Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Seacă: Zile dedicate familiei

În perioada 2-6 septembrie 2020, în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Valea Seacă au avut loc zile de meditație și aprofundare a tematicilor referitoare la viața de familie, susținute de pr. dr. Felician Tiba, coordonator al Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași. Tema generală care ne-a însoțit în toate aceste zile a fost: "Cu Maria în familie".

În cadrul acestor zile, părintele predicator, în cele două biserici din Valea Seacă, a abordat următoarele teme despre familie: "Vocația de a fi om", "Omul, minunea lui Dumnezeu", "Omul creat ca bărbat și femeie", "Familia, capodopera lui Dumnezeu", "Omul chemat la viața de familie", "Isus Cristos și familia", "Familia în evanghelie", "Familia și misiunea ei", "Cu Maria în familie".

Plecând de la Sfânta Scriptură, mai precis de la cartea Genezei, părintele Felician ne-a amintit că Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea sa, că l-a chemat la iubire, iar familia este prin excelență locul unde iubirea nu trebuie să rămână o simplă propunere sau un simplu deziderat, ci trebuie să devină un imperativ. Soții trebuie să se iubească! În afara iubirii nu există fericire, cu toate că și fericirea de multe ori este un deziderat aparent îndepărtat. Omul nu este creat să fie singur, este chemat să trăiască mereu pentru "altcineva", în cazul celor căsătoriți, soții sunt chemați să trăiască unul pentru celălalt. Cu limitele lor, dar și cu virtuțile lor, soții au fost chemați de către Dumnezeu să se susțină reciproc pe drumul mântuirii. În acest sens, nu există unul mai mare și unul mai mic, unul care slujește și unul slujit, ci amândoi soții trebuie să se întreacă în a-l sluji pe celălalt.

Isus este modelul suprem de viață, de dăruire și de iubire. Dăruirea lui totală de pe cruce devine model de dăruire pentru soți. Odată căsătoriți, privind la Cristos, soții sunt îndemnați să învețe ce înseamnă dăruirea și slujirea fără rezerve.

Natura existențială a unei familii este aceea că ea este întemeiată pe iubire, fiind o întrupare a iubirii existente între persoane. Familia are și trebuie să aibă la bază iubirea reciprocă dintre soț și soție, iubirea dintre părinți și copii, dintre copii și părinți.

Într-una din meditații, pornind de la cele paisprezece stațiuni ale Căii Sfintei Cruci, părintele predicator ne-a demonstrat cum fiecare stațiune are un corespondent în viața noastră, ceea ce face din jertfa lui Cristos o paradigmă pentru înțelegerea vieții noastre. Nu există viață fără cruce și nici cruce în afara vieții. Una o cere pe cealaltă. Iar viața de familie nu poate fi înțeleasă în deplinătatea ei în afara crucii.

În ultima din temele pregătite pentru aceste zile, fiind și ziua hramului parohial, părintele Felician, după ce ne-a introdus pe scurt în viața Sfintei Fecioare Maria și a părinților ei, a invitat fiecare familie să privească la Cristos, care este viața adevărată, să promoveze viața și pe fiecare persoană să fie plină de viață. "Cine ne împiedică - preciza părintele - să fim buni unii cu ceilalți, să ne vorbim frumos, să ne așezăm în jurul unei mese și să spunem împreună un «Tatăl nostru»?"

La finalul Liturghiei, părintele paroh, Andrei Varga, a mulțumit preoților prezenți, părintelui Felician în mod special, pentru cuvintele de har transmise în aceste zile, dar și tuturor familiilor prezente, îndemnându-le să rămână pe calea iubirii, așa cum a dorit Dumnezeu încă de la începutul creației.

Pr. Alois Cancel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-6 septembrie: Valea Seacă: Zile dedicate familiei


 

lecturi: 1407.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat