduard Amariei, Buhonca)

*

Înregistrare audio a mărturiilor preoților nou-sfințiți:

*

Numirile preoților nou-sfințiți (de la 15 septembrie 2020):

  • Pentru Dieceza de Iași:

    • Paul-Eduard Amariei (din Parohia Buhonca) - vicar parohial la Valea Mare (BC)

    • Iulian-Michail Echert (din Parohia Rădăuți) - vicar parohial la Bacău "Sfântul Nicolae"

    • Iulian-Robert Gherghel (din filiala Tupilați, Parohia Nisiporești) - vicar parohial la Pustiana

    • Leon Pișta (Parohia Bacău "Sfântul Nicolae") - pastorație în Germania, în Dieceza de Limburg

    • Paul-Alexandru Vîrgă (din filiala Breaza, Parohia Talpa) - vicar parohial la Onești "Sfinții Apostoli Petru și Paul"

  • Pentru Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" - Don Orione:

    • Neculai-Marius Tiba (din Parohia Izvoarele) - studii la Roma

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 8 septembrie: Iași: Hirotonirea a șase preoți. Foto: Adrian Cuba

- 8 septembrie: Iași: Hirotonirea a șase preoți. Foto: Ovidiu V. Bișog

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a acestei Liturghii:

Ercis Media: Ediție specială cu ocazia hirotonirii (8 septembrie 2020):

* * *

TVR Iași: Șase noi preoți hirotoniți în Dieceza de Iași:

* * *

Iași: Profesiune solemnă de credință și jurământ de fidelitate în capela Institutului Teologic (7 septembrie 2020)


 

lecturi: 5421.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat