Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Sfințirea monumentului dedicat eroilor

Duminică, 6 septembrie 2020, comunitatea catolică din Oțeleni, păstorită de pr. paroh Isidor Gheorghieș, împreună cu autoritățile locale l-a primit cu mare bucurie pe Preasfințitul Iosif Păuleț cu ocazia sfințirii monumentului de pe dealul Boghicea, dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. PS Iosif a revenit cu drag în această comunitate în care a slujit pentru prima oară ca vicar parohial în urmă cu 41 de ani.

Cu ocazia acestui eveniment, poporul credincios din Oțeleni a participat cu mare drag la Sfânta Liturghie de la ora 10.00, care a fost prezidată de păstorul diecezei, care-l reprezintă pe Cristos.

În cadrul Sfintei Liturghii, la omilie, episcopul, urmând ideea evangheliei, a subliniat prin exemple frumoase și practice cum putem să trăim mai bine iubirea față de semenii noștri. Există două modalități concrete: a sfătui pe altul la bine și a dojeni pe aproapele nostru atunci când greșește. Meditând asupra acestor două lucruri importante pentru viața creștină, Preasfințitul Iosif ne-a făcut conștienți de două lucruri: faptul că nu putem să fim indiferenți atunci când vedem în jurul nostru situații în care credința creștină ne spune că trebuie să intervenim cu un gând bun, cu o vorbă dulce, cu un sfat bun, și apoi faptul că cel care a greșit trebuit dojenit cu multă delicatețe, cu multă răbdare, cu multă iubire, cu intenția de a-l corecta, nu de a scoate în vileag faptele lui rele. La sfârșitul omiliei, PS Iosif ne-a invitat să reținem faptul că iubirea creștină trebuie să se verifice mereu în fapte concrete față de aproapele nostru.

La această Sfântă Liturghie au fost prezente și 10 familii care au voit să-și serbeze în mod solemn jubileul anilor de căsătorie, petrecuți împreună la bine și la rău. Au fost 4 familii care au sărbătorit 25 de ani de căsătorie, 5 familii cu 50 de ani de căsătorie, respectiv o familie cu 70 de ani de căsătorie.

Jubilanții au fost felicitați de Preasfințitul Iosif și, în timp ce li s-a cântat tradiționalul La mulți ani, domnul primar le-a oferit familiilor sărbătorite câte o diplomă și un buchet de flori. A urmat apoi binecuvântarea specială acordată jubilanților de către episcopul Iosif cu care s-a încheiat Sfânta Liturghie.

După Sfânta Liturghie, ne-am îndreptat spre monumentul eroilor de pe dealul Boghicea. Acolo, Preasfințitul Iosif a binecuvântat acest monument solemn reprezentat printr-o frumoasă cruce care exprimă faptul că toate lucrurile pe care le fac oamenii în viață, tot ceea ce este frumos și durabil nu poate fi realizat fără jertfă, fără sacrificiu. Pacea și libertatea au fost plătite cu sacrificiul și jertfa multora dintre fii poporului român, printre care și cei înscriși pe acest monument. La acest eveniment ne-am bucurat și de comuniunea fraților noștri ortodocși.

Pr. Ciprian Miclăuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 septembrie: Oțeleni: Sfințirea monumentului dedicat eroilor

* * *

IasiTvLife: Reportaj video de la acest eveniment: "Momente speciale, în prezența episcopului"


 

lecturi: 2136.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat