Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Profesiune solemnă de credință și jurământ de fidelitate în capela Institutului Teologic

Șase diaconi și-au depus profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Celebrarea a avut loc luni, 7 septembrie 2020, în ajunul sărbătorii Nașterea Sfintei Fecioare Maria, fiind de față PS Iosif Păuleț, Mons. Benone Farcaș, rector, pr. Cristinel Fodor, director spiritual, profesorii formatori și colegii seminariști.

La începutul celebrării, PS Iosif Păuleț i-a invitat pe cei prezenți să se roage pentru candidații la Preoție, ca să fie statornici în chemare și să poată primi cu vrednicie misiunea apostolică.

După lectura citită din Cartea a doua a lui Samuel, despre Profeția lui Natan, cu toții au intonat cuvintele psalmistului Inima mea se bucură în Dumnezeu, Mântuitorul meu.

A urmat apoi proclamarea fragmentului evanghelic luat din Sfântul Ioan (19,25-26), în care Isus, de pe cruce, îi încredințează Mariei pe discipolul iubit, iar acestuia pe mama lui. Făcând referire la acest text, PS Iosif Păuleț, în cuvântul de învățătură, i-a îndemnat pe diaconi să privească mereu la Maria ca la un model de slujire a lui Cristos, în Biserica pe care el însuși a înființat-o. Profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate reprezintă ultimul moment de pregătire pentru ziua în care vor primi taina preoției, a mai spus PS Păuleț, preoție care este a lui Cristos, iar el, ca mare și veșnic preot, o împarte celor pe care îi cheamă.

Celebrarea a continuat cu manifestarea publică a dorinței de a se consacra lui Dumnezeu și Bisericii Sale, rostită de cei șase candidați la preoție. Astfel, ei s-au angajat să îndeplinească toate obligațiile acestui Ordin sacru. "Așa promit, așa făgăduiesc, așa jur. Așa să mă ajute Dumnezeu și această sfântă Evanghelie a lui Dumnezeu, pe care o ating cu mâna mea", au fost cuvintele finale ale jurământului, pe care le-au rostit îngenuncheați în fața episcopului.

Întorcându-se la altar, PS Iosif Păuleț a introdus rugăciunea Tatăl Nostru după care a împărțit tuturor binecuvântarea sa apostolică.

Celebrarea s-a încheiat cu îndemnul cântecului final, Mergeți în toata lumea, predicați evanghelia, la toată făptură. În acest timp, cei șase diaconi au semnat profesiunea solemnă, jurământul și declarația, în prezența a doi martori și a Episcopului Iosif Păuleț.

Sfânta Liturghie de hirotonire întru Preoție va avea loc marți, 8 septembrie 2020, în sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, la ora 10.30, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț. Celebrarea va putea fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, anticipată de o ediție specială care va începe la ora 09.30.

Îi însoțim cu rugăciunea noastră pe cei șase candidați la preoție: Paul-Eduard Amariei (din Parohia Buhonca), Iulian-Michail Echert (din Parohia Rădăuți), Iulian-Robert Gherghel (din filiala Tupilați, Parohia Nisiporești), Paul-Alexandru Vîrgă (din filiala Breaza, Parohia Talpa), Leon Pișta (din Parohia Bacău - "Sfântul Nicolae"), Neculai-Marius Tiba (din Parohia Izvoarele).

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 septembrie: Iași: Profesiune solemnă de credință și jurământ de fidelitate în capela Institutului Teologic

* * *


 

lecturi: 4366.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat